Roubování staré meruňky



Omich - (1) - 38.3 (?) 
12.8.2017 2:31, zobrazeno: 7527x

Dobrý den, máme na zahradě meruňku, která je dle sdělení stará asi 60-70 let. Vysoký strom 7 metrů. Rodí ke konci července. Odrůdu samozřejmě nevíme. Plody jsou pěkné, oranžové, chutné. Pokud meruňka přežije další zimu, v což doufám a věřím tomu, chtěla bych ji zkusit naroubovat na podnož, která mi zbyla jako pláně, po nově zakoupené meruňce. Ta uschla, ale ze země vyrostly dva výhony. Výhony vykvetly a byly na nich kyselé špendíky. Jde mi zejména o to, když se budu jako amatér o roubování pokoušet, jak postupovat. V jaké výšce zkrátit podnož a jak postupovat při roubování. Jaká šířka roubovaných větviček je ideální, z jaké části stromu je vzít. V jakém období je ideální to provést.Zda vzít rouby rovnou ze staré meruňky a hned roubovat nebo rouby odebrat a uschovat a roubovat později. Neví někdo, kde by se event. dala zjistit odrůda? Děkuji. Olga

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 12.8.2017 6:48

Pokud je podnož dobře zalitá, dopuručuji štěpovat hned dnes nebo až do konce října. A to běžným očkováním nebo lépe Forkertovým očkováním, pokud si troufnete. Podnož teď nezkracujte, ale vyberte místo nad zemí s tloušťkou (průměrem) podnože asi 10 mm. Tam očko umístěte. Optimálně se u nás takto štěpuje asi 10 cm nad zemí, ale u silnější podnože zvolte klidně i vyšší umístění (třeba až 80 cm). Přerostlá podnož o něco hůře přijmá očko. Pokud si nevěříte, naočkujte více oček nebo si vše natrénujte na jiné pláňce.

Jsou- li očka živá, podnož zastřihnete koncem února po mrazech asi 20 cm nad ujatým očkem. Málo pravděpodobné je, že se živé očko nedožije jara. Pak teprve roubujte kopulací v místě s optimální tloušťkou.

K determinaci odrůdy si shromážděte všechny možné znaky, jako detailní foto květů, listů a plodů, termín kvetení, tvar a velikost plodů i pecek, chuť jádra (hořká/sladká). Pak se to dá tipnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 12.8.2017 6:55

A starý vzácný strom je v jaké kondici? Má přírůstky vhodné k odběru roubů? Čistíte jej od suchých, zlomených, nemocných, případně nadbytečných větví? Dostává nějaká hnojiva???SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 12.8.2017 7:54

To je dobrý dotaz. Pokud však plodí, na očkování se tam snad nějaký letorost najde. Nemocný strom (šarka) bych na rouby nepoužíval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.111 (?), 12.8.2017 9:54

Mám obavu, že pokud "Výhony vykvetly a byly na nich kyselé špendíky", tak jsou oba plané výhony příliš silné na očkování. Být Vámi, poohlédnul bych se nyní po jiné podnoži a nebo bych na stávající podnoži koukal, jestli z paty (kořenového krčku) neroste nějaký jednoletý letorost.

Na spící ořko se očkuje (ale i roubuje kopulací) právě nyní v první polovině srpna. Pozdější termíny jsou možné, ale je u nich větší procento ztrát vymrznutím v zimě.

Dovolil bych si připomenout problematiku epigenetiky - lidově ovlivnění mezi podnoží a štěpem.  Pokud původní strom má podnož meruňkovou a Vy použijete podnož slivoňovou, může se stát, že plody budou jiné velikosti, v jiném počtu a mírně jiném termínu zrání (i kvetení).. Zvažte proto, jestli si z letošní úrody neuschováte pecky pro vypěstování podnožových pláňat meruňkového semenáče a na něj nenaštěpujete (cca v roce 2019 - 2020) stávající odrůdu. U jabloní je vliv podnoží známý a silně zmapovaný ale u peckovin stále opomíjený a na okraji zájmu. Docela by to bylo dobré téma na bakalářskou práci. Je však otázkou, kdo ze studentů o prázdninách mezi příjmačkami a imatrikulací si již založí pokusný porost aby v 5 a 6 semestru měl co sledovat/vyhodnocovat/porovnávat.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.8.2017 8:50

Tak, jak píše Standa, pokud "Výhony vykvetly a byly na nich kyselé špendíky", pak jsou min. dvouleté. Očkovat letorost vysoko je špatně kvůli podrůstání, očkovat dvouletý myobalán (kyselé špendlíky) těsně nad zemí taky, očko se zavalí.
    Co se týče tzv. epigenetiky, tam bych problémy nehledal. V dobách nedostatku ovocné sadby jsem pěstoval vlastní podnože z kdečeho. Ovlivněn byl růst, plodnost, u jádrovin skladovatelnost. Kvalita a chuť samotných plodu minimálně. Mnohem větší rozdíly jsem pozoroval u stejných stromků na různých místech zahrady a v jednotlivých letech. 
    Co se týče často deklarovaných rozdílů ve velikosti, chuti a skladovatelnosti jablek na zakrslých a bujných podnožích, i tam si myslím, že rozdíly nejsou dány tolik samotnou podnoží jako násadou plodů, přísunem živin a agrotechnickými zásahy (řezem, probírkou, hnojením). Ale je to jen má neověřená empirie, léta jsem vedle sebe pěstoval dva Idaredy  - jeden na M9, druhý na přeroubované jaderničce na semenáči.  Překvapením bylo, že plody se vůbec ničím nelišily. Ani dobou sklizně, ani skladovatelností.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 208.156 (?), 13.8.2017 16:34

Pokud máte zájem vaši meruňku zachovat a současně teprve zkoušet, jak se zadaří roubování nebo očkování, mohla byste si (tzv pro zichr) zazimovat vegetativní materiál-větvičku rovnou v zahradě. Páni zahrádkáři jsou fundovaní odborníci, takže poradí líp, ale budete mít jistotu, že berete rouby z,,té vaší,,- když vyroste...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 13.8.2017 18:30

To s tím zazimováním jsem nepochopil. Letní rouby meruněk vydrží v ledničce asi 2 týdny. Paní Olga bude asi z tolika rad zmatena. Bylo by dobré, kdyby nám aspoň prozradila, jak silné jsou ty podnože (dole a v 80cm). V případě Forkertova očkování se dá štěpovat čerstvými rouby až do tloušťky 15 mm a nic se nezavalí. Selektované myrobalány (předpokládaná podnož) obvykle moc nepodrůstají. Ačkoliv ostříhat plané výhony je snadná práce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 13.8.2017 20:08

Selektované myrobalány (předpokládaná podnož) obvykle moc nepodrůstají. Ačkoliv ostříhat plané výhony je snadná práce.

Nemyslím podrůstání od kořenů, nýbrž z nadzemní části - z kmínku a větví, pokud myrobalán naštěpujete vysoko nad zemí nebo v korunce. To podrůstání vlků je tím silnější, čím slaběji roste naštěpovaná odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 13.8.2017 20:29
Souhlasim. Ale 7m vysoky strom asi neni slabe rostouci odruda.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika