Roubování meruněk



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 214.128 (?)
11.12.2013 23:58

Súhlasím s p.Milošom, o skladovaní vrúbľov kôstkovín cez zimu sa prediskutovalo až dosť. U všetkých spôsobov je hlavným konzervačným faktorom chlad. Nie som však presvedčený, že v teplých lokalitách vydržia tieto vrúble nenarašené vo voľnej pôde až do júna. Nemám doma ani vhodné podmienky k tomu, aby som si opodstatnenosť tejto teórie overil.

"Soudím, že nelze rozeznat shnilou mrkev od shnilé zmrzlé mrkve." Skládková hniloba v pivnici a hniloba z titulu zmrznutia v pôde sú 2 rozdielne veci. Spôsob, akým dreň koreňa zhnije, nie je už dôležitý. 

"Po přečtení všech příspěvků na toto téma vidím, že jediný, komu mrkev v zemi zmrzla, je pan Paľo." K otázke odolnosti sklizňovo zrelej mrkvy k mrazom sa vyjadril štatisticky nevýznamný počet diskutujúcich. Nebolo by objektívnejšie, namiesto citovania wikipédie overiť si túto odolnosť "na vlastnú pesť?" Keď sa zamyslíte nad tým, prečo napr. myšiam chutila petržlen a sladkú mrkvu vo vinohrade nechali bez povšimnutia, odpoveď na otázku nebude zložitá. O zmrznutú a následne zhnitú mrkvu nemajú záujem ani tie myši. Čo myslíte?wink

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.12.2013 13:11

Pane Fojčík, mám kontrolní otázku.??? Potřebujeme rouby a) zcela nenarašené nebo b) rouby vitální ale znatelně opožděné ve fenologické fázi oproti podnoži???

Nevýhodou ledničky je že při dlouhotrvající studené zimně nám mohou rouby předběhnout podnože a to je pak ten správný průšvih.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.12.2013 13:25

 při dlouhotrvající studené zimně nám mohou rouby předběhnout podnože a to je pak ten správný průšvih.

To nepředpokládám, zima u nás většinou končí v březnu.Kdyby přeci jen končila v červenci, nic nám nebrání rouby přesunout ven.Potřebujeme všechny body Vaší kontrolní otázky.Narašené rouby se hodí ke skrmení zvěři.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 5.12.2013 13:32

a kde je to  "u nás"?

Na typ ledničky a teplotu nastavenou v ní se ptát nebudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 5.12.2013 14:40

Pokud ovšem nejsme výrobci, samozásobitelé osiva, sadby, málokdo pěstuje kořenovou, nebo cibulovou zeneninu jako dvouletou, většinou ji sklidíme prvním rokem.

To je správný postřeh. Jenže diskuze se v tuto chvíli nevede o tom, kdy se sklízí mrkev a cibule, nýbrž jestli se ponechána v zemi přes zimu změní na kaši či nikoli.

Stává se,že po zimě přijde velmi teplé jaro.Pokud si nedáme pozor,a nechali jsme ukolébat minulými úspěchy se založenými rouby venku v půdě,může se stát,že přijdeme a rouby budou vyrašeny.

Opět si dovolím nesouhlasit. Je to sice logická úvaha, ovšem pěstitele skladujícího rouby v lednici.   Jestliže rouby předčasně raší, není to teplým jarem, nýbrž pozdě nařezanými rouby. Máte pravdu, že přijde-li teplé jaro, venku uložené rouby jsou více ohroženy. Ne však vyrašením, nýbrž  uschnutím. To riziko však bývá vyváženo tím, že v teplém jaru dřív teče míza a kvetou stromy, takže rouby nemusíme tak dlouho skladovat a použijeme dřív.

Občas se mi stane, že seženu jen velmi tenké rouby. Uschovat je svěží je skutečně  oříšek. Za sebe mohu říci, že se mi to dobře nepodařilo ani venku ani v lednici. Rouby vadnou, černají, scvrkají se. Jedinou pomocí bylo rezignovat na štěpovnání za kůru a naroubovat odrůdu co nejdřív - ještě před příchodem jara - kopulací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 5.12.2013 14:46

Od zeleniny debata pokročila dál-zase rouby.Takže popořadě,zeleninu vynechám.

 Jestliže rouby předčasně raší, není to teplým jarem, nýbrž pozdě nařezanými rouby...  Proč by to nemohlo ovlivňovat teplé jaro?Jistěže, vždy ovlivňuje(prostor lednice méně).Souhlasím,že u pozdě nařezaných roubů  svítí na semaforu oranžová.Rouby je nutné řezat s předstihem,nebo  včas.U jabloní to nemusí platit,protože je někdy úspěšné i takzvaně ze stromu na strom.

Ne však vyrašením, nýbrž  uschnutím...  Větším rizikem vidím narašení.Řekněte mi,jak můžou rouby uschnout,když jsou zapíchnuty,nebo uloženy ve vlhké zemině,na stinném místě severní strany budovy-což se doporučuje?Tak jako vyraší barborky v teplé místnosti,stejnou mírou vyraší i rouby na jaře vystavené vyšší teplotě-neříkám na slunci.Přitom nemusí být nutně ve vodě,ale volně položené.Barborky,rouby(vhodně uložené) pokud jsou čersrtvě nařezané (obsahují zásobní látky)neuschnou,ale naraší.Pokud se jim později nedostane vody,pak teprve uschnou.Pokud uschnou,už je neprobudí žádné teplo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 11.199 (?), 10.12.2013 21:40

Dovolím si návrat k diskusii ohľadne skladovania vrúbľov kôstkovín a tiež prezimovania sklizňovo zrelej mrkvi, najprv reakciou na slová p.Standy: "Na záhoně u pana Vysloužila je podle mého názoru průměrná denní teplota stejná nebo nižší než v ledničce a teplota zastíněné půdy (zahrabaná část roubu) do května nevyleze nad 8°C cca do května." Veru, také ideálne podmienky na zimné uchovanie vrúbľov, aké má p.Miloś- studené Svitavsko, zatienená a málo oslnená záhrada + ťažká málo záhrevná pôda- každý z nás nemáme. A preto verím v úspešnosť zimnej konzervácie jeho vrúbľov. Suma aktivných teplôt sa však nevyrátava iba z letných meraní. V teplejších lokalitách s vyššou SAT je v apríli a máji pôda dosť prehriata, čo pre vrúble zapíchnuté v pôde nie je to pravé. Na druhej strane je pravda, že po oddelení od materského stromu vrúbľom nehrozí tlak miazgy z koreňov pri oteplení a preto sú k zvyšovaniu teplôt s následným narašením viac "apatické". Problémom je skôr vysušenie nadzemnej časti vrúbľov. To u systému uchovávania v chladničke nehrozí. Preto znova konštatujem: Každý systém má svoje plus a mínus. Každý z nás si ukladáme vrúble v závislosti na potrebách, kedy chceme vrúbľovať, na lokalite v ktorej bývame a prirodzene v závislosti na svojích skúsenostiach...

Pokiaľ ide o moje (a nielen moje) skúsenosti so sklizňovo zrelou mrkvou, teoretická citácia z wikipedie p.Milośom dokazuje iba absenciu praktických skúseností p.Milośe s ponechaním sklizňovo zrelej mrkvi v premrznutej pôde. Nedôvera názorového oponenta k mojím skúsenostiam ma neprekvapuje. Môžem potvrdiť, že napr. minulú zimu som nechal vo vinohrade popri viniči pár metrov nevyrýľovanej mrkvi a pekne hrubých petržlenov. V decembri sa mi už nechcelo cestovať 30 km do vinohradu pre zeleninu, boli aj príjemnejšie predsviatočné starosti. Na jar to dopadlo fiaskom: Z petržlenu ostala iba vnať- koreň vyžrali myši. Mrkva nemala šancu zakvitnúť okolíkom, lebo bola kompletne zmrznutá a zhnitá na kašu. Je pritom zaujímavé, že petržlen chutil myšiam viac ako neskorá mrkva. Ak sa opýtate kohokoľvek z vinohradníkov alebo ľudí v dedine, každý vám potvrdí, že sklizňovo zrelá mrkva by nemala cez zimu ostať na záhone- kvôli zmrznutiu koreňa. Teraz som nechal pri viniči asi 5metrový riadok paštrnáku. Mal by som ho radšej pred zámrzom pôdy vybrať, v polievke je vynikajúci, lepší ako petržlen. Myšiam takúto pochúťku nedoprajem.cheeky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 11.12.2013 8:03

Úvaha p. Vinšálka o barborkách, je v principu správná, ale v praxi to funguje jinak. Teploty, které jsou potřebné k vyrašení barborek ve váze s vodou venku docílit nelze, ať je počasí jakékoli. Neumím popsat veškeré biomechanizmy v roubech, mohu jen konstatovat prostou empirii, že včas nařezané a do země zapíchnuté silné rouby lze štěpovat s úspěchem i v červnu. Nevím, jakou roli v tom hraje má chladnější poloha a půda, ale stejný způsob úschovy praktikuje mnoho pěstitelů z různých lokalit. Nicméně souhlasím s názorem, že správné je každé uskladnění, které přinese dobré roubovací výsledky.
     Co se týče zmrznutí ponechané mrkve v záhoně. Po přečtení všech příspěvků na toto téma vidím, že jediný, komu mrkev v zemi zmrzla, je pan Paľo. Protože si nemyslím, že by jediné místo, kde mrznou mrkve bylo Záhorí nebo že by snad pan Paľo nemluvil pravdu (to v žádném případě), mám pro to své vysvětlení. Každému se již asi stalo, že některá mrkev uskladněná ve sklepě v písku do léta nevydržela a shnila (mně tedy opakovaně). Přitom nelze podezřívat sklep z třeskutých mrazů. Mrkev zhnitá na kašu  mohla být proto, že ve vlhku jednoduše shnila. Soudím, že nelze rozeznat shnilou mrkev od shnilé zmrzlé mrkve.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 214.128 (?), 11.12.2013 23:58

Súhlasím s p.Milošom, o skladovaní vrúbľov kôstkovín cez zimu sa prediskutovalo až dosť. U všetkých spôsobov je hlavným konzervačným faktorom chlad. Nie som však presvedčený, že v teplých lokalitách vydržia tieto vrúble nenarašené vo voľnej pôde až do júna. Nemám doma ani vhodné podmienky k tomu, aby som si opodstatnenosť tejto teórie overil.

"Soudím, že nelze rozeznat shnilou mrkev od shnilé zmrzlé mrkve." Skládková hniloba v pivnici a hniloba z titulu zmrznutia v pôde sú 2 rozdielne veci. Spôsob, akým dreň koreňa zhnije, nie je už dôležitý. 

"Po přečtení všech příspěvků na toto téma vidím, že jediný, komu mrkev v zemi zmrzla, je pan Paľo." K otázke odolnosti sklizňovo zrelej mrkvy k mrazom sa vyjadril štatisticky nevýznamný počet diskutujúcich. Nebolo by objektívnejšie, namiesto citovania wikipédie overiť si túto odolnosť "na vlastnú pesť?" Keď sa zamyslíte nad tým, prečo napr. myšiam chutila petržlen a sladkú mrkvu vo vinohrade nechali bez povšimnutia, odpoveď na otázku nebude zložitá. O zmrznutú a následne zhnitú mrkvu nemajú záujem ani tie myši. Čo myslíte?wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 14.199 (?), 12.12.2013 6:50

Myslím si tolik. Na tiulní straně diskuse je v sekci Vybrané články - prosinec - ovocná zahrada - mimo jiné toto:

V prosinci se věnujeme stříhání roubů. Vhodné letorosty by měly být asi 30 cm dlouhé, naprosto zdravé a z vnější strany koruny stromu. Nejlepší je přechovávat je v chladnu a vlhku. Můžeme je například položit vedle stromu, přikrýt je listím a sněhem a na jaře, až půda trochu povolí, je zapíchnout do země. Takto rouby nezačnou rašit a vydrží nám až do července.

Podepsán je Martin Koubek, rok 2008.

Pokud jde o zmrzlou mrkev, patřím k té statisticky nevýznamné menšině, jemuž mrkev na záhoně nezmrzne, ale zjara je ve zcela dobrém stavu. Jde o ojedinělé zapomenuté mrkve a cibule. Nedělám to záměrně, musel bych mrkev v zimě dobývat dynamitem. Ovšemže nemohu prokázat, jaké procento shnilo, bylo sežráno a vydrželo. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 12.12.2013 10:40

To je výhoda všech diskuzních fór. Smíte se držet svého tvrzení jako cosi košile, třebaže jste ho nikdy neodzkoušel. Není zde povinnost při určitém počtu protiargumentů, zkušeností či literárních údajů říci: "Beru zpět, myslel jsem si, že je to jinak, jsem, rád za novou informaci".
    Jistěže knihy ani internet nemají patent na pravdu. Nicméně, srovnám-li informace z otevřené encyklopedie s jinými údaji typu: "Ak sa opýtate kohokoľvek z vinohradníkov alebo ľudí v dedine, každý vám potvrdí, že sklizňovo zrelá mrkva by nemala cez zimu ostať na záhone- kvôli zmrznutiu koreňa .... tak za sebe musím říci, že víc věřím té wikipedii. Ta totiž nemá ony atributy diskuzních fór .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika