Roubování meruněk



rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?)
3.12.2013 13:04

Očka třešní začínají rašit poměrně záhy, což se s výhodou využívá při dekoraci jarních váz nařezými "barborkami",sadařům tento jarní kvalt bohužel neprospívá.Ano je třeba rouby třešní řezat s velkým předstihem, už v prosinci.Kdo o sobě ví,že pravidelně nedodržuje termíny,nechť mu jest připomínáno už v listopadu.

Jsme v sekci meruněk, proto dodám jen, že moje procento úspěšnosti při roubování meruněk je malé... roubuju anglickou kopulací.Bude to nejspíše tím, že rouby odebírám pozdě, roubuju pozdě, a neprovádím předpisový rovný řez z boku roubu proti palciblush.

Kontrolujeme nařezané rouby v chladničce, jejich navlhčení, rozvoj hub se stejnou pravidelnosti, jako ty jinak uložené.Ať už jsou zabaleny do mokrých novin,  v mikrotenovém sáčku,nebo napíchané do země.Okolo ledničky procházím častěji, než na jaře v sadu okolo stromů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 29.11.2013 11:46

Nevím co máte na mysli pod studený sklep. V ledničce v šuplíku pod mrazákem kde je -2°C Vám rouby vydrží do května.

Nejmíň pracné je skladování venku, jak píše pan Vysloužil, klidně i pod matečným stromem částečně zapíchnuté do půdy nebo přehozené chvojím, rašlovým pytlem apod. Někdo skladuje rouby ve vyházeném pařníku ve stínu od jižní stěny. Jo a nezapomeňte na visačky s označením odrůdy. Takové to "tyhle jsou tenké, tyhle dlouhé a tyhle tlusté... to si přeci budu pamatovat" je na dvě věci...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 2.12.2013 21:28

Pro uchování roubů jsem kdysi používal dokonce svisle zarytou keramickou 100mm rouru.Pro větší množství ale nestačila.Rouby dnes zapíchnu do vyhloubené jamky naplněné žlutým pískem na severní straně domu.  Půda je tam déle promrzlá. Stačí to.  AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.133 (?), 2.12.2013 22:16

Studená pôda v tieni na sever štítu domu je istotne lepšia alternatíva, ako vrúble zavesené nad hladinou vody v studni, kde býva cez zimu okolo +6. V mojom prípade by som musel rozkopať dláždený chodník pri fasáde RD a vytvoriť skrýšu pre vrúble. Ak by som ich totiž zahrabal ďalej od chodníku a zatrávneného pásu, do pôdy medzi vinič- 2 m od domu, riskujem, že ranné a poobedňajšie marcové slnko pôdu prehreje a vrúble sa predčasne zobudia. Kôstkoviny vrúbľujem až v apríli. Nie je preto jednoduchšie a spoľahlivejšie uchovávať chúlostivé vrúble kôstkovín v chladničke?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.12.2013 9:42

.Februárové teplo na Svitavsku bude pravdepodobne trochu iné ako zimné teplo na južnej Morave či na Žitnom ostrove.

V těch únorových teplotách až tak veliké rozdíly nejsou, pár desítek let jsem dojížděl na Svitavsko z Brna. Ale v samotném principu je to jedno, v únoru prostě nařezané rouby venku nevyraší, bez ohledu na území ČR, SR i na počasí.

Vrúble kôstkovín pohodené pod stromom či zapíchnuté v zemi nemajú také vyrovnané teplotné a vlhkostné podmienky ako tie uložené vo vlhku v sáčku v chladničke. Hrozí prinajmenšom vyschnutie.

To asi nemají, ale nemyslím, že by jim to vadilo. Uchování roubů v chladničce jsem opustil právě kvůli tomu, že tam buď vysychaly nebo při hermetickém utěsnění plesnivěly. Fungicidem jsem je neošetřoval. Ze stejných důvodů jsem se pokusil zkusmo uchovat některé rouby peckovin v mrazáku. Bohužel, mnoho z těchto roubů se neujalo,  nicméně několik ano (!)

Jednu nevýhodu, která tu nezazněla,  rouby zapíchnuté do země mají. Zamrznou v ní. Zlepší-li se počasí pro předjarní roubování jen na pár dní, bývá problém rouby ze země dostat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 29.11.2013 12:14

Roub při roubování je třeba mít opožděný ve vývoji oproti podnoži,hlavně u časně rašících ov.druhů-meruňka,třešeň .Jádroviny pak i ze stromu na strom může být úspěšné.Tady pravděpodobně nepomůže, když si zvolíte odrůdu s pozdním dozráváním, a naroubujete na rannou sortu.I když narašení na jaře není, nebo je patrné, dřevo se na jaře často,a časně probouzí, proto je lepší zimní odběr roubů, a uložení npř. v chladničce.Je tím"zmrazen" jeho časný jarní vývoj.Když Vám pak doma dovolí nechat uskladněné rouby v chladničce třeba do května, obrazně řečeno si roubovací materiál bude myslet, že je ještě zima.Tím je procento úspěšného roubování větší.S narašenými rouby je roubování na devadesát procen neůspěchem.Taky se stává, že jsou v únoru větší mrazy, a dřevo pro rouby by mohlo zmrznout, pak se nepodaří  odebrat nic vhodného.Nebo se v té sibérii nechce jít ven, s tím,že je ještě čas-možná nebude.Chladnička není všespásným prostředkem k uchování roubů, ale je nejjistější.Stávalo se mi, že nařezané rouby třešní začaly rašit i tam.Časně rašící rouby ov. druhů třešní, meruněk bych proto nenechal ležet jen pod stromem na slunci, s tím, že se mi podaří je později naroubovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 3.12.2013 11:55

Uchování roubů na zahradě pod stromy, zapíchnuté do země podstatně ovlivňuje expozice, potažmo délka celodenního oslunění pozemku.V mém případě by na mírném jihovýchodním svahu, na celodenním slunci rouby záhy uschly.Koncem zimy slunční paprsky dost často sílí.Volně ložené pod stromy je možné snad jen pod déletrvající sněhovou pokrývkou.

Na severní straně budovy v hlubokém stínu bych uložení roubů v pískovém loži risknul-nesmí vyschnout, zhnít v blátě, a musí být zabezpečeny proti psímu, slepičímu hrabání.

Úložný prostor chladničky je nejbezpečnější.Jedinými riziky pro takto uložené proutí jsou ostatní členové domácnosti,  páteční velkonákupní dny, spory hub.Často lze skladovat až do května.Jen málokomu se povede s těmito rouby úspěšně očkovat v srpnu.Rouby třešní, hrušní maji snahu rašit pod mražákem už v březnu.Abychom nebyli překvapeni, je třeba s tím počítat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.12.2013 12:11

.Rouby třešní, hrušní maji snahu rašit pod mražákem už v březnu.Abychom nebyli překvapeni, je třeba s tím počítat.

To je pravda. Soudím však, že tomu lze předejít velmi časným nařezáním roubů - dokonce ještě v listopadu. Samozřejmě to zvýší nároky na ochranu před vyschnutím. 

Úložný prostor chladničky je nejbezpečnější
To je taky pravda, zejména nehrozí vyzobání pupenů ptáky, ulomení zvířetem či neopatrným zahradníkem. Zapíchnuté rouby v zemi mají ovšem výhodu, kterou ty v lednici nemají. Nejsou zabalené a jsou tudíž dobře pohledem kontrolovatelné. Začínají-li např.  pupenům (třešní)  prozelenávat špičky či lehce vadnout kůra, vidím, že asi do přeroubování za mízy nevydrží a je třeba je použít dřív a jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 3.12.2013 13:04

Očka třešní začínají rašit poměrně záhy, což se s výhodou využívá při dekoraci jarních váz nařezými "barborkami",sadařům tento jarní kvalt bohužel neprospívá.Ano je třeba rouby třešní řezat s velkým předstihem, už v prosinci.Kdo o sobě ví,že pravidelně nedodržuje termíny,nechť mu jest připomínáno už v listopadu.

Jsme v sekci meruněk, proto dodám jen, že moje procento úspěšnosti při roubování meruněk je malé... roubuju anglickou kopulací.Bude to nejspíše tím, že rouby odebírám pozdě, roubuju pozdě, a neprovádím předpisový rovný řez z boku roubu proti palciblush.

Kontrolujeme nařezané rouby v chladničce, jejich navlhčení, rozvoj hub se stejnou pravidelnosti, jako ty jinak uložené.Ať už jsou zabaleny do mokrých novin,  v mikrotenovém sáčku,nebo napíchané do země.Okolo ledničky procházím častěji, než na jaře v sadu okolo stromů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.12.2013 14:00

Okolo ledničky procházím častěji, než na jaře v sadu okolo stromů.

To ano, ale sama procházka kolem ledničky mnoho informací o stavu roubů nedá.surprise
Jenže rozpor není vůbec v tom, v jakém stavu se rouby nacházejí v prosinci, lednu, ani únoru, v tu dobu jsou jakékoli obavy z narašení či vyschnutí zbytečné. Alespoň tedy u roubů venku, totéž předpokládám i v chladničce.  Problémy ovšem nastávají v pokročilém jaru, kdy se začínají probouzet biologické procesy (rašení, cizopasné organiozmy) či akcelerovat fyzikální jevy (odpar).
    Aby vykvetly barborky, k tomu jsou nutné 2 podmínky. Větvičky je třeba mít 3 týdny v teple (pro vánoční dekoraci od sv. Barbory) a namočené ve vodě.
   Co se týče roubování meruněk, máte asi pravdu v prvních dvou důvodech. jestli je řez veden proti palci, letmo nebo kleštěmi, asi není rozhodující. Přiznám, že jinou technikou než kopulací na jednoleté výhony brzy v předjaří se mi meruňky roubovat taky nedaří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 3.12.2013 15:47

Chladnička je zařízení s nastavitelnými hodnotami.Tedy pokud  nevypnou proud, a zařízení je funkční, jsou přednastavené hodnoty v procesu víceméně konstantní.K výhodám přechovávání roubů v chladničce můžeme připočítat zajištění stejné (požadované?) teploty,(vlhkosti?) po celou dobu skladování.Většinou nám postačí, pokud uchováme použitelné rouby alespoň do jara.

Čistě hypoteticky "pokud bychom měli chladničku pouze pro přechovávání roubů, například nějakou starou, vyřazenou,lze nastavit požadované nižší teploty takové, které ani časně rašícím ov.druhům nedovolí probouzet se předčasně.V takovém případě bychom pravděpodobně mohli skladovat použitelné rouby až do srpna.

Rozbalovat, a kontrolovat pravidelně stav narašení, vlhkosti,alespoň jednou týdně v chladničce může působit určité obtíže, ale i pamatovat a chodit za jakéhokoli počasí do sadu zkontrolovat rouby rovněž.Nejen když máme sad, zahradu u domu, a co teprv když je zahrada vzdálená i několik kilometrů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika