řez meruňek



Stránky: 1,  2   
host 
1.4.2003 20:23, zobrazeno: 50534x
Mám na zahradě 2 (nevím jak staré) meruňky. Nevíte, prosím, kdy a jak provádět jejich řez?
Děkuji, Pavla
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 6.4.2003 15:31
jak řezat popsat nedokážu, ale doma je řežeme a střiháme když kvetou a zatím si žádná meruňka nestěžovala. jk
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host, 2.6.2003 8:48
V době květu bych meruňku ani žádný jiný ovocnan neřezal. Nejvhodnější doba je brzo na jaře, když už nehrozí větší mrazy a potom po sklizni. V žádném případě se meruňky ani broskve neřežou na podzim, páč rány se nestihnou do zimy zacelit a přes zimu jsou napadány houbovými chorobami.
Stromy se stříhají buď jako volně rostoucí koruna s centrálním výhonem nebo jako kotlovitá koruna (stejně tak broskev). Jestli jsou stromy už starší a zatvarované, stačí udržovat a stříhat "vlky" a větve, které rostou do koruny a kolmo vzhůru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host, 4.6.2003 21:48
Mnohokrát děkuji za rady, zařídíme se dle nich.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 188.246 (?), 1.8.2006 22:53
Rez merunek. Cital som odborne rady k rezu merunek a v nich zasadne neodporucaju rezat merunky skoro na jar !!! Jedinne mozne rezanie meruniek je po sklizni v srpnu,alebo cervenci.Kto rewze merunky po sklizni ma sancu,ze na novovyrasenych vetvach bude mat na buduci rok urodu! Na jar sa mozu odstranit zaschnute vyhonky,alebo aj dhsie vyhonky ak su uz listy,ktore vadnu a su napadnute moniliozou..tieto odstranene vetvy je treba spalit! Taktiez je treba zbierat popadane plody pocas dozrievania,lebo hmyz rozsiruje moniliozu tak,ze napichne zdrave plody a spory sa dostanu na tuto ranu a plesen zacina rast.Napadnute plody treba zakopat do zeme! Taktiez som cital,ze sa nemaju merunky prilis prehnojovat a tiez zbytocne moc nevapnit.Dobre je pouzit medene stopove prvky,pretoze merunka med uklada do plodov a zemina je tak kazdorocne ochudobnovana o tento prvok.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 10.34 (?), 2.8.2006 8:17
Dobrý den. Opět se jednou přidám k Vaší tématice. Řez peckovin všeobecně provádět co nejpozději, čili skutečně správné je v době květu. To je termín základního řezu. Dále je možné provézt Shittův řez, kdy se zakracují nově narostlé letorosty zhruba o třetinu.  Tento řez  se dělá od konec května do poloviny června . Tento řez způsobí, že se na nově tvořících letorostech začnou o něco pozědji vytvářet květní pupeny, a to může mít za následek opoždění kvetení v následujícím roce. A právě toto opoždění může být velmi důležité, neboť umožní květům uniknout jarním mrazíkům a zajistí úrodu. Po sklizni se opravdu dá ještě provézt řez, ale pokud udělám ty dva co jsem právě popsal, zpravidla již není co řezat. No a na závěr ještě uvádím, že takto podobně řežu i jádroviny, čili hodně pozdě. Pokud vidíte řezat v zimě někde v ovocných sadech, je to jenom tím, že mají málo odborných lidí a potřebují prostě vše stihnout. Prima den přeje Stanislaw:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
merunky-broskve.cz - (1), 17.2.2007 20:47
Meruňky můžeme řezat (jarní, udržovaví, šittův řez) od začátku kvetení do konce září. V zásadě neřežeme v době vegetačního klidu - zimní období. Vyjímkou může být podzimní výsadba - snížení asimilace
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.150 (?), 23.4.2008 9:32

Dobrý den,  ráda bych se zeptala jestli meruňky rodí pouze na jednoletém dřevě, tak jako broskve, nebo i na starším? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 23.4.2008 11:56

I na starším. Nejkvalitnější plody jsou ovšem - jako u všech ovocných druhů - obvykle na nejmladším dřevě. Taky proto, že bývají při povrchu koruny, tedy nejlíp osluněné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 106.7 (?), 3.7.2018 13:25

Mám stejný problém - starou obrovskou zanedbanou (ale stále plodící) meruňku, kterou kvůli výšce nelze česat ani ze štaflí. Chtěla bych ji radikálně zmenšit a omladit. Můžete poradit?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika