Rez marhule



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?) 
15.11.2016 22:59

Strejda na videu si měl rány po sobě zamáznout.

Nikdo neprokázal, že zatírání ran má smysl. Bez ohledu na to, že to mnozí dělají (já taky). Zatírat rány při zakracování výhonů zazelena je zcela zbytečné.

Z pěkného stromku udělal pahýl, na kterém nebude dostatečné množství olistění - nedostatečná fotosyntéza- slabý růst (živoření)- klejotok- korové nekrozy- odumření stromku.

Naopak, postaral se o nárůst mladého dřeva. Na druhé straně je třeba si uvědomit, že autor videa ošetřuje stromky v krajině pro meruňky optimální. V horších polohách můžem být trochu opatrnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 17.210 (?), 15.11.2016 17:43

pripajam dalsie videa na tuto temu: video 1, video 2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 17.11.2016 16:11

Pri vsetkej ucte k celozivotnemu dielu prof. Hricovskeho - tie videa s nim su podla mna velmi nestastne a miestami ma dost vytacaju. Maju to byt akoze rady hlavne pre uplne neznalych, ale robia im akurat tak medvediu sluzbu. Naucia ich strihat uplne katastrofalnym sposobom - prof. Hricovsky si nedava namahu, striha lubovolne vysoko nad pupenom, nechava pahyle, striha tak, ze otlacena cast konarika zostava ne strome a nie na odrezanej casti. Ked akoze vrubluje, reze bud tupym nozom alebo velmi nesikovne, kambia nesedia na sebe a zamazava to takym stuhnutym voskom asi este z prvej republiky, hrubym nozom tak, ze to spojenie prakticky vobec nechrani, len tam je toho napatlane pol teglika. Kazdu chvilu odporuca slivku Jojo ako nieco super uzasne, pritom vsetci vieme, ze kvalitou plodov je to skor horsi priemer. To len tak napriklad. Nechapte ma zle, jeho vitalitu v takom veku mu prajem, ako maskot je OK, ale prakticku vyuku by uz mal prenechat mladsim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 244.83 (?), 17.11.2016 18:07

Hm,  tiez je smutny pohlad na hrdinskeho dedulu s motorovou pilou vo videu c.2 :

Prakticky ziadne ochranne pomocky pri praci s motorovou pilou, nekontrolovany pohyb rolltopom naštartovanej pily proti inym osobam, pilenie nad hlavou, PILENIE NAD HLAVOU JEDNOU RUKOU!!  Hnus, velebnosti!

Okrem ineho, nepilil by som takto hrube konare jednym rezom, ale klasicky na dvakrat s predrezom zospodu a naslednym dorezom zhora nejdřiv na vesak, a nakoniec cistym rezom na kruzok.

  A to ma byt instruktazne video... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 17.11.2016 18:35

dôležité je položiť si otázku čo som dosiahol v živote ja a čo ten "dedko" prof. a či si predsa len nezaslúži rešpekt, lebo ja osobne mám veľkú úctu ku starším, lebo v podstate všetko čo tu je, je vďaka im. 

cieľom vidií nebolo ukázať ošetrovanie rán po reze, resp. techniku rezu, bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci, ale tam bolo podstatné niečo iné. kto chce, tak si z toho vyberie to podstatné, kto nechce, tak si bude všímať aj čiapku a pod. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 17.11.2016 18:54

Respekt voci danej osobe a jeho zivotnym vysledkom sa nevylucuje s konstruktivnou kritikou. Je treba si vediet priznat, ze uz na to nemam, nestacim, neviem to robit tak kvalitne, ako by bolo treba. Je to o zodpovednosti voci studentom, posluchacom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 17.11.2016 19:07

konstruktivna kritika by mala byt zameraná na podstatné veci, na ktoré chcel autor poukázať a nie ostatné vedľajšie, o ktorých video nepojednávalo. v prípade, že bude názov bezpečnosť zdravia a ochrana pri práci, prípadne správna technika rezu, tak by ta kritika bola možno opodstatnená, v opačnom prípade sú to len prázdne reči. už som to písal, veľmi rád sa pozriem na videá ako sa to robí správne, zaujímajú ma najmä výchovné rezy u jabloní, zakladanie korún jabloní a potom omladzovací hlboký rez sliviek. verím, že máte podobné videá natočené a rád sa s nami podelíte o ne (aspoň so mnou). ďakujem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 17.11.2016 19:27

Přidám svou trošku offtopicu. Ono natočit dobrý instruktážní film je umění. Nebo spíše ne umění, ale musí se to umět. Dnes kdy všichni známe z televizí profesionální záběry, lehko najdem chyby a odsoudíme nepovedený snímek. Já osobně spíše než chyby v zamazání ran, nebo způsobu držení nůžek vidím problém v nevhodně voleném pozadí, které splývá s větvemi, nebo špatným úhlem pohledu kamery, kdy skoro nevím, proč se řez oné větve provádí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 104.15 (?), 18.11.2016 6:59

To nebola reakcia len na tieto 2 konkretne videa, ale celkovo vsetky s nim natacane. Vravite, ze podla Vas tie moje vytky su nepodstatne z hladiska ciela daneho videa. Ja osobne si to nemyslim, kvalita musi ist vzdy do detailov. Navyse toto su zaklady, ktore ja ani rutinne neporusujem a to netocim videa. To je akoby niekto predvadzal napr. skolu smyku a nebol by pritom schopny menit prevodovy stupen bez toho aby mu auto viditelne seklo.

Ale aj tak - kedze sa video tyka zmladzovania marhul - sposob odstranovania starych konarov je asi to najdolezitejsie, co mali prezentovat. Vyber konarov, ktore bolo treba orezat kvoli plotu bol predsa jasny vopred, tam ziadna pridana hodnota nebola. No a oni to tam rezu na 1 krat - hrube silne konare. Nebol tam detailny zaber na miesto rezu, ale silne pochybujem, ze pri takejto realizacii aspon v spodnej casti nedoslo k odlomeniu/odstiepeniu a nie odrezaniu konara. Ak to niekto zopakuje presne takto - lebo o tom, ze sa to ma rezat 2-stupnovo nebolo ani reci - moze si riadne dokalicit strom. O BOZP ani nehovorim... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 157.1 (?), 18.11.2016 8:21

Musím souhlasit. Za své lektorské paxe, kdy jsem učil nováčky v horoškole, to byl úplný základ. Pokud se prováděla výuka, bezpodmínečně nutně musely být i nepodstatné věci prováděny precizně a kompletně. Ať se učila výuka záchranných technik, uzly, zakládání jištění, práce na štandu atd, vždy se, i když to zdržovalo a bylo to otravné, každá maličkost dělala kompletně a správně. Navázání, správné používání jistící pomůcky, správné založení smyček na štandu... Zkrátka pokud je prováděna výuka, vždy MUSÍ být každý detail proveden správně, i když se to vyučované techniky přímo netýká a je to úmorné. Žák NESMÍ mít příležitost při výuce pochytit jakoukoli činnost, která by byla prováděna chybně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika