Praskání plodů a následná monilióza



tsvoboda - (11) - 117.165 (?) 
7.8.2019 10:20, zobrazeno: 2066x

Zdravím, rád bych se zeptal na problém, který mám s meruňkou. Odrůdu bohužel neznám, ale rozhodně se jedná o starší odrůdu, kterou mám naštěpovanou na švestkovém podmladku. Odrůda kupodivu zatím netrpí šarkou, ale dochází ve velkém počtu k praskání plodů v dolní části a následná monilióza tak zlikviduje většinu úrody (plody jsou napadeny i nezralé a padají). Meruňka plodí dobře, letos skvěle, plody jsou velké. Nevím, jestli meruňce něco chybí nebo přebývá nebo je to "jen" odrůdová vlastnost. Přes velkou násadu je sklizeň malá, stříkat před sklizní nechci. Stává se to taky někomu?


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 161.34 (?), 7.8.2019 11:19

Myslím, že se to stává nám všem, kteří nestříkáme proti monilii plody. Já stříkám poctivě jen 2- 3x v květu dle počasí, potom už ne a část úrody mi bohužel taky tímto způsobem odchází - jak meruňky, tak broskve. Některé odrůdy jsou citlivější, u mne konkrétně nejvíc placaté broskve Saturn.  Letos bohužel počasí monilii velmi přeje, u nás opravdu masivní postižení plodů. Praskání plodů může být buď nepravidelnou závlahou - t.j. sucho, pak slušně zalito- a rychlé zvětšení plod nezvládne a praskne, ale i některé odrůdy meruněk jsou k tomuto náchylnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.8.2019 11:30

Praskání plodů může být buď nepravidelnou závlahou - t.j. sucho, pak slušně zalito- a rychlé zvětšení plod nezvládne a praskne...

Častěji než závlahou dochází k praskání po silnějším dešti. Jednak proto, že málokdy nalijete ke stromu to, co pořádný liják. Druhý důvod je ten, že po dešti (na rozdíl od zálivky za sucha) se zvýší vlhkost vzduchu, což znemožní odpar z plodů. Ty pak přísunem, vody prasknou. Nejmarkantnější je to u třešní.
   Hnití plodů je velký problém. Mám ale pocit, že u nás většina plodů peckovin hnije následkem poranění hmyzem - začátek bývá kolem malého otvůrku. Soudím, že ani postřik plodů fungicidem by v tomtom případě moc nepomohl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tsvoboda - (11) - 117.165 (?), 7.8.2019 13:45

Stává se mi to každoročně. Je tam zřejmě odrůdová dispozice a bohužel se asi uchýlím k likvidaci stromu. Jiné odrůdy meruněk, co mám, tohle nedělají. Je to škoda, protože strom je jinak zapěstovaný a zdravý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika