Podzimní hnojení meruněk draselnou solí



Iroot - (46) - 45.40 (?) 
11.11.2018 7:27, zobrazeno: 7608x

Chtěl bych letos na podzim přihnojit meruňky draselnou solí, ale nikde jsem se nedočetl dávkování. Kolik gramů na středně velký stromek? Dík Pavel

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 190.106 (?), 11.11.2018 8:17

Pro ovocné stromy není napsáno dávkování, protože díky obsahy chloru není moc vhodná k některým druhům, lépe použít síran draselný.

Nicméně dávkování je snadno dohledatelné pomocí googlu:

- mladé stromky 10 až 30g na m2

- plodné stromy 30 až 60g na m2.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 11.11.2018 8:32

Podzimní hnojení draslem se provádí na přelomu srpen - září, meruňky je vhodnější přihnoji síranem draselným (neobsahuje chlór).Dávkování - přiměřeně (každá podnož a odrůda v dané zemině reaguje na nedostatek prvku rozdílně),předávkování draslem má za následek blokování hořčíků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 11.11.2018 11:43

Běžná přihnojovací dávka ve volné půdě příjem antagonisty zpravidla neblokuje. Problém byl zaznamenán u hydroponií s recirkulací a to zpravidla opačný, kdy v přiváděné vodě bylo hořčíku více než rostliny spotřebovaly a tak se v roztoku hromadil s následným blokováním příjmu draslíku.

Pro hnojení draslíkem na podporu vyzrání letorostů před zimou se hnojí ihned po skončení hlavního období prodlužovacího růstu (červenec srpem) a používá se síranová forma. Naproti tomu stojí zásobní hnojení po skončení vegetace (tedy od listopadu do února), kdy se používá levnější draselná sůl. Protože v té době rostliny živiny ve větší míře nepřijímají, mají bakterie a půdotvorné procesy čas na přeměnu draselné soli do jiných forem tak, že draslík zůstane v půdě a chlor se jako plyn odvětrá. Není dobré spoléhat, že po rozhození hnojiva se toto se vsakem srážkové vody dostane do půdy, ale hnojivo buď mělce zarýt při obrývání mís u stromků, anebo jej rozpustit ve vodě a nalít do aerifikačních děr udělaných rýčem a nebo vsypávat do...

Obvyklá dávka je 3 polévkové lžíce na m2 plochy pod obvodem koruny. Může se mírně lišit podle toho, jestli dodáváme draslík jinými způsoby = v létě síranem, na jaře popelem, na podzim s kompostem, "na tající sníh" s cereritem,...). Výborné je, pokud si píšete, kolk jste těch hnojiv spotřebovali průběžně,  Draslík není v půdě pohyblivým prvkem a tak Vám nespotřebovaný zůstane na další vegetační sezóny.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.152 (?), 11.11.2018 15:10

"Výborné je, pokud si píšete, kolk jste těch hnojiv spotřebovali průběžně,  Draslík není v půdě pohyblivým prvkem a tak Vám nespotřebovaný zůstane na další vegetační sezóny".

Hlavně by bylo dobré vědět, kolik je toho prvku v půdě. Bez toho je to "příkrm naslepo". wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 190.106 (?), 11.11.2018 16:57

Mně to přijde mírně řečeno zbytečné. Nevíte, kolik se do půdy dostalo v popelu, kolik v kompostu, kolik ve hnoji, kolik draslíku odebral strom a okolní rostliny, a kolik ho bylo původně v půdě. Takže psaní si, kolik jsem ho dodal v minerálech, nemůže posloužit ani jako přibližný odhad. Bylo by hezké dokázat spočítat, kolik musím pravidelně dodávat, ale podle mě to není možné. Jediný rozumný způsob je asi rozhodit občas hrst drasené soli a víc to neřešit... pokud tedy nechci pravidelně nechávat dělat rozbor půdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 12.11.2018 17:28

Nedostatek draslíků -hořčíků lze jednoduše rozeznat z chlorózy listů.Nejrychleji se chybějící živiny doplní listovými hnojivy.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 12.11.2018 1:24

myslím si, že příspěvek výše byl dost obsáhlý a zaměřený spíše na to, že formy draslíku jsou různé a k nim připadají i různé termíny aplikace. Ano, pokud si píšete dávky hnojiv, množství udebraná s úrodou, fyziologické znaky nadbytku/nedostatku a k tomu máte občas rozbor, tak můžete extrapolovat "předpověď" spotřeby a upravit střední doporučenou dávku nahoru/dolů. Doporučená dávka vychází většinou z pokrytí spotřeby tak, aby zásoba živin v půdě ani neklesala ani nestoupala. Pokud ale například živiny nevracíte formou popela ze spálené biomasy nebo kompostem, pak samozřejmě musíte dát minerálu více a vzhledem k ceně raději na základě rozboru.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika