Podnož pro meruňku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 24.8 (?) 
30.12.2014 16:23

Sad mám na rendzinech s poměrně vysokým obsahem uhličitanu vápenatého a na podnožích BSB1 meruňky ani broskvoně kalciózou netrpí. Zahrada je v klimaticky příznivé oblasti, nestává se často, že by mráz "sklidil" veškerou úrodu. Mezi odrůdami broskvoní jsou mnohem větší "otužilci", v meruňkových sortách jsou u mě méně citlivé na mráz během kvetení jen Harcot, Hargrand, Harogem a Darina. Karola, Marlen, Velkopavlovická a Leskora jsou dost citlivé, Bergeron, Leala, Veselka a Radka středně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 196.17 (?), 2.1.2015 12:51

Pokud se na broskvoni objeví kalcióza, je to pro strom "konečná stanice". Ale jsou to spíše příznaky asfyxie, které vypadají podobně. Další na řadě bude pravděpodobně broskvoň Fenix. Podnož BSB1 není pro mě žádným řešením ani do lepší půdy, kde jsou chlorotické příznaky na listech také. Nejjistější jsou podnože St, Julien a GF-677. Uvidíme jak dlouho budou odolávat asfyxii, ale protože koření mělce, tak by měly mít výdrž o něco větší. Co se týče odolnosti meruňkových odrůd proti mrazu v květu, tak jediný znatelný posun v odolnosti má odrůda Bergeron. Nevydrží samozřejmě všechno, ale vydrží více, než ostatní odrůdy. Zajímalo by mě, jestli stejné výsledky mají novější odrůdy Bergerac, Bergeval a Bergarouge. V odolnosti plůdků proti mrazu překvapilo v minulém roce Kioto. Podnož St,Julien je taky hojně rozšířená i u meruněk a je spolehlivá. Meruňky na ní nerostou tak slabě, jako na jiných slabě rostoucích podnožích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 32.245 (?), 2.1.2015 15:27

S podnoží GF-667 žádné zkušenosti nemám, ale v zahraničí je hodnocena kladně. Meruňky na St. Julian A u mě rostou o cca 30% slaběji než na semenáčích ZR. Všechny meruňkové odrůdy na St. Julian A velmi bohatě kvetou a následná probírka plůdků je nezbytná. Z Vámi vypsaných odrůd mám zkušenost pouze se starší odrůdou Bergerac. V podstatě se od Bergeronu liší jen tužšími plody, odolnost vůči mrazu byla s Bergeronem shodná, doba zrání také. Bergerac na meruňkovém semenáči už se se mnou rozloučil a nový sázet nebudu. Z mého pohledu proti Bergeronu žádnou výhodu nemá, možná lepší schopnost k přepravě, ta však pro mě není podstatná. Chutí ani odolností k mrazu Bergeron nepřekonává, konzistence dužniny je u Bergeronu lepší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 196.17 (?), 2.1.2015 17:19

Máte pravdu, že bohaté kvetení, například záhy po výsadbě svádí k ponechání příliš mnoha plodů a tím oslabení dalšího růstu stromku a u starších stromů vede k příliš pracné probírce. Ovšem takový Goldrich na podnoži B-VA i na myrobalánu se chová podobně. Mám na St.Julien Auroru (Early Blush) a silně kvetla už prvním rokem. Jste asi první, pane Kamile, kdo podal zprávu o své zkušenosti s odrůdou Bergerac. My takovou zkušenost nemáme, ale s panem Milanem Fialou jsme si sehnali odrůdu Bergarouge. Mám dojem, že u této odrůdy je posun ve zrání plodů asi o týden dříve, než u původního Bergeronu. Bergarouge mám první meruňku na podnoži GF-677, tak uvidíme jak se na ní bude "chovat".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 32.245 (?), 2.1.2015 17:41

Bergerac mi přivezla dobrá známá z Německa někdy v roce 2000, u nás byl povolen asi o dva roky později. V nabídce školek se příliš neobjevuje. Na Vaše zkušenosti s odrůdou Bergarouge jsem zvědavý. Škoda, že zraje v době Velkopavlovické, v budoucnu bych rád dobu zrání meruněk více rozložil, zatím je rozdíl mezi prvními a posledními plody různých odrůd necelý měsíc. S těmi podnožemi pro slivoně, meruňky a broskvoně to není úplně lehké, protože malé množství podnoží nebo jejich osiva mi bez problémů zašle jen jedna nejmenovaná firma z Valtic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.154 (?), 6.4.2015 18:03

Zdravím, chcel by som sa opýtať či sa marhula na myrobaláne dá udržať do výšky maximálne 3,5 metra. Pýtam sa preto lebo keď bude mať strom viac rokov a bol by moc vysoký tak sa nebude dať postrekovať zo zeme.Myrobalán je do mojej pody veľmi dobrá podnož.Ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 6.4.2015 20:06

S tou korunou a řezem se to blbě bez názorného obrázku vysvětluje. Přikládám proto fotku jedné odkvétající meruňky, kolem které často chodím. Není na myrobalánu, ale na bujné meruňkové podnoži a má asi 20 let. Má výšku a šířku asi 5 metrů. Do výšky ji nikdo neřeže, ale je 1 až 2 metry od domu, tak jí občas někdo upraví řetězovou pilou jen z té strany. Dokážu si představit, že bych větev po větvi postupně zakrátil ve výšce 3 metry aniž by ztratila na vzhledu. Druhá věc je, že ji nikdo nestříká, protože nemá ani stopy po monilii. Ale kdyby ji chtěli stříkat a nebáli se o fasádu, pak by to šlo i ze země.

Přerostlá meruňka
Přerostlá meruňka
Meruňka po hrubém řezu
Meruňka po hrubém řezu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.140 (?), 7.4.2015 15:45

Ďakujem za odpoveď pán Mimmo, ak marhulu na myrobaláne nepustím rásť moc do výšky a budem ju rezať hneď ako je strom ešte malý tak sa chcem opýtať či nebude rásť zas moc do šírky keď bude na bujne ratúcej podnoži ako je myrobalán.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 7.4.2015 17:15

Poroste jenom tam, kam ho pustíte. Taky to záleží na výživě. Druhá věc je, že meruňky v chladnějších oblastech špatně snášení hluboký řez. Takže řežte včas a ne do staršího než čtyřletého dřeva. Ošetření po řezu je nutné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.17 (?), 7.4.2015 18:53

Ďakujem Vám pán Mimmo za rýchlu odpoveď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika