podnož Montclar?



Stránky: 1,  2   
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 118.166 (?) 
15.3.2008 14:40, zobrazeno: 25773x

Koupila jsem meruňku Pinkcot na podnoži  zřejmě Montclar. Vizitka na stromku je dost nečitelná. Prodejce mi k ní byl schopen říci pouze, že roste asi jako "normální meruňka". Nic víc se o téhle podnoži nemohu nikde dočíst. Máte s ní někdo zkušenost? Děkuji. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.138 (?), 15.3.2008 14:55

Dobrý den paní Marie Kláro. Pokud si dobře vzpomínám, tak podnož Montclar je broskvoňová podnož, což ovšem neznamená, že nemůže být použita pod meruňku. Jen mě uniká, kdo u nás množí meruňky na této podnoži. Skoro bych si tipnul, že pokud to nebyl přímý dovoz ze zahraničí, tak by to mohlo bát z Plzně, protože meruňku Pinkcot tam tuším množí taky. Vzhledem ke skutečnosti, že je to hlavně broskvoňová podnož, tak to bude zřejmě snášet sušší místa. Zkusím ještě zapátrat, případně napíšu na ovocnářský ústav do Lednice. Pohodu přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 118.166 (?), 15.3.2008 14:57

Děkuji za bleskovou reakci. Pro doplnění, tento stromek skutečně pochází z plzeňského Fytosu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 221.138 (?), 17.3.2008 21:20

Dobrý den. Dnes jsem dostal odpověď od pana docenta z ovocnářského ústavu. Tak ji přikládám.

"Jedna se o typ bros. semenace z Francie, a je dobra, pouzivaji ji napr. na Znojemsku forma Okoplant ve Slupi a jsou s ni spokojeni. Lze ji vyuzit i pro merunky do lehcich a stredni pud." 

Přeji všem pohodu. Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 19.3.2008 8:06

Děkuji. Snad to v té naší střední půdě přežije.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 197.143 (?), 19.4.2008 23:18
Ovšem jako každá broskvoň netvoří Montclar po podzimním vyorání kořenové vlášení, což ve srovnání s meruňkami na st. Julien nebo wagenheimově švestce snižuje ujmutí meruňky zvláště, pokud je celou dobu v základišti a prodaná je až na jaře. Meruňky na slivoňových podnožích se dle mě ujímají nejlépe. Tvoří v době vegetačního klidu při rozmrzlé půdě kořenové vlásky. Také je to vidět v prodejnách na jaře, že meruňky na Montclaru neraší nebo hodně opožděně. Bavím se teď o listových pupenech. Proto mám k broskvoňové podnoži nedůvěru. Krásné meruňky jsou roubované v korunce na švestce. (samozřejmě virusfree). Abych byl spravedlivý - nevýhoda např. st. Julien je její podrážení z podzemí. Dle mě je ideální podnoží pro meruňky wagenheimova švestka a nebo zelená renkloda. Případně některé polyvalentní podnože kříženců.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 3.11.2008 13:59

Navzdory vlastnostem podnože, uvedeným v předchozím příspěvku, se meruňka ujala výborně. A ani se oproti ostatním ovocným stromkům nezpozdila s rašením.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 24.4.2010 22:09

i kdyz jsme v merunkach, nechci zakladat zbytecne stejne tema, ale v broskvonich, zjara jsem vysadil Redahaven na teto podnozi, i rez jsem predtim udelal a stromek uz rasi, zajima me jak tato odruda na teto podnozi roste a take jak je narocna a otuzila-z hlediska prave teto odrudy... diky moc

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 46.80 (?), 15.5.2010 13:18

Broskvoně naštěpované na této podnoži rostou bujně a jsou zelené až do ledna. Podnož se hodí pro kamenitější půdy. Přesto v zimě netvoří kořenové vlášení. Proto chce i když je koupená na podzim, založit do země na vodorovno a zasypat. Na jaře v květnu ji zasadit. Měla by rašit již pod zemí. Vybírat raději slabší stromky. Překrmené silné stromky broskovní se hůře ujímají. Alespoň podle mého. No, a s těmi meruňkami je to podobné je sice pravda, že podnož a naštěpovaní odrůda se ovlivňují navzájem, ale přesto meruňky na Monclaru raší později. Srůst je dobrý, a dřevo je zelenější než např. na Wagenheimově. Proto více vody a rovněž na podzim koupené raději celé založit a vyzvednout až na jaře.

Pod broskvoň by se mi osobně více líbila St. Julien, malé korunky a vyzrálé, červené dřevo.  Ujímání již na podzim.

Ačkoli s tou vyzrálostí na Monclaru - mám broskvoně Favoritu Morentini a Harbrite na stanovišti v 500 m n m, jižní svah, písčitá půda, rostlá skála, a letorosty vyzrávají do červena u obou odrůd.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 162.120 (?), 14.5.2010 16:48

Může se meruňka naroubovat na kmínek mirabelky? Karel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika