Nejranější odrůdy meruněk II



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?) 
6.6.2018 9:44, zobrazeno: 28038x

Pár plodů Spring Blush a Tsunami nestojí za řeč, a už vůbec neplánuju výsadbu "tých cocotov", mám na mysli meruňky s koncovkou COT. Stačí mi úplně totálně neodolný Tomcot, který vymrzá jak v pupenech, tak i v květu a po něm. Jen pro porovnání vkládám fotky vymrzlých Spring Blush a Tsunami s prozatím nezralou ranou meruňkou Leskorou, kterou považuju za nejlepší ranou meruňku, která je navíc českého původu. Letošní úroda bude veliká, převeliká. A nejenom u Leskor.

Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Spring Blush
Tsunami
Tsunami
Leskora
Leskora
Leskora
Leskora
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 234.237 (?), 6.6.2018 11:14

Leskora dozrieva asi dva týždne po týchto odrodách tak ju už za VELMI RANNÚ ODRODU nepovažujem. Je to RANNÁ ODRODA.

Tsunami je doporučované sadiť do teplejších oblastí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 6.6.2018 11:24

Měl bych dotaz, vzhledem k tomu, že čekám první větší úrodu, jak se k tomu příště nejlíp postavit. Na vašich fotkách vidím, že jsou meruňky ve velkých neprobraných trsech, přitom se doporučuje protrhávat po cca 8 cm, aby jich nebylo tolik a dosáhly rozumné velikosti a chuti. Necháváte je tedy svému osudu, jak narostly, nebo také protrháváte - např. zbytek větve, a necháte jen trs na začátku?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
TomNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (356) - 167.218 (?), 6.6.2018 12:33

u nas mal spring blush uspech, takze poziadavka rodiny je vysadit este jednu..rozmyslam na jesen medzi Radkou a Leskorou (zaroven vyplnia cas medzi springblush a mdaraskou+VP - vp este nemam, bude na jesen).

Vyborne recenzie tu na fore su na Radku aj Leskoru, takze, ktoru vybrat? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 6.6.2018 15:08

Ještě jsem zapomněl na hrůzostrašně neodolný Pinkcot. Naprosto nevhodná odrůda do našich podmínek. Zvláště v tomro ovoci přejícím roce, kdy i tentokrát vymrzla v pupenech kompletně. Už jsem jednou psal, že je škoda, že se v Lednici na Moravě nezaměří na vyšlechtění odrůd zrajících před Leskorou a Radkou - další kvalitativně skvělou meruňkou. Výběr mezi Leskorou a Radkou je těžký. Leskora podle mě předčí Radku ve větší odolnosti v pupenech vůči mrazu, snad i vyšší plodností. Radka plodí tak středně, za to plody jsou na takto ranou odrůdu velké a překvapivě výborné meruňkové chuti. Koncová zralost Radek, kdy je dužnina měkká a rozplývavá, nemá chybu. Bohužel je u mě Radka náchylná na projevy PPV. Vydržela pár let i s "šarkou v zádech", ale nakonec odešla. Druhá Radka má šarku na listech už od druhého roku. Taky je škoda, že kompletně vymrzla falešná Rubista, která by byla už dávno zralá. Kvalita plodů u této odrůdy je ale bídná. Meruňky většinou neprotrhávám, ale jestli chcete dělat všechno podle předpisů, jak jste psal, tak je protrhávejte. Zamezíte tím hlavně menší plodnosti v příštím roce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.166 (?), 6.6.2018 15:56

Veľmi dobrý článok o novších odrodách marhúl. Stojí za prečítanie.

Smerovanie šľachtenia marhúľ vo svete. Vrátia sa marhule do našich sadov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 143.94 (?), 6.6.2018 16:36

Meruňky většinou neprotrhávám, ale jestli chcete dělat všechno podle předpisů, jak jste psal, tak je protrhávejte. Zamezíte tím hlavně menší plodnosti v příštím roce.

No právě že nechci protrhávat. Právě proto se ptám, když je nechám takto hustě, zda nebudou malé a horší chuti. Pokud budou stejně dobré, střídavá plodnost by mi nevadila, tady stejně minimálně každý druhý rok vše zmrzne (neideální poloha).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 6.6.2018 17:29

Bez protrhání budou menší, ale chuťově stejně dobré. Já se však obvykle obávám vylomení větví na přetíženém stromku. Hlavně za větrného počasí.

Ještě k ranným odrůdám: Pinkcot není až tak špatná odrůda. Mám jednu větev (480m) a plody tam jsou. Jsou však zatím malé, tvrdé a zelené stejně jako na Leskoře. Leskora mi uzrála zatím pouze v Bulharsku (60m.n.m.). Pokud jde o Pinkcot, je to vzhledově mimořádně atraktivní meruňka. Chuťově však není úplně meruňková. Známí ji mají na třebíčsku v 520m, ale slušná úroda je tam jednou za 5 let. Jejich podnož je Wako švestka.

Leskora (BG)
Leskora (BG)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.166 (?), 6.6.2018 15:31

Ako vidno z príspevkov tak Tsunami a Spring Blush sa urodili. Ale boli to všetko veľmi teplé oblasti ako Bratislava, Nitra, okolie Trnavy a južná Morava. Takže tieto odrody sú dobré ale do horších pestovateľských polôh určite nepatria. 

Tom NR ako je Spring Blush odolný na moníliové usychanie kvetov a výhonov oproti Maďarskej? Postrekoval si proti tejto chorobe na jar?      Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 6.6.2018 18:00

Při přeplození je kvalita malých plodů určitě horší. Na druhou stranu z mého klonu Redhavenu nevytáhnu pro mě uspokojivou kvalitu ani když je plodů málo a jsou obří. Na těch mých fotkách se u Leskory nejedná o přeplození. Ty shluky nejsou úplně všude. Co se týče Leskor a Radek, tak i když nejsou úplně nejranější, tak ty meruňky zrající před nimi předčí o třídu. Letos budou i mnohem dříve zralé. Výjimku snad tvoří Aurora, nad kterou ale už mnozí zlámali hůl, protože její odolnost proti mrazu v pupenech je nevyhovující a odolnost vůči chorobám rovněž. Pořád si neuvědomujete, o jak kvalitní meruňky se v podobě Leskory a Radky jedná a to i přesto, že dozrávají tak brzo. Stále to nedoceňujete. Ranost a kvalitu. Známý pěstitel Paľo si zvolil Leskoru jako svoji jedinou meruňku. Právě pro svoji kvalitu si ji mohl zvolit na všestranné použití. V Senici by mohl pěstovat prakticky cokoliv. Určitě bych mu neporadil, aby si jako jedinou meruňku zvolil třeba Tsunami nebo Spring blush.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika