Nejranější odrůdy meruněk



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10078) - 70.240 (?) 
6.11.2013 22:03, zobrazeno: 139361x

Pokud bych znovu zakládal výsadbu meruněk na zahradě, tak bych se více zaměřil na ty nejranější odrůdy meruněk jako jsou Tsunami, Aurora, Spring Blush, Sylred, Radka a Leskora. A to proto, že meruňky v tuto časnou dobu přijdou nejvíce k chuti. A taky proto, že to vypadá na jejich celkem dobrou jakost a myslím tím hlavně ty nejranější. Vysokou kvalitu Radky a Leskory už "poznáme". A jak jste na tom Vy? Doplňujete sortiment, Libore, Davide, Honzo a další?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 249.236 (?), 6.11.2013 22:27

Je to pravda, nejvíc jsem si letos pochutnal na těch nejranějších odrůdách, bez ohledu na objektivní porovnání jejich chutí. Ale i tak bych se zaměřil spíš na pokrytí co nejdelšího období konzumace než rozšíření spektra současně zrajících odrůd. U nás meruňky buď nejsou vůbec nebo je nelze naráz všechny sníst. Velmi jsem si pochutnal na Lejuně, ač nebyla úplně z nejranějších.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 242.172 (?), 6.11.2013 22:45

Ahoj Petře. Leskora mi letos dala první plod a honosí se krásným bujným růstem. Radku, a myslím, že i Auroru, mám naočkovanou z léta. Sázím však více na odolnost, nenáročnost - špičáky z loňska mi rozšíří sortiment na opačné časové škále (Vesprima, Leala, Kioto, Exnarova, Ananska - vše myroš). Jen jsem je nestihl teď na podzim vysadit.angry Aspoň je otestuju řádnými jesenickými mrazy, než půjdou na Hanou.blush

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 6.11.2013 22:54

Petre na vasu radu, som vysadil minuly tyzden Leskoru. Vybral som jej najlepsie miesto ake som pri dome mal, zo severu chranene domom, cely den na slnku. Tak som plny ocakavania ;) Akurat to cakanie bude dlhe, nakolko na Slovensku aj ten spiciak nebolo jednoduche zohnat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 7.11.2013 7:07

letos prvně zaplodil stromek Kiotto a dle vsech velice prekvapila chutí, no a vzhledem je absolutně nejlepsi-tim jak je dosti červená, bude i případně dobře prodejná pokud by se pestovala ve vetsim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 7.11.2013 9:01

Jelikož vždy zpracujeme úrodu kdykoliv a v jakémkoliv množství, tak mně na rannosti moc nezáleželo. Ted mám odrůdy dle rannosti již rozdělené a rostoucí, letos jsem sortiment doplnil o Leskoru a v plánu byla i Radka (navíc na ZR, která se zde osvědčila), ale místo jsem nakonec přenechal švestce Haromě. Něco bylo v létě naočkováno (Harogem, Veselka, Lejuna, místní staré neznámé odrůdy). Každopádně nějakou rannou odrůdu ještě plánuji po zimním kácení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 39.2 (?), 3.4.2016 19:04

Meruňka Radka nebo Tsunami???

Zítra objednávám 2 meruňky a bojuji mezi Tsunami a Radkou? Není možné objednat každou zvlášt, protože v obchodech co mají Radku zase nemají Tsunami a musí se utratit určitý limit, takže se musím rozhodnout.

Myslím, že to nakonec vyhraje Tsunami. Mám v ní větší důvěru, Radka přece jenom nebyla registrována.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10078) - 70.240 (?), 7.11.2013 11:22

Zdravím do Bardejovských kúpelí, pane P.Z. Škoda, že jste nepřisadil ještě tu Radku, určitě by jste neprohloupil. Myslím si, že tak dobrou velmi ranou meruňku jste ještě nejedl. Zvlášť tento rok při menší násadě velkých a senzačně meruňkově aromatických, sladkých plodů. Ještě před tím jsem byl ovšem nadšen z vybarvených plodů Spring Blush a to dávno před Leskorou i Radkou a tento posun ve zrání prvních meruněk dopředu, to byla prostě "bomba". Původně jsem čekal, že tyto plody nebudou ani k jídlu, ale byl jsem mile překvapen. Světe div se, ale byly to opravdu meruňky. Myslím ale, že se budou muset sklízet včas, aby nezfádněly. Uvidíme. To u takové Radky rozhodně nehrozí. Tam, i když je plod jak "bačkora", je stále vynikající. O kvalitách Tsunami se také nebojím. Zkušenosti jiných jsou dobré. U Aurory také, takže jedině snad ta Sylred o které nepsal moc příznivě Libor. U pozdního Kiota jsem měl první malé plody a tak nějak jsem si tuto chuť představoval, harmonickou, kompaktní. Lejuna se mi "odebrala do věčných lovišť". Potvrzovala se její vysoká citlivost na moniliový úžeh. Pak stačí jedno opomenutí postřiku a je "pryč". Stejně dopadla i Lerosa, ale tu jsem nepostříkal záměrně. Dál jsem s ní už nepočítal. Už jsem se chtěl dávno rozloučit s Harogemem kvůli silné citlivosti na strupovitost peckovin. Letos se k tomu přidala ještě nevyrovnaná chuť plodů. To Bergeron byl "jeden jako druhý". Velbora se neujala a shánět ji znovu nebudu. Více si slibuju od ranější Legoldy, kterou tak chválil pan Wendy. Exnarovu kdysi představovali na videokazetě ČZS, ale na její přínos si už nevzpomínám. Upadla v zapomnění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 183.140 (?), 10.11.2013 20:30

Zdravím, zatím zůstávám z raných u Leskory, Lejuny- hodlám pečlivě hlídat monilii, dále rozhodně u Lemedy. Radka chuťově a vzhledově jednička, na ranou meruňku bomba, ale silně vytýkám propad květních pupenů v zimě a s tím sníženou plodnost. Čekám jak se uvede Tsunami, Dora, fartoly, Farely, Lillycot, Farbaly a jim podobné. Z pozdnějších a velmi pozdních zůstávám u lealy, farhialu a jedné své selekce, ty byly letos velice pěkné.O Exnarově jsem slyšel, ale v poloprovoze ve škole hodně rostla a moc neplodila... david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10078) - 70.240 (?), 11.11.2013 19:36

Radka je opravdu "bomba všech raných bomb". A vyjmenované odrůdy zrají před Leskorou?... Dora, fartoly, Farely, Lillycot, Farbaly a jim podobné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika