Meruňky a mrtvice



host - 48.25 (?) 
7.3.2018 17:47, zobrazeno: 6751x

Ze všech diskusí se tady nebízí téma, co s měruňkou zasaženou mrtvicí, když strom se snaží obrůstat. Vykopat a na stejné místo již nedávat peckoviny, nebo zkusit dát stromu ještě šanci? A máte vůbec někdo zkušenost, že meruňka po mrvici ještě rodila?

Také se tu řešily zkušenosti s podnožemi a odrůdami... Je zvláštní, že staré stromy v letitých sadech na tuto chorobu moc netrpí, ale dnes koupené stromky bohužel nemají takovou životnost. Jako problém se jeví asi to, že meruňky si stále kupuje více lidí i do nevhodných podmínek, v podstatě je i těžké zvolit správnou podnož, někdo neprovádí postřiky. Toto téma tedy budeme věnovat všemu kolem mrtvice meruněk. Každá rada dobrá, sem s nimi :) 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.38 (?), 8.3.2018 20:17
Na fotke je jeden už dosť starý článok (resp. len jeho názov a abstrakt), ale s jeho myšlienkou sa stotožňujem : mŕtvica=porážka=apoplexia marhúľ je výraz používaný pre pomerne náhle vädnutie a chradnutie stromov tohto druhu ovocia, končiace sa väčšinou ich odumretím. Výraz bol zrejme prebratý z humánnej medicíny ako synonymum náhlej, bleskovej zmeny zo zdanlivo plného zdravia k tragickému stavu. Apoplexia marhúľ je ale široký pojem, zastrešujúci mnohoraké možné príčiny, často aj skryté alebo unikajúce nášmu poznaniu. Apoplexia teda nie je "nozologická jednotka". Za "mŕtvicou" vždy stojí nejaká konkrétna príčina, resp. kombinácia príčin (biotických i abiotických). Cieľom by malo byť jej/ich odhalenie, teda presná etiologická diagnostika. Nie vždy sa to dá, často môžeme len predpokladať, čo tú mŕtvicu spôsobilo. Odpoveď na otázku 'čo s marhuľou ktorá sa po mŕtvici snaží obrastať' nemôže byť paušálna, pretože závisí práve od tej príčiny. Ak je ňou napr. monilióza ako biotický infekčný faktor v nie devastačnom štádiu, po odrezaní postihnutých konárov do zdravého dreva a následnej chemickej ochrane nádej na záchranu stromu existuje. Ak je príčinou tzv. koreňová asfyxia v ťažkej, nevzdušnej a premokrenej pôde, prognóza dobrá nebude. Treba vnímať aj fakt, že často sa záhradkári snažia pestovať marhule v podmienkach, ktoré sú proste nevyhovujúce. A dôležitý je tiež ďalší často opomínaný aspekt: marhule sú u nás introdukovaný, nie pôvodný ovocný druh, ktorý si so sebou stále nesie svoju genetickú predispozíciu o.i. aj k inému typu zimnej dormancie než je tomu napríklad pri jadrovinách. Aj v priaznivých podmienkach juhu ČR a SR vždy pôjde o ovocninu, pri ktorej nám nikto nezaručí jej bezproblémové pestovanie. Forrest Gump by povedal :"Shit (apoplexy) happens". IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.41 (?), 9.3.2018 15:55

Krásně a výstižně popsáno :)   Nejde mi však na rozum, že v naší kolonii mají dva sousedé staré meruňkové stromy, které drží a nic je neskolí. Jenen z nich neprovádí ani postřiky. A ani jeden z nich neví, cože to mají vůbec za odrůdu... To jsou asi ty staré dobré původné odrůdy, vědět jen co je to zač?? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.248 (?), 25.5.2020 20:01
Zdravim, dala by sa nejako zachranit tato marhula? Napriklad zastrihnut tesne nad miestom stepenia? Zastrihol som vrch uz vo februari, lebo som chcel vruble, a zrejme to je pricinou terajsieho stavu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika