Meruňka Veselka



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?) 
5.5.2015 22:20, zobrazeno: 43986x

Zasadila jsem letos Veselku, je to podnož semenáč. Divné je, že se nyní všude na kmínku probudily pupeny. Všechny začaly růst. Co s tím? Vylámat? Ještě se mi to u žádného vysazeného stromku nestalo.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 6.5.2015 7:48

Děje se tak běžně, vylomte včas, pokud se Vám některý výhon hodí k doplnění patra, tak ho využijte, taky při zakrácení na 15-20cm můžou v př.roce dát ukázkovou úrodičku-něco na způsob tanečnice. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 6.5.2015 22:34

Dobrý den.
Také bych se chtěl zeptat podobně jako Dana22. Ale na Leskoru a Bergeron na myrobalánech. 450 m/m, uzavřený dvůr. Koupil jsem je letos na jaře od pojízdného prodejce. Pěkné silné stromky, ale pak doma s brýlemi, dost zavadlé. Korunky jsem seřízl na tři ramena po dvou pupenech a krátký terminál. Dnes Bergeron raší v korunce, ale raší především v celé délce kmínku (kmínky cca 80 cm). Čím níže, tím delší jsou výhonky. V korunce jsou jen listové růžice, těsně nad štěpováním výhonky 10 cm. Leskora raší slaběji a jen ve spodní polovině kmínku. Silnější výhonky jsou dole, výše jen listové růžice. Jsem docela rád, že stromky neuhynuly.
S meruňkami nemám žádnou zkušenost. Proto se chci zeptat zkušených pěstitelů jak takové stromky dál ošetřovat. Nevadil by mi velmi nízký kmen nebo i keř. Mám jako keře starší jabloně a jsem s tímto keřovým tvarem jabloní spokojený. Děkuji za odpověď. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 7.5.2015 6:18

Pokud je místo štěpování těsně nad zemí a nevadí Vám keřová forma dřeviny, máte vyhráno. Je však i v tomto případě vhodné odstranit nepotřebný obrost co nejdříve-nejlépe odlomením, odtrhnutím-dbejte na to, aby nezůstal byť krátký zbytek, ale také na to, aby vzniklá ranka nebyla zbytečně dlouhá. Pro rychlé zhojení, pro dobrý pocit můžete tato drobná poranění zamáznout št.voskem.  Spodní výhonky jsou větší, protože dostávají dříve a více výživy z kořenů. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 7.5.2015 8:33

Pěstovat keřovitý tvar stromů je nerozum. Strom je geneticky předurčen k tvorbě kmene, kosterních větví, obrostu. Podívejte se do zahrad, jak dopadly jabloně, hrušně a třešně, u nichž se pěstitelé o keřovitý tvar pokoušeli. Těsně nad zemí ze země vyrůstají vidlicovitě do stran silné vyholené "kmenovětve". Listy, květy, plody jsou beztak vysoko. Sklizeň není lehčí, navíc strom blbě vypadá a nedá se pod ním chodit.
    Jako keř má smysl pěstovat jen ty dřeviny, které mají schopnost vymlazovat od země - rybízy, plstnatá višeň, muchovník, pravokořené myrobalány či višně. Meruňka k takovým dřevinám rozhodně nepatří. Nehledě na to, že při zemi jsou časté jarní "přízemní" mrazíky, kterým květy na kmenech uniknou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 189.156 (?), 8.5.2015 8:56

Je to tak, nižší výškou kmene neusnadníte sklizen, tam hraje rozhodující roli ¨zapěstování koruny. Ve své podstatě jde o to, podpořit spodí větve a docílit pyrymidálního tvaru s širokou základnou. Takový strom se sklízí úplně jinak, a lépe pracuje s prostoorem než koruna, která se vyvíjí zcela přirozeně. Setkávám se často s požadavkem na co nejpřirozenější vývoj stromu, nejlépe aby nikdy nepoznal nůžky a pilu... Tento pohled je ovšem značně ideologický, rozumný řez má svá biologická opodstatnění, stejně jako přiměřená výška kmene...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 236.1 (?), 8.5.2015 13:03

Amen, tato slova by se nechala tesat do kamene, strom má zůstat stromem, keř keřem a nezkoušet nepřirozenosti, pupeny na kmínku vylámat a doufat, že se "probudí" korunka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.239 (?), 8.5.2015 15:55

...a pokud je korunka vandr, můžete celý stromek vykopat a položit na kamenný oltářcrying.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.81 (?), 14.5.2015 22:51

Dobrý den.
Tedy, tedy. Pana doktora Vysloužila si velmi vážím a mám k tomu dobré důvody, ale musím mu nyní trochu oponovat. „Podědil“ jsem větší dvůr se třemi staršími keřostromy jabloní s výškou 4 m. Koruny jsou kloboukovitého tvaru, spodní větve ve výši pasu. Pod jejich obvodem se opravdu chodit nedá. Nyní dokvétají. Poslední dny jsem se na ně vícekrát díval a moje oko neuráží a zdají se mi pěkné. Na podzim se dobře sklízely a mají chutná jabka, která chutnají i sousedům. A to, že korunu podpírají tři-čtyři šikmé „kmenovětve“ a ne jeden svislý kmen, mi prostě nepřipadá ošklivé a vůbec ne jako důvod k jejich likvidaci.
Keřostromy jsem propagovat nechtěl, ale napadlo mně, že když se poškozené stromky meruněk nevyvíjí normálně v korunkách, mohly by se nakonec, jako keřostromy, k mým jabloním vlastně docela hodit. Navíc je dvůr ohrazen, není tedy na něj vidět.
I na likvidaci poškozených meruňkových stromků je, myslím si, ještě hodně brzy. Nepotřebuji totiž jejich stanoviště na výsev hrášku. A kdyby nic jiného, mohou posloužit jako zdroj oček, roubů, daných odrůd.
O přirozenosti: vzhledem k předchozím pěstitelům mých jabloňových „keřů“ se domnívám, že se jabloně pro svůj „nepřirozený“ tvar rozhodly samy. Také jsem se setkal s názory, že kmenný tvar listnatého lesa, jak jej známe, je vlastně docela mladý jev trvající pouze několik posledních století. Mnohem déle prý byly listnaté lesy pěstovány jako výmladkové lesy, pařeziny, tedy keřostromy. Dnes divná představa lesa dubů, jasanů, buků jako keřů. A vlastně, byl kouř z takto křiveného dřeva rovný?
Děkuji za odpovědi a přeji pěkný den. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 196.17 (?), 2.7.2015 13:40

Jaké máte zkušenosti s touto odrůdou veseľské marhuľky? Prozatím málo kvete i plodí. V současné době jsou plody samozřejmě ještě zelené, i když podíl červené barvy stoupá. Bude to dobrá náhrada za celočervené odrůdy a to i v chuti?

Veselka
Veselka
Veselka
Veselka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika