Meruňka pro okrajovou lokalitu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
6.10.2018 9:12

Nešťastná formulace zadavatelky je - špatná půda, okrajová poloha, snazší údržba. Ať vyberete cokoli, meruňka a broskvoň bez pečlivé údržby v horší poloze a půdě dlouho nevydrží. A často ani s ní.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 6.10.2018 8:59

Stejný případ mrazů jak v předjaří tak v zimě na přelomu února/března. Stejný výsledek. Zatímco broskovně tu vcelku uspokojivě vegetují a i plodí, meruňky nemá smysl trápit. Pokud jde o původní příspěvek, tazatel musí vybrat odolnou (popisem) odrůdu a vyzkoušet a počítat se ztrátou. Jinak se nedopátrá ničeho

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.10.2018 9:12

Nešťastná formulace zadavatelky je - špatná půda, okrajová poloha, snazší údržba. Ať vyberete cokoli, meruňka a broskvoň bez pečlivé údržby v horší poloze a půdě dlouho nevydrží. A často ani s ní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 83.176 (?), 7.10.2018 20:52

Tak pokud na formulaci tolik záleží, tak já to upřesním - půda a poloha horší je, to změnit nelze. Snazší údržba byla zmíněna pro případ, že by bylo ještě na výběr z odolnějších druhů - pokud by bylo, tak poté jsem chtěla poprosit o radu na snažší údržbu, pokud ne, pokusím se o pěstování i náročnější odrůdy. A taky preferuji snazší údržbu proto, že s malými dětmi toho času není tolik, tak aby stromek moc nestrádal, když nebude čas mu dát péči dnes, ale až za pár dní. To byla pointa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 64.163 (?), 7.10.2018 21:32

Tak trochu na vysvetlenie: marhuľa nemá problém dozrieť aj v trochu horšej polohe, bude jej to pár dní dlhšie trvať, to nič. Takisto nemá problém v decembri vydržať -20°C. Ale akonáhle sa začne na jar prebúdzať a zima sa vráti tak je problém. Na jar -5°C môže znamenať koniec. Takže treba sa snažiť udržať ju čo najdlhšie spiacu, bielením kmeňa, posadením tam kde je tieň v zime...

Broskyne môže naopak skôr poškodiť tuhý zimný mráz a dlhodobý. Potom len na jar pozeráte na stromček, ktorý vyzerá ok, ale púčiky z neho odpadávajú. Zostanú holé konáre a pučí kde tu.

Určite by som Vám doporučil posadiť istotku, nejakú kvalitnú slivku. A popri tom experimentovať s trochu neistými marhuľami. U nich aj tak môžete počítať tak s piatimi úrodami za 10 rokov. Urobiť výchovný rez na pár stromkoch je záležitosť na pár minút, horšie je stihnúť postrek v správny čas, ak je treba (kučeravosť na broskyniach). K tomu tie deti, čo lezú po rebríkoch za rodičmi a všade sa pletúwink, však to poznám.

K výberu odrôd: stavil by som na overené istotky, hoci staršie, než na neoverené novinky. Za mňa marhule Vesna (cudzoopelivá), Veharda (samoopelivá a dobre opeľuje Vesnu), rozdiel v dozrievaní 2 až 3 týždne. Broskyne Flamingo, Redhaven. Alebo niečo s väčším rozdielom dozrievania, aby to nebolo tak naraz. Slivky Hanita, Toptaste, Stanley... Nedajte sa odradiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 7.10.2018 22:06

S -20 nemá problém, -21 ji spolehlivě sestřelí (viz výše). Jak křehká hranice. Prostě meruňky patří do oblastí, kde se o -20 mrazech vyprávějí bajky za dlouhých zimních večerů, kdy o Vánocích lítají komáři. Tam, kde je -20 drsná skutečnost, meruňka nepatří. Ať si říká kdo chce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 8.10.2018 5:35

Včera som čítal o marhulke Pieve je chutovo vyborná sladká, velmi aromatická v zahraničí ju čisto vsádzajú do chladných oblasti.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 8.10.2018 9:08

Otázka je, co je podle tazatele "okrajová oblast". Meruňky, ale ani broskve nedokážou dlouhodobě fungovat například v mrazové kotlině v nejteplejší vinařské jihomoravské oblasti (na úpatí vinohradu), ale některé mohou úspěšně vegetovat kolem 400 mnm v lokalitě s vhodným mikroklimatem na chráněném místě. Samozřejmě v letech s pozdními jarními mrazíky mají problém, ale to má většina stromů v květu. Jak se letos například ukázalo, škodí jim teplá zima kdy naraší a pak se vrátí mrazy - pak namrzají květní pupeny. U zdi mohou být chráněny před největšími mrazy, ale zde zase dříve naraší květy. Bílý nátěr kmene nebo Šittův řez mohou rašení o nějaký den zpozdit, ale ne zásadně. Obecně je třeba se vyhnout choulostivým odrůdám z okruhu Velkopavlovické, ranné odrůdy z okruhu Ledana, Leskora... se jeví dobře. Podnož bych doporučil na myrobalánu. Důležité je jarní ošetření proti monilii před a po květu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 8.10.2018 11:21

Daník to čo si napísal je ok, ja som pred 2 týždňami na Facebook a messenger preto lebo som chcel spoznať zahradkarov aj v zahraničí čo na moje prekvapenie bolo úspešne, napisali mi viacerí dopisujem si zo srbom a ten mi napísal že čítal zahradu.cz a hlavne moje prispevky pýtal sa na nové odrody či by som mohol poslať v januari vruble ok môžem ja som chcel jeho zoznam má tam ruské odolne marhulky na mraz -30C ktoré už odskušal a hlavne voňave na pálenku po týchto marhulkach idem už 15 rokov on mi pošle vruble Arzami aromatični, Forum z jalte, Keč špar z krymu, Saratovski rubin a hlavne slivku z šlach.stan.čacaku novinku Nadu a možno Zlatku.Takže internet je k nezaplateniu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 8.10.2018 19:43

V mém okolí (SZ Bulharsko) jsou plodící meruňky téměř na všech zahradách a v zimě je tu vždycky mráz pod -20 doprovázený celodenními mrazy po dobu 2-3 týdnů. Obvykle v lednu, ale letos šlehl mrazík až 1.3. Za posledních 20 let tu byla nejnižší teplota -28°C. Stromy to přežijí. A to jak balkánské odrůdy, tak i česko-slovenské. Samozřejmě, že narašené pupeny to odrovná. Překvapuje mě, že někde vadí spící meruňce -21°C. Fíkovníkům, tomelu, citlivým odrůdám révy a mandloním takové mrazy vadí daleko více.

Pokud jde o diskutovanou lokalitu 250 m.n.m., myslím, že neexistuje vhodnější nadmořská výška pro pěstování meruněk. Samozřejmě, místní anomálie mohou ovlivňovat více než n.v.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 8.10.2018 21:16

Nevím, ale je to tak. Snad hraje úlohu lepší vyzrávání pletiv a zásobení asimiláty při delší vegetační době a větším teple.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika