Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Meruňky > Merunka na pálení

Stránky: 1, 2, 3   

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.64.158 (?)
8.8.2008 17:35, počet návštěv: 36202
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

chci na podzim vysadit menší sádek meruněk, úrodu plánuji vypalit.Potřeboval bych poradit kterou odrudu zvolit, měla by mít větší cukernatost a vhodná do oblasti kolem Kyjova.Děkuji za radu.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Merunka na pálení


vyslouzil (17337) - xxx.xxx.100.5 (?)
8.8.2008 19:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Více cukru a lepší aroma mívají obecně odrůdy, které dozrávají co nejpozději

Připojit reakci
      

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?)
24.8.2009 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Meruňkový kvas se musí zakládat z přezrálých, nejlépe padaných plodů, které nesmí být nahnilé ani se stopami plísní. Plody se musí jakýmkoliv způsobem rozmačkat, pokud je jich více, tak třeba i rozšlapat, ovšem pozor na poškození pecky. Meruňková jádra obsahují glykosid amygdalin, který se působením enzymu emulsin rozkládá na jeden mol (1 mol je molekulová hmotnost sloučeniny vyjádřená v gramech) kyseliny kyanovodíkové (HCN), jeden mol benzaldehydu (C6H5CHO) a dva moly glukosy (C6H12O6). Kyselina kyanovodíková a její deriváty pak vytvářejí v destilátu hořkomandlovou chuť, která se nedá z destilátu odstranit. Ovšem tato kyselina, která je přítomná pouze ve stopách není prekursorem pro vznik etylkarbamátu (NH2COOC2H5). S tímto omylem se můžeme v literatuře o pálení ovoce setkat. Specifickým rysem meruňkového máče (kvasu, zápary), je špatná životnost. Myslím, že je to způsobeno tím, že meruňková hmota je výborným přenašečem kyslíku, takže máč během několika týdnů po vykvašení zoctovatí i při velmi omezeném přístupu kyslíku. Tomuto jevu se dá snadno zabránit malým, cca 5%-ním přídavkem cukru, což je ovšem v rozporu se zákonem o lihu 61/1997. Malé množství etanolu, které vznikne zkvašením dodané sacharozy (C12H22O11) stabilizuje meruňkový máč a prodlouží dobu jeho zpracovatelnosti. Na rozdíl od hrušek, obsahují meruňky dostatečné množství cukru a organických kyselin, takže tyto máče nejsou napadány křísotvornými kvasinkami. Milovníky tohoto velmi vyhledávaného a ceněného destilátu musím upozornit na to, že chtějí-li dosáhnout maximálně voňavého produktu, musí zajistit teplotu kvašení ± 18 st C nebo i méně. Při vyšší teplotě probíhá kvašení meruněk mnohem rychleji a není to ku prospěchu věci. Jedním z mýtů se kterým se vyznavači dobrých destilátů často setkávají je tvrzení, že čím je destilát starší, tím je lepší. Bohužel meruňkovice, třešňovice, ale i destilát z višní již po třech letech citelně ztrácejí ve vůni, nicméně nikoliv v chuti. Vzhled k této skutečnosti se starší ročníky těchto destilátů jen výjimečně úspěšně umísťují na soutěžích destilátů. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?)
13.1.2013 14:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den,

Chtěl bych rozšířit svůj švestko-hruškový sádek, který jsem zakládal loni o meruňkovou část tj. 10-15 stromů prakticky výhradně na meruňkovici a hledám vhodnou odrůdu. Podmínky bych měl mít ideální... Hodonínsko 185 m.n.m., viniční trať hlinito-písčitá půda. Primární je kvalita pálenky, výnosy jsou podružné.

Shrnul bych doporučení, které se mi podařilo vypátrat:

Od místních:

"Najlepší je Velkopavlovická."

Fórum deslik:

"Pro výrobu pálenek je nejvhodnější odrůda „Maďarská nejlepší". Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují."

Užvatel Gabo doporučoval odrůdu Kioto kvůli vysoké cukernatosti (14%)

Tady na fóru jsem kdesi našel článek, kde se zmiňovali o dobrých výsledcích s odrúdou Bergeron v palenici Jelšovce.

Tak teď babo raď... osobně bych asi volil ten Bergeron, Velkopavlovická je dost svéhlavá a háklivá odrůda. Kamarád se ji snažil už po několikáté vysadit u svého sklepa, ale vždycky dřív či později odešla. Navíc je prostě náchylná na jarní mrazy a třebaže je zde teplý kraj, tak i tyto problémy v zamíšlené oblasti máme.

Nicméně rád uvítám vaše zkušenosti a názory.

S pozdravem, Ondřej

Připojit reakci
      

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.182.227 (?)
13.1.2013 14:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na pálení rozhodně Leskora.P

Připojit reakci
         

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?)
13.1.2013 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžu se zeptat, z jaké oblasti plynou vaše zkušenosti?

Leskora je poměrně ranná bude mít dostatek cukru a aroma?

Děkuji, Ondřej

Připojit reakci
         

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.115.132 (?)
13.1.2013 14:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maďarská je pro Vaše potřeby nejvhodnější odrůda. Sudy plníte v průběhu několika dní, cukernatost vysoká, ůroda pravidelná, aroma plodů, kvasu i pálenky výrazně meruňkové. VP je v souč době poněkud přešlechtěná a málokterý nově vysazený stroměk se dožije plodnosti. Nové odrůdy se na pálenku nehodí.   smiley     j.c.

Připojit reakci
            

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?)
13.1.2013 15:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtel bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi "Maďarskou" a „Maďarskou nejlepší", nebo je to jedna a ta samá?

Děkuji, Ondřej

Připojit reakci
               

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.41.143 (?)
13.1.2013 15:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jde o selekcii odrůdy Maďarska. 

Připojit reakci
                  

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?)
13.1.2013 17:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevíte prosím někdo, kde by se "Maďarská nejlepší" koupit? Všude mají jen "normální" Maďarskou.

Díky, Ondřej

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Meruňka odolná nemocem do mrazové kotliny?713.10.2019695
Buz - 22 69.10.2019760
Carmingo Orange Summer16.10.2019161
Farbaly 3616.9.20197189
Merunka na pálení2710.9.201936203
Pomoc s výběrem vhodné odrůdy meruňky do strmějšího jižního svahu38.9.20191331
Meruňkotřešeň Aprikyra247.9.20198307
Tsunami, Auroru nebo Radku? Co rodí nejdříve?164.9.20197760
Moniliový úžeh peckovin 20199931.8.201922759
Další pokus o vypěstování meruňky?828.8.20191160
Sabinovská 2017.8.201910622
Monilióza2612.8.201965729
Co je to za hmyz na plodech meruňky? 311.8.2019605
Goldrich - nejedlé plody1010.8.20191182
Opadávání listů a plodů 47.8.2019588
Meruňka po mrtvici57.8.2019808
Praskání plodů a následná monilióza 47.8.2019508
Pentagona 14.8.2019324
Betinka a Adriana54.8.20196223
Meruňka Bergeron73.8.20198407
Moja švestkomeruňka 103.8.20199560
Meruňka Forum 61.8.20191137
Meruňka Rakovského201.8.201917892
Co jí může být? 81.8.20191075
Maďarská nejlepší (Hungarian Best) 331.7.2019730
Bergarouge 931.7.20195822
Velkopavlovická3431.7.201910426
Meruňka - děravé listy 1630.7.20196262
Kuresia3630.7.201924074
Pirate 429.7.20193089
Strepet 2928.7.201912402
Meruňla Perla 128.7.2019491
Úroda meruněk 2019 15528.7.201927160
Meruňka Luizet 1326.7.20195296
Harogem a Bergeron 2026.7.201919264
Kompakta 18 brix 325.7.2019486
Frostina525.7.20191787
Velkopavlovická = dokonalost meruňkové chuti3425.7.201923001
Merunka525.7.20194393
Meruňka nevětví 324.7.2019562
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov14.10.2019
Co mi žere slepice11.10.2019
Co mi žere slepice11.10.2019
Chov pstruhov10.10.2019
Chov pstruhov7.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů