Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Meruňky > Merunka na pálení

Stránky: 1, 2, 3   

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.64.158 (?)
8.8.2008 17:35
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

chci na podzim vysadit menší sádek meruněk, úrodu plánuji vypalit.Potřeboval bych poradit kterou odrudu zvolit, měla by mít větší cukernatost a vhodná do oblasti kolem Kyjova.Děkuji za radu.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Merunka na pálení


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.100.5 (?), 8.8.2008 19:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Více cukru a lepší aroma mívají obecně odrůdy, které dozrávají co nejpozději

Připojit reakci
      

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.220.205 (?), 24.8.2009 21:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Meruňkový kvas se musí zakládat z přezrálých, nejlépe padaných plodů, které nesmí být nahnilé ani se stopami plísní. Plody se musí jakýmkoliv způsobem rozmačkat, pokud je jich více, tak třeba i rozšlapat, ovšem pozor na poškození pecky. Meruňková jádra obsahují glykosid amygdalin, který se působením enzymu emulsin rozkládá na jeden mol (1 mol je molekulová hmotnost sloučeniny vyjádřená v gramech) kyseliny kyanovodíkové (HCN), jeden mol benzaldehydu (C6H5CHO) a dva moly glukosy (C6H12O6). Kyselina kyanovodíková a její deriváty pak vytvářejí v destilátu hořkomandlovou chuť, která se nedá z destilátu odstranit. Ovšem tato kyselina, která je přítomná pouze ve stopách není prekursorem pro vznik etylkarbamátu (NH2COOC2H5). S tímto omylem se můžeme v literatuře o pálení ovoce setkat. Specifickým rysem meruňkového máče (kvasu, zápary), je špatná životnost. Myslím, že je to způsobeno tím, že meruňková hmota je výborným přenašečem kyslíku, takže máč během několika týdnů po vykvašení zoctovatí i při velmi omezeném přístupu kyslíku. Tomuto jevu se dá snadno zabránit malým, cca 5%-ním přídavkem cukru, což je ovšem v rozporu se zákonem o lihu 61/1997. Malé množství etanolu, které vznikne zkvašením dodané sacharozy (C12H22O11) stabilizuje meruňkový máč a prodlouží dobu jeho zpracovatelnosti. Na rozdíl od hrušek, obsahují meruňky dostatečné množství cukru a organických kyselin, takže tyto máče nejsou napadány křísotvornými kvasinkami. Milovníky tohoto velmi vyhledávaného a ceněného destilátu musím upozornit na to, že chtějí-li dosáhnout maximálně voňavého produktu, musí zajistit teplotu kvašení ± 18 st C nebo i méně. Při vyšší teplotě probíhá kvašení meruněk mnohem rychleji a není to ku prospěchu věci. Jedním z mýtů se kterým se vyznavači dobrých destilátů často setkávají je tvrzení, že čím je destilát starší, tím je lepší. Bohužel meruňkovice, třešňovice, ale i destilát z višní již po třech letech citelně ztrácejí ve vůni, nicméně nikoliv v chuti. Vzhled k této skutečnosti se starší ročníky těchto destilátů jen výjimečně úspěšně umísťují na soutěžích destilátů. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?), 13.1.2013 14:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den,

Chtěl bych rozšířit svůj švestko-hruškový sádek, který jsem zakládal loni o meruňkovou část tj. 10-15 stromů prakticky výhradně na meruňkovici a hledám vhodnou odrůdu. Podmínky bych měl mít ideální... Hodonínsko 185 m.n.m., viniční trať hlinito-písčitá půda. Primární je kvalita pálenky, výnosy jsou podružné.

Shrnul bych doporučení, které se mi podařilo vypátrat:

Od místních:

"Najlepší je Velkopavlovická."

Fórum deslik:

"Pro výrobu pálenek je nejvhodnější odrůda „Maďarská nejlepší". Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují."

Užvatel Gabo doporučoval odrůdu Kioto kvůli vysoké cukernatosti (14%)

Tady na fóru jsem kdesi našel článek, kde se zmiňovali o dobrých výsledcích s odrúdou Bergeron v palenici Jelšovce.

Tak teď babo raď... osobně bych asi volil ten Bergeron, Velkopavlovická je dost svéhlavá a háklivá odrůda. Kamarád se ji snažil už po několikáté vysadit u svého sklepa, ale vždycky dřív či později odešla. Navíc je prostě náchylná na jarní mrazy a třebaže je zde teplý kraj, tak i tyto problémy v zamíšlené oblasti máme.

Nicméně rád uvítám vaše zkušenosti a názory.

S pozdravem, Ondřej

Připojit reakci
      

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.182.227 (?), 13.1.2013 14:38
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na pálení rozhodně Leskora.P

Připojit reakci
         

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?), 13.1.2013 14:45
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můžu se zeptat, z jaké oblasti plynou vaše zkušenosti?

Leskora je poměrně ranná bude mít dostatek cukru a aroma?

Děkuji, Ondřej

Připojit reakci
         

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.115.132 (?), 13.1.2013 14:51
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Maďarská je pro Vaše potřeby nejvhodnější odrůda. Sudy plníte v průběhu několika dní, cukernatost vysoká, ůroda pravidelná, aroma plodů, kvasu i pálenky výrazně meruňkové. VP je v souč době poněkud přešlechtěná a málokterý nově vysazený stroměk se dožije plodnosti. Nové odrůdy se na pálenku nehodí.   smiley     j.c.

Připojit reakci
            

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?), 13.1.2013 15:34
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtel bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi "Maďarskou" a „Maďarskou nejlepší", nebo je to jedna a ta samá?

Děkuji, Ondřej

Připojit reakci
               

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.41.143 (?), 13.1.2013 15:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jde o selekcii odrůdy Maďarska. 

Připojit reakci
                  

Merunka na pálení


host - xxx.xxx.72.3 (?), 13.1.2013 17:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevíte prosím někdo, kde by se "Maďarská nejlepší" koupit? Všude mají jen "normální" Maďarskou.

Díky, Ondřej

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina5.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov2.8.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů