meruňka Bergerot



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 122.104 (?) 
4.9.2008 10:52

Ahoj, koupila jsem si meruňku Bergeron na podnoži BVA. Meruňku jsem koupila jako kontejnerovou v Baumaxu. Podle předchozích příspěvků jsem ji našla místo v zákrytu na jižní straně. Musí se jí při výsadbě upravovat nějak koruna řezem, nebo se stříhá na jaře? Mám ji přidat do jámy při výsadbě nějaká hnojiva a jak ji co nejlépe připravit na zimu v poloze 450 m. n. m.?

Jaká odrůda meruňky by byla pro naši oblast nejvhodnější / v dnešní nabídce je někdy těžké se zorientovat a na etitketách se poloha většinou neuvádí/ a je do této polohy ještě vhodné zasadit broskev? Díky 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 77.39 (?), 4.9.2008 21:46

Na dno jámy bych nasypal fosforečné a zejména draselné hnojivo (na draslík jsou meruňky náročné) Půdu v jámě bych smíchal s kompostem a pískem. Stromek bych na zimu obalil - jen kmínek a rozvětvení - třeba starými hadrami, papírem či molitanem na zateplení vodovodních trubek. Ořezal bych stromek až na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.33 (?), 30.1.2009 2:06
S Bergeronem jsem spokojen. Mám druhý stromek /1. se nevzbudil na jaře jako 8-letý/. Na rozdíl od odrůd Velkopavl.,Veecot a roubovance, které kvetou 3-5 dnů, Bergeron u mě kvete 10 dnů i více /300 m.n.m./ a tím se dokáže vyhnout náhodným jarním mrazíkům - vždy něco zbyde. Akorát se oproti zmíněným odrůdám více vyholuje, je potřeba jinak řezat?Zdravím - Lada
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.105 (?), 26.3.2010 13:19

Dobrý den,

ráda bych se zeptala,  do jaké výšky se tato odrůda dorůstá. Potřebovala bych totiž meruňku tak max. do výšky 3 m. Děkuji Hrudová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.106 (?), 26.3.2010 17:19
Odrůdu Bergeron mám (sever republiky, ve 300 m.n.m.). Růst je slabší, takže s tou výškou do tří metrů vyhovuje a vhodným střihem se snadno udržuje velikost její nepřehuštěné koruny. Plodí pravidelně a hodně, ale plody bývají nevelké, průměrné chuti a trpívají flekatostí. Výhodou je pozdní dozrávání, které prodlužuje vlastní dostupnost těchto plodů v době, kdy na trhu už meruňky nejsou nabízeny a toho si u této odrůdy cením. Hned vedle Bergeronu pěstuji odrůdu Leskoru, která roste dost bujně a rozdíl ve sklizni uvedených stromů je celý měsíc. Byly časy, kdy jsem ve větším množství vyséval pecky ze svých broskvoní, meruněk, švestek a mirabelek, jenž jsem pak očkoval, nebo do volné krajiny vysadil pouhé semenáče ; a tak pro meruňku z vlastní praxe doporučuji za podnož meruňkový semenáč, ovšem nesázet k vodním plochám a do údolí, protože v těch místech trpí houbovými chorobami. Meruňkám vyhovuje průvan, ale příliš větrná stanoviště nepřejí plodnosti - olámou se květy, strhávány jsou narůstající plody. Žel není mi umožněno vložit i mou fotku s loňskou úrodou oné sorty o níž je v příspěvku psáno. Od: Mičurinec.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.5 (?), 11.4.2010 10:46

Mám Bergeron 4 rok. Už ve druhém roce jsem ji nechal pár plodů na ochutnání a aby se moc nevysílila (5ks)

Přez všechny podobné názory na "nevalnou chuť" bergeronu musím říct, že jsem byl velmi mile překvapen sladkou chutí a velkými plody. Dalším rokem se to potvrdilo. Nechal jsem 20 plodů.(vynikající)

Právě teď meruňka nádherně kvete a je plná květů.

Myslím, že kdo není s tímto druhem spokojen je jednoduchá odpověď. Je to majitelem, který nepřízpůsobil druh meruňky místu nasazení (slunečné místo =sladké plody). Malé plody naznačují nedostatečný řez v období květu, kdy při velké úrodě nakvetení neměl stromek dostatek výživy.

Alex

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.106 (?), 23.4.2010 17:55
Pro Alexe: právě, že ji mám na plném slunci a ještě v zimě byla dána, až příliš velká vrstva hnoje - píšu o minulém roce. Mimo to mám kompostárnu hnoje od králíků hned vedle v dosahu kořenů této meruňky. Jde o to, máte-li skutečně tuto odrůdu, poněvadž záměny názvů u ovocných stromků od různých prodejců nejsou nic výjimečného - několikrát mne takto z rozmanitých zdrojů naštvali a nezbývalo, než takové stromky vykopat a vyhodit, když začaly rodit mizerné ovoce a těžko se reklamuje po dvou - třech letech. Mič...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.5 (?), 22.5.2010 23:30

Dobrý večer. Králičí hnůj bych meruňce nedal a už vůbec ne velké množství.

Tento druh hnoje obsahuje nejvíce močoviny ze všech jiných možností

Je možné, že proto se Vaší meruňce nedaří.

S tím Bergeronem jsem si já jistý. Prodejce je můj dobrý známý a i kdyby nebyl, tak by myslím postrádalo logiku, že by přivázal značení z lepší odrůdy (myslím tu moji sladkou s velkými plody) za Bergeron s malými flekatými plody (co říkáte o té své). Pokud je ve známosti, že Bergeron je nekvalitní, tak by tu cedulku spíše zaměnil třeba za Velkopavlovickou ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.142 (?), 28.3.2010 20:38

Starý sadař nemusel blafovat, to je zvyk teprve posledních let. Dříve těch odrůd bylo pomálu, takže si je mohl dobře pamatovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 88.167 (?), 14.4.2010 12:23

Po přečtení diskuse reaguji na namrzání meruněk ve vyšších oblastech. Ze zkušenosti vím, že v n.m. výšce 460 m jsou z hlediska omrznutí květů lépe broskve, než meruňky. Meruňka je na tom hůř. Obojí dozrává cca 1 měsíc později než v nížinatých oblastech a nemyslím, že byly chutově horší. Navíc se ovoce do kompotů dá kombinovat již s hruškami, jablky a rybízem, třešněmi a višněmi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika