Lejuna, Lerosa, Lemeda, Lenova, Kompakta



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10072) - 70.216 (?) 
22.5.2011 21:36, zobrazeno: 55889x

Nevím jestli se mnou budou všichni souhlasit, ale podle mých zkušeností s těmito odrůdami stojí za zmínku snad jen Lemeda, ale žádná s těchto odrůd se rozhodně chuťově nevyrovná odrůdě Leskora. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 99.88 (?), 22.5.2011 21:45
Vzhledem k tomu, že jsem dnes Leskoru vykopal (mrtvice), tak ji doporučit nemůžu...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10072) - 70.216 (?), 22.5.2011 22:30

Nevzdávejte to. Mně kdysi první Leskora taky zašla. Je to opravdu kvalitní ranná meruňka, sice z tužší dužninou, ale chuťově jednou z nejlepších meruněk, zrajících začátkem července. (Pardubice 230 m.n.m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 151.51 (?), 22.5.2011 23:13

Dobrý večer! Nemal som možnosť vzhľadom k malej záhradke odskúšať veľa odrôd, ale ranosťou a chuťou patrí Leskora k tým najchutnejším, ktoré som jedol. U superraných broskýň kazí pôžitok z jedla neodlučiteľnosť od kôstky. U marhúľ takýto problém nehrozí a koncom júna zrelá marhuľa v záhradke je veľmi vítaná. Leskora má iba 2 chybičky: menšie plody a iba čiastočná samoopelivosť. Vzhľadovo, chuťovo, zdravým rastom bez glejotoku a odolnosťou k mrazom je to podľa mojích skúseností jednotka. Ako dieťa som zbožňoval v záhrade rodičov odrodu Ananasovú. Boli to obrovské stromy, ktoré rástli v ílovitej pôde v záhr. osade na západ od Znojma. Rodili spoľahlivo, plody mali podlhovasté, farebne trochu bledé- bez líčka, ale obrovské a chuťovo bez konkurencie. Dnes už bohužiaľ patria do histórie. Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 167.132 (?), 28.5.2011 9:59

Zdravím,

co se týče chuti a plodnosti, nebyla by na tom špatně asi žádná z nich. Lemeda je skutečně dobrá, sladká, plodná, leskora taky, ale vadí mi tam skoro u všech větší náchylnost k moniliové spále a úmrtnost na apoplexii byla taky poměrně vysoká, hlavně u Leskory, Lenovy a Lejuny. Lemeda sice odolávala déle, ale monilia ji,,dorazila´´. Já fandím spíše starší osvědčené Karole, i v mrazových letech je poměrně spolehlivá, i když menší plody. Rovněž se poměrně osvědčila Vesna, má zdravý růst, i když plodí středně.

David

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10072) - 70.216 (?), 29.5.2011 11:11

S plodností ani se zdravotním stavem nemám problém. Proti moniliovému úžehu se dá, alespoň tady, dobře zasáhnout. Mráz mě v posledních letech taky netrápí. S odrůd co mám, se nejvíce těším na Bergeron, Velkopavlovickou jak kdy, při horším počasí ztrácí chuť, Goldrich - větší, plně dozrálé plody, a z ranných určitě Leskora a Radka. Třeba taková osvědčená, stará dobrá Karola sice plodí nádherně, ale co se týče chuti, připadá mi málo výrazná až mdlá. Opravdu mám raději Leskoru a Radku. Leskora mi také plodí krásně a vždycky jsou plody chuťově výrazné. Nemusí to tak být všude. Možná, že je Karola víc náchylná na počasí, stejně jako VP. Velkopavlovická měla minulý rok plodů méně, ale přesto chuťově jen průměr. Nestejnoměrné vyzrávání obou polovin plodu přecházím. Co se týče Kompakty, Lerosy, Lejuny a Lenovy asi je v budoucnu klidně oželím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 31.5.2013 16:36

Jak jsem mohl být tak slepý, a nevidět meruňkovou kvalitu, která se v Leskoře sama podbízí.Sám pořádně nevím, proč jsem si ji nepořídil už dříve, a né až teď.Asi proto,že je na trhu už profláklá,a to mě přivedlo k myšlence,že i zastaralá,ale není tomu tak-velký omyl.Tak jako v broskvoních začíná pravá chuťová kvalita počínaje Harbingerem, u kterého už se toto  nošení dřeva do lesa stalo známým evrgrínem, tak ranné meruňky je třeba začínat Leskorou.Letos už jsem tedy neváhal, nestrácel drahocenný čas sháněním roubů, ale rovnou jsem si pořídil pořádný stromek na myrobalánu.Mou prioritou jsou zakrslejší podnože, ale v tomto případě mě to vůbec nemrzí.Další odrůdou, která mi zašla, ale koupil jsem znovu je Radka.Jak je vidět, u mě tedy meruňky dlouho nevydrží, ale nevzdávám to.Už jsem se pojistil.

Další LEmeruňka která u mě zatím prosperuje je Lemeda.Na tříletém stromku se krásně vyvíjí plod.Už podle toho medu předpokládám, že by mohla být sladká.Jak je to u ní s aromatem se možná dozvíme.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10072) - 70.240 (?), 31.5.2013 18:27

Tak teď mi není jasné, jak jste k tomuto zjištění dospěl právě teď, pane rosti&slavíku, když nejsou ještě žádné Leskory zralé. U Lemedy se ukazuje, že ne každá netypická chuť je u meruňky na závadu. U Radky prozatím PPV nemá vliv na kvalitu plodů, i když je patrný jak na listech, tak na peckách. U mého Harbingeru se možná ještě dočkám nějaké skromné úrody, ale polovina koruny je už pryč. Na několika místech se objevil klejotok, což znamená, že se stromku někde něco velmi nezamlouvá. Jinak, Lemedu mám letos přeplozenou asi v tom stylu, jak o tom psal Miloš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 55.13 (?), 31.5.2013 20:30

Petře, jak u Vás letos vypadá Lenova?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 238.87 (?), 31.5.2013 20:42

O chuťovej kvalite Leskory nemusíme pochybovať. Dokonale jej prvenstvo vystihnul v minulosti aj p.Petr z P. pri svojích degustačných porovnaniach a popisoch chuti. Myslím, že pan Rostislavík zvolil dobre a nemusel predtým Leskoru okoštovať. Som presvedčený, že nebude ľutovať. Možno plodom Leskory chýba viac horkastej aromatickosti, ale svojou príjemnou sladkou šťavnatou typicky marhuľovou dužninou pod atraktívne sfarbenou šupkou v čase, kedy sa školáci ešte len tešia na prázdniny (u nás), poteší každého priaznivca pestovania tohto lahodného ovocia. V kraji okolo Jablunkova prirodzene dozreje o pár dní neskôr. Jej mrazuodolnosť je v týchto podmienkach obrovskou výhodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika