Hodnocení meruňkové sezóny 2011



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 12.81 (?) 
13.10.2011 0:13

Tolik hniloby - monilioza?
Stříkáte něčím proti ní?

Já stříkám po opadu listu Kuprikol, před rašením Dithane a hnilobu neznám - u Prahy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 145.26 (?), 13.10.2011 0:36
Neviem či viete, za akým účelom tieto fungicídy na jeseň a na jar aplikujete, ale proti monilióze marhúľ a iných ovocnín Vám istotne nezaberú. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 21.12.2013 17:14

Tento rok bych jen rozdělil meruňky na odrůdy s typickou meruňkovou chutí: Radka, Leskora, Karola, Velkopavlovická, Bergeron a odrůdy s osobitou meruňkovou chutí vyznačující se i zvýšenou sladkostí. Příkladně Lemeda, Sundrop, Harcot, Leala, Harogem. Do této kategorie lze jistě zařadit i další odrůdy jako např. ty pocházející z Veselé u Piešťan. Naopak Goldrich by se dal zařadit do kategorie první. Jsou tady ještě odrůdy jako Lerosa a Kompakta, které by se daly zařadit do 2.skupiny, leč jejich chuť je mnohem slabší, než vyjmenované odrůdy v této skupině. Z této skupiny bych ještě zmínil Harogem jež má leckdy chuť ostřejší, než odrůdy zmíněné před ním. V letošním roce byla chuť jeho plodů dosti nevyrovnaná. Mnohem vyrovnanější, a dá se říci výbornou chuť, měl Sundrop a Bergeron.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.219 (?), 21.12.2013 17:58

Pane Petře, Vašeho sortimentu asi nikdy nedosáhnu a to snad i cíleně. Snažím se volbou odrůd období sklizně zkrátit jak to jde protože je toho moooc. Odrůdové zestoupení ponechávám na starých odrůdách, Maďarská a Velkopavlovická, na ochutnání prvních plodů ponechávám 2 stromy rannějších, nám neznámý druh.

Velkopavlovická byla letos naprostá špička. Ovoce na stromech spíš míň, hmotnost někerých plodů i 95g, ovoce vybarvené a protože v době dozrávání bylo u nás hodně slunce i teplo, slupka plodů semiš s typickou meruňkovou vůní a chutí až do ananasek. Luxus.

Maďarska přeplodila, plody drobňější, v chuti scházel i náznak kyselinky, z neosluňených zákoutí stromů až nevýrazná nicméně díky špičkovému zdravotnímu stavu plodů a vysokému cukru poskytly stromy skvělý materiál do sudu.

Posbíráno a vypeckováno bylo víc než 600 kilo, další 400 už nebyla síla vypeckovat. I tak zůstalo půl tuny na zemi a to si natrhal každý ze známých kdo chtěl. Je asi dobře mít jen tolik ovoce, aby z toho člověku při sběru nejebalo. Nejlepší chuťově byly jednoznačně padaný Velkopavlovický.

Meruňkovice je letos luckcucní s výrazným meruňkovým aroma a sladkou dochutí. Protože u flašky m. zrovna taky hodnotíme sezonu, pokud mám v textu nějaký chyby, se omlouvám.  Na slunovrat    j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 21.12.2013 22:37

 Zdravím, pane j.c. Poslední slovo Vašeho příspěvku mě zaujalo. Ano, dnes nastal opravdu čas zimního slunovratu. Vrátíme se konečně ke svým přírodním kořenům? Budeme opět slavit návrat světla? Musím říci, že ač nastal dnes okamžik slunovratu, tak prosinec je pro mě rozhodně nejhorším měsícem v roce. Nejvíce tmy a když se přidá inverzní charakter počasí, tak toho světla je opravdu poskrovnu. A jaro v nedohlednu. Ovšem ta lepší stránka současného inverzního charakteru počasí, díky mohutné tlakové výši, která v minulých dnech panovala nad velkou částí Evropy, spočívá v tom, že je venku snesitelně a dá se stále ještě pracovat na zahradě. Je možné, jak psal Kuky, prořezávat jádroviny, ale třeba i zbavovat se pod stromky travnatého podrostu. Pokud jde o meruňky, vážený pane j.c., tak je zajímavé, co píšete o Maďarské. Také jsem si jí kdysi pořizoval, ale šlo zřejmě o záměnu odrůd. Jen snad mohu potvrdit tu absenci kyselinek, ale jak říkám, kdo ví, co to bylo zač. Kvetla později, než VP, zrála také později, plody menší a chuť bez těch kyselinek. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 22.12.2013 9:01

Počasí vybízí k odběru roubů - nejen meruněk, všech peckovin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 22.12.2013 9:08

Jak má vypadat takový roub a jak jej uchovat. Je to něco podobného jak u révy? Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 9.208 (?), 22.12.2013 9:30

Záhoráci môžu mať na včerajší zimný slnovrat iba príjemnú spomienku. Jasná obloha, slniečko, bezvetrie- počasie ako stvorené na posledné predvianočné nákupy alebo posledné práce v záhradke, bielenie kmeňov, hnojenie do porýľovanej pôdy, odber vrúbľov kôstkovín... Využili sme príjemné počasie a navštívili svokrovcov. Priviezol som aj mladé tohtoročné vínko, aby mal môj 83-ročný svokor čím zapiť tento príjemný sviatočný čas a Nový rok. Tak teda Na zdravie a Na príchod lepších- svetlejších časov!smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 22.12.2013 18:28

Ve středověku by mě za vybízení k oslavě slunovratu možná inkvizice upálila na hranici jako čarodějníka. Dnes, ve svobodnějších dobách, se v některých zemích slaví i slunovrat letní, ve formě oslavy nejdelšího dne v roce. Připíjím tedy společně s panem J.C. "Na slunovrat". Pokud jde o hodnocení letošní meruňkové sezóny, mohl by významně přispět s neznámými odrůdami kupříkladu David. Z těch novějších se jeví nadějně Orangered. Série odrůd z Escande vypadá prozatím trochu rozporuplně. Sylred a Sylvercot asi nenadchnou, u Pincotu těžko říct, Kioto vypadá chuťově slušně. Spring Blush nebyla vůbec špatná a myslím, že Tsunami bude ještě lepší. O chuti Big red prozatím nikdo nepsal. S odrůdou Aurora panuje všeobecná spokojenost, až na rychle měknoucí dužninu. Z Hargrandu byl nadšený pan Fiala. Také už ani nevím, která odrůda z veselských marhulí, by zvítězila u zdejších pisatelů. Napište prosím o Vašich zkušenostech s těmito odrůdami, či zcela jinými, zde nejmenovanými.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.39 (?), 22.12.2013 19:19

Za seba možem odporučiť Bergeron, jeho chuť je veľmi dobrá aj keď v chuti na Maďarskú alebo Velkopavlovickú nemá ale je veľmi odolná na mráz, neskoro kvitne a je samoopelivá, u mňa v 300 m.n.m bola tento rok zrelá 8.8. je to veľmi neskorá odroda. Jano

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika