Hodnocení meruňkové sezóny 2011



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 36.70 (?) 
11.8.2011 21:47, zobrazeno: 45068x

LESKORA - Nejranější ovoce si člověk nejlépe vychutná. Tento rok se rané odrůdy zužitkovaly nejlépe, protože bylo ještě příznivé počasí. Leskora je stálicí raných meruněk a stává se v tomto období základní odrůdou.

RADKA - Díky vysoké úrodě byly plody Radky přibližně stejně velké jako u Leskory. Zraje těsně po ní a její kvalita je na ranou odrůdu překvapivě velká.

LEJUNA - Se ukázala poprvé v lepším světle, než v minulých dvou sezónách. Plody jsou velmi podobné Leskoře, chuť je navinulejší. Uvidíme v dalším roce.

KAROLA - Letos prakticky celá shnila ještě nezralá na stromě. Plody úplně měkké jsou výborné, aromatické, podobné Vp z které odrůda pochází. Plody ne zcela měkké jsou naproti tomu prakticky bez chuti, což je velký nedostatek.

LEMEDA - Má svoji specifickou chuť, pokud plody neshnijí na stromě, jsou na konci i poměrně sladké. V tomto období už začínají zrát kvalitnější odrůdy.

KOMPAKTA - Přeplozenou Kompaktu jsem macešsky ponechal svému osudu. Většina plodů bez chuti. Uvádí se zvýšená odolnost proti moniliovému úžehu a jarnímu mrazu.

SUNDROP - Při dozrávání jsou plody ještě ne zcela měkké, už kvalitní a aromatické, což je obrovské plus. I na přeplozeném stromě je většina plodů právě takto kvalitních. Všestranně dobrá odrůda.

GOLDRICH - Nevýhodou je, že pouze zcela měkké plody mají příjemnou meruňkovou chuť. Přeplozuje. Při probírce atraktivní a velké plody. Mrazuodolnost květů je na úrovni Vp.

HARCOT - Díky strupovitosti a pozdější hnilobě byla úroda znehodnocena. Chuť Harcotu letos silně připomínala LEALU.

LEROSA - Velkoplodá Lerosa sice nevyniká výraznou chutí, nahrazuje to příjemnou konzistencí dužniny. Neopadává. Hniloba poměrně malá.

LENOVA - Pokud by nebyly žádné jiné meruňky k mání, odrůda Lenova by třeba nějaký smysl měla. Vdobě zrání Vp ¨je to o ničem. Uvádí se vysoká mrazuodolnost květů. Tam je třeba hledat její hlavní význam.

VELKOPAVLOVICKÁ - Dopadla letos úplně stejně jako Karola. Po počátečním nadšení z její vysoce kvalitních, prvních plodů, prakticky celá úroda shnila ještě nezralá na stromě. Domníval jsem se, že jediným ohrožením jsou kroupy, ale deštivé počasí má nakonec ještě horší důsledky.

LEALA - Celá úroda znehodnocena strupovitostí a hnilobou. Chuť sladší, specifická pro tuto odrůdu. (podobná jako zcela měkká Lemeda a částečně i Harcot)

BERGERON - Letos chuť velmi dobrá, nikoliv výborná. Pěkně vybarvené větší plody, znehodnocené počasím (strupovitost, hniloba)

HAROGEM - Plody chuťově velmi výrazné, později i sladší, pokud by se dobře ošetřila proti strupovitosti, neztrácí chuť za žádného počasí. Při větší úrodě drobnější plody. Jinak je to odrůda, která by jako jedna z mála neměla chuťově zklamat, což je velká přednost. Společně s Sundropem bych je letos dal na špičku.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 11.8.2011 22:42


Sice subjektivní, přesto moc pěkné a poučné. Uložím si.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 141.192 (?), 12.8.2011 2:18
Petře, vedel by si vybrať tri najlepšie (zlatá, strieborná, bronzová) z hľadiska chuti, stabilnosti či vyrovnanosti úrod a rezistencie k chorobám? Dúfam, že aspoň niečo z takého množstva plodov pretieklo po vykvasení destilačným aparátom? Nepoznám jemnejší a voňavejší destilát ako správne vykvasená a vypálená marhuľovica. O tom by najlepšie vedeli rozprávať Francúzi... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 12.8.2011 13:59

Pěkné, vybrat si z tohoto novou odrůdu pro vysazení, byl bysem na rozpacích. Moje hodnocení by bylo mnohem jednodušší. Meruňková sezona byla přes jarní výskyt moniliózy slušná. Staré odrůdy rovným dílem Maďarská a VP daly proti loňsku ůrodu velmi dobrou s drobnou stropovitostí na menší části plodů.  Co nepobrala při sklizni rodina, skončilo v sudech. Ve sklepě bublá 600 l voňavého kvasu ze slaďoučkých, vypeckovaných meruněk. Jak to proteče přes aparát a trochu vyvětrá dáme hodnocení definitivní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.216 (?), 13.8.2011 13:27

Pro alkohol nežiju, nekouřím a nepiju. Znáte přece tu písničku, nebo ne? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 99.88 (?), 13.8.2011 22:04
Je to strašně individuální. Jak už jsem někde psal, tak mi letos odešla Leskora (mrtvice) a naopak nadchla Karola... což je skoro přesně naopak než je v prvním příspěvku :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.94 (?), 13.8.2011 22:50
Mládkovu pesničku sme počúvali každú nedeľu. Ale aj tak je to Petře škoda. Myslím, že máš správne naladené chuťové poháriky, takže by sis zaslúžil stopečku marhuľovej delikatesy. Všimni si, že často "pro alkohol žijou ti, co mu nejmíň rozumí". Dúfam, že sa neurazili tí, ktorých sa to netýka? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.216 (?), 14.8.2011 10:28

Já osobně bych se například zcela obešel bez lednických odrůd mimo Leskory. Rozšířil bych sortiment raných odrůd. Nabízí se ta Francie (Spring blush a spol.) Všiml jsem si podle Liborových fotek na Kioto jedné zajímavé věci. Má menší pecky.  Není to podstatné, ale spíš zajímavé. Řeknu upřimně, že pokud by neselhala Velkopavlovická, tak by všechny ostatní odrůdy mohly být jen doplňkem, bohužel poslední roky se na ní moc spoléhat nedá a to právě kvůli takovému počasí jako letos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 155.12 (?), 14.8.2011 8:20

Já jsem odrůdu Marlen po osmi letech paběrkování ohodnotil za pomocí pily, stejně jako Maďarskou vloni. Tím bylo pěstování meruněk u mne ukončeno.

meruňku jsem nahradil nektarinkou Harko. Hyn sa hukáže!
meruňku jsem nahradil nektarinkou Harko. Hyn sa hukáže!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.216 (?), 14.8.2011 9:57

Harko mi letos kompletně zlikvidovala strupovitost a hniloba. Záleží na lokalitě. U mě jsou nektarinky bez chemie ztraceny. S těch meruněk bylo alespoň něco, i když to byla taky bída.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:01
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika