Ananasová meruňka



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
petrla - (1) 
13.4.2005 20:32, zobrazeno: 83724x
Prosím, neví někdo jak se správně jmenuje tzv. ananasová meruňka.
Má velké žluté plody, mírně zploštělé a výbornou chuť. Jedná se o starou odrůdu. Děkuji za odpověď.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host, 27.4.2005 7:58
Jedná se o velmi starou odrůdu, která není běžně k dostání,
nedoporučuji Vám ji proto shánět a vysazovat, může být choulostivá
na některé choroby (např. na Šarku), které se v době jejího vzniku nevyskytovaly. Dnes máme mnoho kvalitních odrůd, jak z domácího sortimentu, tak ze zahraničí, které jsou mrazu odolné a netrpí
chorobami.
V případě, že strom seženete u nějakého soukromého pěstitele,
hrozí že bude přenašečem chorob a nakazí Vám další stromy.
A protože není v seznamu povolených odrůd, není možné ji pěstovat
ve velkém pro obchod.
V pomologii z roku 1973, kterou mám je posána jako vemi stará
ojediněle se vyskytující odrůda, která byla vytlačena novými druhy.

Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.26 (?), 9.4.2006 4:28

Pane Martin, to co popisujete, je naprosty nesmysl.

Stare druhy zanikaji kazdy den po stovkach kvuli lidske IGNORACI!!! a za ohromneho pricineni globalizace.  Naprosta vetsina starych druhu je velmi oddolna vuci chorobam (vzdyt prezily stovky, tisice let a bez pesticidu) a chutove se jim ANI JEDNA NOVA ODRUDA NEVYROVNA!!!!, jen se "nehodi pro tzv. komercni pestovani", proto nejsou tzv. povolene. Nic min, nic vic. 

 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.16 (?), 4.1.2007 10:24
to co tu píše odpůrce nových odrůd,není pravda.Sárka se dříve skutečně nevyskytovala a tyto staré odrůdy mizí právě proto,že nejsou odolné.A ani ony tu nejsou stovky let,jak píšete,i ony byly šlechtěny.Paní si merunku sežene a když jí bude prosperovat,budme rádi.Ale na těchto forech by demagogie,neznalost a napadání jiných nemělo mít místo.Vysazujte si a zachranujte staré odrůdy,to je záslužná věc. Ale nedělejte ostatním v hlavě zmatek.Novošlechtění je nutné,ze starších odrud se vybírají ty nejlpší předpoklady.Nebo si snad pan odpůrce globalizace přeje baštit ovoce napadené šarkou,strupovitostí atd? Anna
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247), 3.7.2007 0:30
Je hezké používat cizí slova, ale s odporem ke globalizaci jste směšný, jednak nejmasivněji probíhala globalizace asi v dobách pokolumbovských a její dopad byl nakonec pro lidstvo veskrze pozitivní. Ale vraťme se ke starým odrůdám. Pokud by se vinaři chovali jako Vy, asi bychom si nemohli koupit už nějakých sto let lahev dobrého vína...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.22 (?), 26.5.2010 23:44

Je to škoda, že se už ananaska nepěstuje. Měla velmi chutné plody. Také jsem se na ptala v zahradnictví. Chtěli jsme si ji také nasadit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.185 (?), 30.6.2012 11:07

Včera som ju ochutnal, je vynikajúca bez konkurencie a plod je veľký (priemer 5cm). Mám kôstky od známeho, ktorý má dva stromy. Jeden zaštepený a druhý dopestovaný priamo z kôstky   bez následného štepenia.  I tento semenáč má veľké plody a oba nemajú šárku. Keď však štepil do myrobalánu, strom dostal zakrátko šárku.

 Je to absolútne bezkonkurenčná marhuľa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 11.223 (?), 1.7.2012 0:36

Máte naprostú pravdu. Pestoval ju v záhrade aj môj otec. Odroda naších otcov a dedov- Ananasová patrí skutočne k tým najchutnejším, podobne ako napr. Dekanka Robertova spomedzi odrôd hrušiek. Teplomilná ananaska má však množstvo nevýhodných vlastností, zrejme preto ju nezaradili do šľachtiteľských programov. Jednou z nich je aj náchylnosť k šarke. Má pretiahly tvar plodov a dľžku väčšiu ako 5 cm. Takmer šesťcentimetrové plody som teraz oberal aj u Leskory, ktorá nepatrí medzi veľkoplodé. Môžete sa o nej dočítať aj v starších vláknach na fóre. Pokiaľ nemáte v blízkosti zdroj šarky, rozhodne sa oplatí udržiavať túto chuťovo špičkovú odrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Darina161 - (2) - 178.146 (?), 20.3.2016 21:02

Dobrý večer, 

zrejme už diskusia na tomto fóre bola dávno uzavretá, ale aj tak skúsim na ňu nadpojiť. Presne takúto marhuľu som ochutnala minulý rok (2015) v lete a chuť bola skutočne neprekonateľná, akoby s tropickou príchuťou, možno som tam cítila stopu alebo náznak ananásu. Alebo som si to vsugerovala. Na trhu, kde som si ju kúpila, mi povedali, že je to z veľmi starého stromu, ktorý rastie v Štúrove (pri maďarských hraniciach) s Ostrihomom (Esztergom). Kôstka aj vyklíčila, len mi ju asi nejaké zviera vyhrabalo :-(

Vy prosím Vás ešte náhodou nemáte kôstky z tejto marhule? Alebo Váš známy? Alebo prípadne štep? ja si stromky aj štepím. Že by ste mi poštou poslali?

Ak odpoviete, veľmi pekne Vám vopred ďakujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Honza Ringo - (5) - 96.15 (?), 21.3.2016 9:34

Já bych naopak trošku uklidnil lidi co neúspěšně tyto odrůdy shánějí – ta chuť této meruňky není zase tak skvělá aby se po ní zbytečně pachtili. Na staré zahradě s mnoha desítkami stromů meruněk na Litoměřicku jsme měli asi 8 stromů tohoto typu.  Úroda byla většino vysoká ale to bylo tak jediné plus. Jinak meruňky byly velmi vodnaté, chuť zvláštní ale nevýrazná. Proto se z nich nedala dělat ani pořádná marmeláda. Dobré jen v okamžiku optimální zralosti která však byla velmi krátkodobá a meruňky bylo nutno při trhání kvůli tomu pečlivě probírat. Velké rozdíly ve velikosti plodů i na jedné větvi.   Velmi náchylné na choroby -  hnití na stromech. Můj názor není ojedinělý-měli jsme spoustu trvalých odběratelů a ananasky téměř nikdo nechtěl, maximálně pár kousků pro chuť. Nakonec stromy podlehly šarce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika