Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zdravím mistry oboru, mohl bych se prosím zeptati na pár věcí. Nemám v blízkosti nikoho zkušeného, chci začít sadařit. Minulý rok jsem rouboval a očkoval pár semenáčů.

Ale nevím některé praktické věci
- Můžu naroubovat vytažené podnožové semenáče roubem do výšky budoucí koruny, potřebuji PK a VK. Obrost byl na podzim 2013 při výsadbě na jiné místo ořezán na kroužky - čili mám špičáky kolem 160-190 cm.

- Co se stane, když je letos na jaro naroubuji do vyzrálého dřeva rouby meruňky odebrané o Vánocích - nebude problém s růstem roubu v letošním roce? Stromek tak nebo tak bude na jaro rašit a vyhodí výhony a začne šlapat normálně, když se ujme

- Nebude problém s vedením kmene - nebude mít tendenci podnož stagnovat do tloušťky, když nemá žádné letorosty (nebylo by lepší je jen na podzim o 2/3 zkrátit, aby následně měly tendenci nutit kmen k zesilování?)

- Pokud se rouby chytnou a poraší všechny očka, lze je rovnou nechat jako korunkové? Tj. 3-4 boční očka, jedno nahoře na hlavní tažeň, s tím, že by se už v roce 2015 prováděl výchovný řez. Nebo se vždy čeká až naroste horní očko, utvoří roční letorost a ten se na jaro 2015 zakrátí a nechají 3-4 boční a jedno hlavní.

- V případě, že se vždy nechá roub vytáhnout a až za rok se zakracuje do požadované výšky koruny, tak bych raději zkusil očkování třeba ve výšce pasu, výjdou na stejno.

Fakt bych potřeboval poradit od někoho zkušeného.
Nemůžu si nějak vybrat vhodný postup, protože je jich několik a ne všechny jsou z hlediska času získání kostry koruny dobré.
Příjde mě škoda očkovat těsně nad zemí letos na podzim asi většinou dvouleté stromky (tl. kmenu do 20 mm) a pak zas čekat dva roky na dosažení výšky založení koruny.
Proto trochu doufám v roubování, ale nejsem si jistý, jestli dle literatury jsou mé domněnky správné.
Děkuji, František Vaněk, Morava

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika