Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přesně takovéto usychání větviček, nebo větších částí stromu vidím u sebe i v okolí. A to až několik měsíců poté, co je období monilia laxa (a tam jsou větve jakoby spálené). Loni mi takto v červnu "uschla" polovina stromu Hargrand (ten měl zároveň šarku s deformovanými plody takže byl vykopán) a před pár týdny opět polovina stromu Sylvercot. Na některých dalších odrůdách sem tam větvička. Pokusné meruňkové semenáče o ničem neví (ani o monilii). 

Pokud je to tedy opravdu ESFY, tak stejně asi nemá u mě moc cenu řešit, protože jak jsem psal, je to i na meruňkách v okolí (určitě nepřinutím celé okolí, aby vykácely meruňky s takovými příznaky, navíc tom může být v latentním stavu v dalších kostkovinách, např. v myrobalánu..., navíc je tady i šarka...) takže budu muset stoicky počkat a nechat přírodu, aby ponechala jen ty nejodolnější jedince. Např. Harcot je dost odolný ESFY i šarce (zatím má nejlepší meruňka), Harlayne by měla být ESFY také odolná a šarce rezistentní..., dobře se zatím jeví i stará odrůda Rakovského, uvidím co semenáče, ten sousedův asi 30-letý vůbec neví o monilii, usychání větviček ani šarce... (a raději budu mít menší BIO meruňky než kulturní velké, které bych ale musel furt stříkat proti monilii, mšicím atd. když jak se ukazuje žádný postřik není 100%).

Co jsem ale četl o ESFY, tak by ty listy měly zároveň žloutnout (proto se tomu říká žloutenka), takže je vážně otázka, jestli to není ještě něco jiného...

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika