Zaseklý nůž u elektrické sekačky?



Stránky: 1,  2   
host - 74.84 (?) 
27.6.2008 18:24, zobrazeno: 35248x

Dobrý den,

potřebovala bych poradit. V Baumaxu jsem zakoupila elektrickou sekačku MEROX 40E, která fungovala tři měsíce zcela bez problémů. Nyní jsem ji vyndala, zapojila a najednou nic. Motor "hrabe" naprázdno a nůž se neotáčí. Nelze s ním vůbec pohnout - ani pokud není sekačka v zásuvce. Myslela jsem že je to tím, že je to ucpané travou, či kamínkem, ale nic jsem nenašla... nemůžete mi někdo prosím poradit? Doklad o koupi bohužel nemůžu najít, takže problém. Děkuji za pomoc. Karolina

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 27.6.2008 21:06

Nevím, co je to hrabe naprázdno. Jen bzučí, nebo běží a nůž se netočí..?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 90.168 (?), 27.6.2008 21:55

Něco vevnitř umřelo, ale z vašeho popisu nejde poznat co...

Když nemůžete najít doklad - stačí cokoliv čím prokážete kdy a u koho jste to koupila, může to být i vaše čestné prohlášení, že jste to koupila u nich ten a ten den (pokud je k tomu svědek, tak je to lepší). Za pokus nic nedáte ;-)  (Pro obchodníka je tu ale velké riziko zneužití - je spousta zákazníků, kteří by si čestné prohlášení napsali na cokoliv a kamarád by jim to cokoliv rád dosvědčil).   Gl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 238.17 (?), 27.6.2008 23:18

Je skutečně těžké z tohoto popisu určit přesně co se polámalo. Čitatel se může chytit pouze toho co je napsáno. Váš popis by mohl (s trochou fantazie) odpovídat na tyto nejčastější závady. 1/ Zablokovaná brzda motoru 2/ Zadřené ložisko hřídele – nejčastěji bývá spodní. V obou případech motor hučí (což by mohl být výraz „hrabe“) a žací nůž nelze volně pootočit. Závad může být mnohem více, ale nečistoty jste vyloučila a prasklý motor jsem viděl zatím jenom 3x. Osobně bych doporučoval nechat stroj prohlídnout servisákem, který už má nějaké zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 0.54 (?), 28.6.2008 1:02

Na prázdno s elektromotorem nepoočíte, protože tomu pravděpodobně brání elektromagnetická brzda. Důležité je, co sekačka dělá po sepnutí spínače?  Vrčí motor a vůbec se neroztočí nebo se točí alespoň pomalu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 238.17 (?), 28.6.2008 8:46
Ne ne pane, neberte to ve zlým, ale sekačce která je v pořádku lze s nožem při určitý síle pootočit. Jinak by byla vadná. Je to z toho důvodu, aby při vypnutí sekačky byl umožněn jakýsi dojezd. Případné velmi tvrdé (až okamžité) zastavení by mohlo vést až k přestřižení pojistek nože, pokud je sekačka vlastní, nebo dokonce prasknutí motoru. Toto mívá na svědomí polámaná brzda motoru, nepočítám li náraz na nepřekonatelnou překážku při práci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 28.6.2008 8:55

Je to tak. Sepnutím spínače se ozve cvaknutí, to se odjistila elmag. brzda. Ale někdy se stane, že vlivem delšího odstavení je odpor větší a motor jen bzučí. Je třeba sekačku odpojit od sítě a potom pootočit nožem - rozhýbat na obě strany a promáznout případně např. WD. Toto je jednoduchý způsob bez demontáže.El. sekačky jsem takto po delší době odstavení několikrát oživoval. Svoje zde dělají i štávy z trávy, které se dostanou na hřídel motoru, dle typu, jak je to vyřešené. Nejprve bych zkusil to rozhýbání, ale pozor na odpojení ze sítě, vypínač by to neměl umožnit - rozběh, ale lidé si někdy pomáhají a jeden čistí a druhý drží vypínač...!!! Když to nepomůže, tak zkuste elektrikáře, aby proměřil, případně si poslechl, co se děje, je to jejich parketa. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 74.84 (?), 28.6.2008 9:23

Dobrý den, no pokud není sekačka zapojená do sítě tak se vůbec neotáčí - nelze s tím nožem vůbec pohnout... ani silou. Pokud je, tak motor hučí - jako by to mělo snahu nastartovat, ale nůž se ani nepohne... a to všechno z ničeho nic, do té doby to normálně fungovalo...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 79.18 (?), 1.7.2008 8:37

Je-li zasekla brzda, zkuste nuz rozkyvat na obe strany, pokud to nepusti je mozne, ze je "pripecene". Zkuste odmontovat nuz, a podivejte se mrizkou do motoru - pokud se da dosahnout treba sroubovakem na brzdu zkuste ho odlepit, mela by lehce pruzit.

Pokud se ale jiz jednou zaseklo, pravdepodobne bude zasekavat i nadale, je to zpusobeno tim, ze se jiz obrousila prilis silna vrstva brzdenim a najednou je pro brzdu dost prostoru k zaseknuti. Ja jsem mel tento problem, po rozebrani motoru - neni to nic sloziteho - jsem na to obrousene misto namotal hlinikovy drat (jednak se s tim dobre dela a take aby byl mekci nez material brzdy a obrusoval se ten drat a ne brzda) a vse je OK. Anebo se da brzda nejak zaklinit a tim uplne vyradit z provozu - sekacka se ale bude zastavovat pozvolna a delsi dobu. (Brzda slouzi k urychlenemu zastaveni sekacky pri vypnuti motoru. Brzda je spojen s rotorem a brzdi o ram statoru - funguje na elektromagnetickem principu, pokud se zapne motor magneticke pole brzdu pritahne a tim uvolni a nuz se muze roztocit, pokud se motor vypne, pruzina zatlaci brzdu na ram statoru a zbrzdi tak otaceni noze.)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 136.227 (?), 27.4.2020 7:12

Popis principu je naprostosprávně jen oprava dráten mi připadá dost diletantská. Všichni víme jaký zvuk vydává brzdění "kov na kov" když se v autě sjedou destičky. Je lepší sehnat kousek brzdového bložení a to tam nalepit. Pokud chcete brzdu vyřadit atak místo problematického "zaklínění" na rotoru je možné zen brzdový kotouček i s pružinou celý vyjmout. Popisuvané opětovné zasekávání je opravdu způsobené přílišným opotřebením původního brzdobého obložení, mezi kotvou a tím kotoučkem vznikne příliš velká vzduchová mezera a magnet potom nemá dostatečnou šílu na dokonalé odbrzdění, donce za chodu může mírně vrčet nebo cinkat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika