Podobný problém řeším zatím více než provizorně.Nehodlám zlikvidovat na zahradě (zhusta osázené ovocnými stromy od zákrsků po vysokokmeny) rozmanitou luční směs travin, ve kterých jsou žáby, slepýši apod. a dokonce se sem tam se objeví i užovky. Dříve jsem to vše sušil po sečení lištou a později bubnovkou. Prstová lišta je peklo, bubnovka není o nic lepší, jen blbuvzdornější. Dnes poseču nejlepší část zahrady křoviňákem a ze zvyku a nostalgie usuším (vůně sena je pro mě prostě nenahraditelná),zbytek seču ruční rotačkou.
Pokud tráva silně přeroste, zvednu sekačku na nejvyšší možnou světlou výšku a pak projedu ještě jednou na konečnou polohu, která není rozhodně až k zemi. Sekačka to zvládá, chce to jen dokonale ostrý nůž a jediný problém je kapacita koše.Posekala za 6 let už hektary trávy a nechci ji dál trápit, sebe už vůbec ne. Je to pakárna.
Zabývat se v kategorii traktorů na trávu ojetinami nehodlám, nikdo Vám slušný stroj neprodá.Pár traktorů už jsem zkoušel, některé dlouhodobě.Kubota, Iseki, Wisconsin a několik dalších nemají výhozový tunel, z koše k prostoru žacích nožů doslova proleze mezi zadními koly dospělý člověk.Nemá se co ucpat. Navíc má koš skvělou kapacitu.Problém je (mimo ceny),ale celková výška stroje. Vůbec se mi nelíbí sedět jako na bidýlku a nevejdu se pod stromy.
Chápu sice výhody českých výrobků vzhledem k ceně dílů a servisu, čekám ale od dlouhodobě používaného stroje určitou dávku komfortu a ovladatelnosti.Tu mě osobně nenabízí ani Karsit, ani Star Jety.
Cub Cadet jsem nezkoušel, servisní zázemí je v dnešní době důležitější než výrobek samotný a tudíž je CC pro mě nepoužitelný.Husqvarna (bavíme se vždy o nejnovějších dražších modelech-žádná základní řada) vynikající posaz a ovládání, na vysokou trávu ale celkově nepoužitelný. Viking minimálně rozšířený, nedokážu posoudit cenu vzhledem k užitku.JD u slušnějších modelů dokonalý komfort a ovladatelnost, promyšlený do nejmenších detailů. Sběr trávy se tu dlouze diskutoval v minulosti. JD sbírá buď bočním výhozem do košů za sedadlem(u dražších modelů posílený turbínou na boku žacího ústrojí),u výhozu tunelem do centrálního koše byla turbína umístěná za sečením již inovována a pokud by náhodou začala fungovat, tak její zbytečně další hluk je prostě nadměrný. Honda vychází z porovnání v určité kategorii (v ceně cca 100.000,-) jako slušný kompromis.Široký výhozový tunel podpořený ventilátory nad noži, komfortní posaz a celkově velmi snadné a intuitivní ovládání (lepší mi přišel pouze JD). Motory špica.JIstě by snesla bytelnější převodovku(mám taky svahovitý pozemek) a asi se shodneme na tom, že inovaci by sneslo cokoliv stejně tak jako u každého jiného výrobce.Tím se nemá cenu zabývat. Možná, že se Hondě téměř vyrovnají kousky prodávané v MTF.,ale motory si Honda jistě nechá pro sebe a tam bude ten hlavní rozdíl -hluk.
Že je H dražší na servis je téměř jistota, ceny např.olej.filtru apod. u jejích dealerů jsou otřesné.Oni prostě dobře vědí, že lepší motory v současné době nejsou a využívají toho beze zbytku. Motory Kawasaki zase mají např. v JD dva filtry vzduchu a cena je tam taky na pár facek.
Těžko radit, za cizí peníze by se to radilo dobře.Musíte si uvědomit smutný fakt -jsme součástí velice zvláštního trhu v celkem zvláštní zemi a blízký servis s rozumnými lidmi bude asi dnes to nejdůležitější kriterium výběru.Pochopitelně pro naše výměry ještě spolu se schopností věčně se neucpávajícího výhozového tunelu a pohodlného ovládání bez zbytečného hluku a vibrací.