Vybírám novou rotační sekačku



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?) 
15.7.2017 21:14, zobrazeno: 18188x

Zdravím Vás všechny :)

Po 17 nebo více letech mi přestává dobře sloužit stařičká jednoduchá s BS motorem a spousty zážitků osekaná sekačka.

Teďkom ale trošku vážněji,

mám zahradu (zahrady) o celkové rozloze přes 3000m2. Celé to samozdřejmě nekosím na golfový trávníček. Něco jde na seno, něco na zeleno pro dobytek atd.. Sekám kolem 1000-2000m2, terén není nijak svahovitý, ale ani nijak rovný. Nějaká díra se občas zjeví a je třeba myslet i na rotaci kolem množství stromů, stromků, keřů, plotů...

Věkem a prací jsem už něco sešlý a pokukuji po sekačce s pojezdem (ano myslel jsem i na traktůrek, ale stejně budu kolem těch množství překážek potřebovat něco menšího), navíc nebudu dělat kompromis a za nějaký obnos kupovat traktůrek+rotačku, zatím na tarktůrek stejně nemám.

Sekaček je hodně a doporučení ještě víc. Vyhnul bych se levným modelům a šel bych do nějaké "silnější" a "odzkoušené".

Rád bych příští týden zajel tady v okolí do specializovaných prodejen a nechal si poradit. Máme tady v okolí Stigu, Husqarnu, Hondu a Mountfield. 

Z motorů se mi líbí Honda (její lehčí starty by jistě manželce byly po vůli), nebráním se však ani B&S.

Otázka tedy zní:

1. Jakou začku 

2. Jaký motor

3. Popřípadě prodejnu, kde umí poradit

Jedná se o lokalitu Severní moravy - Třinecko

Za případné rady předem děkuji ;)

katoo

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 48.35 (?), 16.7.2017 3:37
Stiga Twinclip 55 SV H.Proč?Je na větší plochy, má dvojitý nůž, má lehce startovatelnou hondu 190ccm uloženou na antivibrační desce, složitelná během 2-3s 😉,koš 70l vyndatelný jednou rukou, hliníková kola co se nerozlámou, zvládne i vyšší trávu, manželka na ni nedá dopustit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 16.7.2017 8:35
Děkuji za hezký tip, vypadá parádně, navíc i v recenzi ji chválí. Možná by mi stačil záběr 50cm?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 48.35 (?), 16.7.2017 21:37
Možná i stačila, zbývající plocha pro sekačku není u Vás tak jednoznačná :),bytelná určitě je.Když jsme vloni kupovali tu 55-ku, tak ji neměli ani v katalogu a šíře 50cm v nabídce nebyla, přesto by jsem šel opět do té 55-ky, když už je člověk rozhodnutý investovat, tak takový rozdíl to cenově není a získá se fakt dělo! Původně jsem zvažoval Hondu, chtěl jsem hondu motor a vícerychlostní pojezd, protože honda -starty jsou pro ženskou ideál a vícerychlostní-protože si stěžovala, že to stačí v létě jen přelítnout a nemusí za ní strávit dýl, než je nutné a naopak, při vyšší trávě se neucpe když se uzpůsobí rychlost, ale díky tomu, že přišla stiga s tímto modelem, nebylo o čem :).Ušetřil jsem a ještě získal něco navíc.Záruku má stiga s hondou totožnou při pravidelném servisování-5let.Dokonce mě už manželka neodbývá čištění díky jednoduchému postavení "na zadní"kola, u předchozího modelu to bylo tak, že jsem ji vyčistil až já po sezóně, protože se musely montovat matice a nešla stabilně postavit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 84.190 (?), 17.7.2017 6:20

Nebudu tady vytahovat parametry.Za prvé si je nepamatuju a za druhé je to stejně úplně jinak.Jestliže sekačkou, která má záběr 48cm nejedu přesně, tak má záběr třeba jen 44cm.Podobné to je i s tou 55kou.Jak pojedu a kolik budu zabírat rozhoduju já.Jak často budu sekat a kolik na tom strávím času, rozhoduju taky já, takže mě šíře nespasí. Podobně je to i s tím čištěním, ušetřením a největší legrace je ta pětiletá záruka.Když ji chci, tak jim musím ročně nasypat za prohlídku určitý obnos peněz.To si děláte legraci.Ani u auta si to nedovolí.Soused má Stigu a pro nůž běhá do MF.Tam je ten samý cenově za polovic.V průměru mi sekačka vydržela 8 let, v průměru stála 8 tisíc, nikdy jsem jí nemyl.Nikdy se nerozbila, zestárla morálně jako auto.Teď, abych konečně poznal ten komfort, tak pokukuju po Vari 10-15 tisíc kč.Model se dá dohledat.Třeba mi to někdo rozmluví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 155.38 (?), 17.7.2017 7:35

Jako technickému nadšenci se mi zde uváděná Stiga velmi líbí, ale poněkud mě vyděsila uváděná hmotnost.

POZOR na to! Jakákoliv manipulace (mimo jízdy přímým směrem s pojezdem) bude pro obsluhu utrpením. Moje sekačka (cca 37 kg) má velké kola na kuličkových ložiskách, takže je dobře vybavená pro "ruční" pojezd, ale stejně je to pěkná dřina a to nejsem zrovna tintítko. A stiga má skoro o 20 kg vícindecision.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 17.7.2017 11:38

Pěkně mi motáte hlavu, člověk by měl chvilku chuť koupit nějakou levnou a neřešit to. Četl jsem starší příspěvky tady na fóru a psalo se tam, že Stiga se vyrábí na lince spolu s jinými noname značkami a prodává třeba v mountfield, jen v jiných barvách :(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 42.239 (?), 17.7.2017 21:03
Nevím jak je to pro Vás podstatné ve volbě, ale skutečnost je taková, že stiga provedla fúzi a spojila se s jinýma značkama a vzniklo GGP, mimo jiné i s castel-gardenem, který mimo jiné dodává mountfieldu, proto ta shoda modelů v jiné barvě, ale nikdy ne novinky stigy, ty si drží vždy několik let.A jestli to sjíždí z linky v Německu nebo na Slovensku nebo v Itálii není tak podstatné, jako to, co vlastně ve finále sjede.Objeďte obchody a uvidíte.Dostal jste tip na sekačku, která má větší hodnotu než kolik za ni dáte, což jde říci málokdy a ode mě zcela vyjímečně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 199.75 (?), 17.7.2017 12:33

20 kg naviac je 20 kg robustnosti. Mňa naopak desia ľahké váhy. Moja sekačka s pojazdom má 42 kg. Aj bez pojazdi to ide dobre. Pravda, nie som ľahká váha. Mám aj 75 kg DAKR, tam bez pojazdu a do kopca to už ide ztuha. No a mám kosačku o váhe cez 250 kg. Tú by som tlačiť nechcel. Najzaujímaveší údaj je šírka záberu. Každý centimeter naviac šetrí čas. Je dosť veľký rozdiel medzi 48 a 55 cm - tam je úspora čsu 15 %, t.j. nachodíde o 15 % menej. Bežná kosačka má záber pod 50 cm aj ke´na ňu napíšu 51. Rátajte s prekrytím 1/4 šírky záberu a ste blízko odhadu, koľko sa s ňou po danej ploche nachodíte. Na pár ároch je to zanezdbateľné, napár desiatkach árov to zaváži viac než váha samotná. ostatne väčšie kosačky bez pojazdu sa snáď ani nepredávajú...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 17.7.2017 14:07

Sekám pozemek 20 arů, párkrát do roka, a to je to poslední, co bych řešil - jestli jej posekám za necelé 2 hodiny s mojí sekačkou 46cm, nebo bych jej posekal o 18 minut rychleji se záběrem 53cm. Za trojnásobek ceny takové sekačky mi nestojí za to ani pomyslet. Těch pár minut je naprosto bezpředmětných. A rotační sekačky asi na výrazně větší plochy nejsou určeny.

S tou váhou si děláte legraci? Čím je lehčí, tím lepší, nevidím jediný důvod, proč by měl někdo toužit po těžší sekačce? Moje váží 37kg, je celokovová, nejsem žádné tintítko, ale bez pojezdu si to neumím představit, vydržet sekat desítky arů. Naopak úplně pohodová je elektrická, co mám na zhradě a váží jen pár kilo. Vážně, v čem je podle vás lepší těžší stroj?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika