Výběr sekačky na chalupu



Klára4 - (2) - 34.43 (?) 
21.9.2015 15:54, zobrazeno: 6608x

Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem sekačky. Momentálně tam máme nějakou letitou z Mountfieldu, své má už odslouženo. Sekat se bude zahrada na chalupě, která má cca 3,5 metrů čtverečních. Většina z toho je prakticky sad a ten sekáme traktorovou sekačkou. Tohle by měla být klasická rotační benzínová sekačka na horní část kolem chalupy nebo takové ty menší plochy řekněme max 1500 metrů čtverečních. Parametry: 1) Zahrada má mírný sklon a výkonného krtka – tedy rozhodně ne rovinka bez hrbolů. 2) Občas je potřeba posekat i delší nebo trochu mokrá tráva, tedy patrně něco s výkonnějším motorem. 3) Potřebujeme boční odhoz a sadu na mulčování. 4) Určitě s pojezdem, ale to už je asi dnes u všech sekaček. 5) Sekat s ní bude zejména moje mamka, drobná to žena – tedy se sekačkou by se mělo dát snadno manipulovat a koš na trávu nemusí být enormních rozměrů, protože kdo se s tím má pak tahat. Určitě bude potřeba výškově nastavitelná rukojeť. 6) Kolečka určitě nějaká terénní. U té současné jsme kolečka nebo jejich ložiska měnili snad nejčastěji ze všeho. 7) Pokud bude spíše lehčí, určitě to potěší. 8) Pokud možno něco, co se pořád nezakuckává. U té současné když je tráva hustější (nemusí být vůbec nijak dlouhá), sekačka se za chvíli začne „dusit“, poklesnou jí obrátky a pokud nemá chcípnout, člověk musí zastavit, trochu ji nadzvednout, aby si naprázdno „vychrchlala“ z prostoru od nožů trávu a pak jet zase dál. Pokud je tráva nedejbože mírně vlhká, člověk častěji stojí, než jede. 9) Pokud možno od firmy, která má kvalitní servis někde na Blatensku nebo Strakonicku. Koukala jsem např. na benzínovou sekačku SP 535 BW EL 4S v Mountfieldu, ale narovinu, fakt tomu moc nerozumím, takže ocením každou radu a tip. Předem díky.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 43.198 (?), 21.9.2015 18:53

Máte neslučitelné požadavky, nejblíže se tomu blíží vari-huricane=šípová kola, dvě rychlosti, masivní nůž gator, seká i vyšší trávu(krtince mu tolik nevadí),s nástavcem dokonaleji mulčuje, silné motory 190ccm, snadná obsluha(váha kvalitnější sekačky), velká výkonnost i životnost. Nevýhody-nesbírá trávu. Cena 25000kč. Dále stiga profi-hliníková kolečka i šasi (podvozek), 4-rychlostní převodovka (uzpůsobíte pojezd výšce trávy), silný motor 190ccm, výhoz dozadu, mulč.,sběr do koše, doporučuji místo univerzálního nože nůž sběrací - lépe plní koš a odhazuje trávu vzad, není nutný boční výhoz, z kterého to lítá nekontrolovaně všude, ten potřebují ten ty sekačky, co neprohodí trávu tunelem :-). Nevýhody - "běžný dezén" kol. Cena:22000kč. Obě značky mají celorepublikové servisy a obchody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 43.198 (?), 21.9.2015 19:11
Ještě je tu honda, ale k povaze pozemku, no nevím-má tak kvalitní plasty, že z nich dělá i šasi s doživotní zárukou, má kvalitní motory, několik voleb pojezdu od jednorychlostních přes vícerychlostní až po plynulé ovládání pomocí variátoru či hydropojezdu.Má dokonalý sběr a mulč i s pomocí dvou kudel nad sebou.Má podvozky jak z plechu, plastu tak i z hliníku.Ale na Vámi popsané sekání to vidím na to vari.Já dnes na chalupě sbírám max 100m2,ostatní mulčuju nebo házím zadním výhozem, kdo by to skladoval nebo běhal vysejpat, taktéž sad.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 43.198 (?), 21.9.2015 19:35
Když to shrnu, tak pod 20tis. to vidím buď na trápení nebo malou životnost dílů.Váhově nejlépe dopadne honda s plastovým šasi(nenechte se mýlit, proti proražení má doživotní záruku a cení to jako hliník, jsou plasty a plasty).Motoricky honda motory mají větší kroutící moment na stejný obsah, ale 190-ky motory jsou povedené i od b&s, což výše uvedené sekačky splňují.Největší nabídku sekaček má honda, když slevíte z požadavků, tak pak nesmrtelné bude vari-huricane, je totiž stavěné na 15000m2,což bude u Vás sekat jen 1/10.Něco mezi bude ta stiga, a je nejlevnější z výše nabízených a nejblíže požadavkům.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Klára4 - (2) - 231.171 (?), 21.9.2015 21:00

Děkuji za důkladný rozbor. Sbírací koš určitě je potřeba, protože právě na horní části zahrady trávu sbíráme, nemulčujeme. Krokm toho pomocí sekačky také na podzim "sbíráme" listí - prostě se listí "poseká" a pak už jen vysype na kompost - výrazně rychlejší než kombinace hrábě - kolečko.

Vari vypadá hezky, ale tedy z tohoto důvodu určitě ne. Mimochodem, koukala jsem se i na nějaká videa a tedy takový prales zase naše zahrada není:-) Tou delší trávou jsem myslela tak třeba 20 cm normální trávy a sem-tam plevel. Spíš je problém s těmi hlodavci, že třeba teď po létě zahrada připomíná tankodrom - samá díra.

Mohl byste prosím upřesnit ten typ Stigy a Hondy? Speciálně u té Stigy jsem našla několik typů, ale netuším, který přesně máte na mysli.

Pokoušela jsem se najít, co že to máme za sekačku teď. Ten typ se už nevyrábí, ale pokud bych měla podle technických specifikací a typu soudit, asi máme předchůdce tohoto: Benzínová sekačka MTF 4820 PD/NTL 484 TR a na sad pak tohle: Traktor XDC 140 HD. Proto jsem začala koukat u toho Mountfieldu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 54.251 (?), 21.9.2015 22:56
U toho vari se nedejte zmást, každý výrobce ukáže extrém, ale jinak na těch 20-50cm perfektní bez zaváhání, kde jiní stojí vari jede, hlavně ten nůž, kola,celková bytelnost.Honda má videa, kde seká např.po dešti-taky působivé.Jinak tu stigu mám osobně, je to prakticky od nich jediný model co má hliníkové šasi i hliníková kola-model Pro(jako profi),záběr 55cm, motor 190ccm,4-rychlostní.Ten samý model u hondy v hliníku(kola i šasi)sice s plynulým hydropojezdem vyjde na dvojnásobek(asi 45tis.),i proto se mi cenová politika švédské stigy postavená na kvalitě poměrně zamlouvá.Navíc má stiga motor na antivibrační desce v tomto modelu.Asi Vám těžko za ty peníze někdo nabídne něco lepšiho.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 50.31 (?), 21.9.2015 23:18
Stiga Turbo Pro 55 SV-7koní, kola i šasi v hliníku, záběr 55cm, motor na antivibrační desce,4-rychlostní, cena 22tis.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika