Vřeténová sekačka - na co si dát pozor při koupi?



Stránky: 1,  2,  3   
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 36.18 (?) 
18.7.2017 22:00, zobrazeno: 15419x

Zdravím

Chtěl bych se s vámi poradit, na co si dát pozor při koupi vřetenové sekačky? Zahrada je 13x16m a tak je benzín či elektrika zbytečná.

Tupí se ty nože? Dají se vyměnit? Nabrousit?

Dá se nastavovat výška sečení?

Sběrný koš nepotřebuji.

Je nějaký praktický rozdíl mezi sekačkou za 1200kč a třeba za 2500? Popř.vyplatí se připlatit ještě více?

Trávník je to takový mix všeho. Nějaký jetel, pampelišky...

děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 42.239 (?), 19.7.2017 1:37
Používali jsme zlatý střed od husqvarny, funguje dodnes, ale nesmí se nechat tráva přerůst, což platí u každé tlačené vřetenovky.Má stavitelnou výšku.Dnes s ní běhají jen děcka, když chtějí pomáhat, máme už jinak nastaveny sekací plochy a nesekáme tak často díky kvalitní technice.Dnes se chlubí fiskars, že má nejlepší vřetenovku na světě (tlačenou),fakt je, že výrobky mají kvalitní od nožů přes sekery, nůžky po rýče.Na oceli záleží 😉.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 155.38 (?), 19.7.2017 9:51

No, poté co jsem si několik výrobků od Fiskarsu vyzkoušel, tak si o jejich kvalitě myslím svoje, to jen tak na okraj.

K vřetenovkám. Kupoval a používal jsem celkem 4 kousky.

Před 20-ti léty AL-KO 38. Dělala děsný rachot a po pár letech odešlo plastové kolečko volnoběžky. Náhradní díl jsem už se mi nepodařilo sehnat. Jen podobný, ale ten nepasoval, takže neopravitelné.

Před cca 10-ti léty nejlevnější BRILL 30. Přestože je kontaktní, tak je neskutečně tichá a seče dodnes bez závad, akorát jsou vidět na trávníku jemné vlny - neseká do rovinky. Asi konstrukční vada, protože tohoto efektu jsem si všiml i u známého, který má stejnou sekačku. Dále nezvládne vyšší hustou trávu - má snahu se překlopit dopředu. Ale na udržovaný trávník je super.

Před 4 léty nejlevnější CMI 30 z OBI. Snad ten samý rok začaly blbnout volnoběžky (podobně jako u alka). Takže tu NEBRAT!

Před 3 léty Gardena 300C. Používána pravidelně dodnes. Spokojenost, akorát nechává široké neposečené okraje - je celkově hodně široká na to, že bere 30cm. Až mám podezření, že jde o záměr výrobce - donutit zákazníka koupit vyžínač. Jinak je zpracováním a designem nejhezčí, bytelná a taky dost těžká.

Na co si dávat pozor je to, že pokud budete sekat "anglii", tak je bezpodmínečně nutné udržovat trávník čistý - žádné větvičky, žádné kamínky, prostě jen čistý trávník. Jakmile sekačka vezme kamínek, ihned se nabourá ostří a sekačka začne rachotit - nejvíc je to znát u bezkontaktní. U té CMI se mi dokonce podařilo nůž mírně ohnout. Manželka přesazovala nějaké kytky u sečené plochy a s trochou hlíny zůstal v trávě i malý oblázek. Rána a už to bylo.

Takže by bylo dobré vybírat se silnějšími noži. U Gardeny stačí "havárii" pořešit pilníkem a vymáčklý kus kovu ubrousit. Všechny nože jsou silné a jen tak se nezohnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 19.7.2017 12:49

Dobrý den,

ruční vřetenovka potřebuje ideálně kvalitní, udržovaný, často sečený trávník a spíše jemnolistý. Pokud tam máte silnější tužší stébla trávy (pampelišky a jetel nevadí) tak ty neposeče, resp. je sežmoulá. Mám zkušenosti s několika typy a stran provedení a kvality bych doporučil Gardenu či Brill, ale ten se přestal vyrábět. Rozhondě nekupovat levné sekačky z marketů, velký rozdíl je v přesnostech seřízení vřetene což je pro správnou funkci zásadní. Měl jsem v ruce Huriccane z Bauhausu za cca 1300,- a tam bylo seřízení prakticky nemožné, byl tam velice špatný měkký spodní nůž a celkově bylo seřizování očistec. Další důležitou věcí je síla a materiál vřetene a spodního nože. Výšku sečení lze nastavit prakticky u všech.

Vřetenovku lze dobrousit doma pomocí brusné pasty (vřeteno se roztočí na druhou stranu a vřeteno se brousí o spodní nůž) nebo se dá do spec. servisu, kterých je v ČR jenom pár. Profi broušení však stojí kolem 1000 Kč. Jelikož je vřeteno nutné brousit pod úhlem, spec. bruskou, tak jej běžný servis nebo domácí kutil nenabrousí, pouze může lapovací pastou průběžně udržovat stav. Je nutné mít čistý trávník pokud se sekne vřeteno o kamínek apod. tak je nutné otřep odstranit a seřídit.

Osobně ji doporučuji spíše pro nadšence co bude sekat často ideálně cca 2x týdně a má jemnolistý trávník a zvládne domací servis. Pak je kvalita seče opravdu vysoká. Pokud vřetenovka vytváří na trávníku vlnky, tak to není kostrukční vada, ale normální a velice častý projev daný počtem nožů a rychlostí vřetene. Týká se to prakticky všech ručních a ovlivňuje to hustota trávníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.198 (?), 19.7.2017 13:54

Dobrý den. Mám vřetenovku Brill Razorcut a zkoušel jsem ji dle návodů na youtube rozebrat (kolečka), abych se dostal k nějakému místu odkud ji lze roztočit a přelapovat, ale nepovedlo se mi to a nakonec jsem byl rád, zat to, že jsem ji dal zase dohromady. Můžete mi nějak poradit, Servis mám dost daleko.

Mira z Brna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.254 (?), 19.7.2017 15:14

Rozebrání Brillky je jednoduché- lapoval jsem ji teď o víkendu.

Nedřív opatrně "vyloupněte " šroubovákem ty oranžové poklice na kolečkách - je tam asi pět zobáčků. Potom kolo na hřídeli drží taková speciální podložka (nevím jak se správně jmenuje- má tvar uzavřeného U a na koncích očka na roztáhnutí) tu sundáte a kolo jde vytáhnout. Potom vytáhnete plastový pastorek- pozor, na hřídeli je takový profilovaný plíšek, musíte si zapamatovat jak je tam umístěn- ten umožňuje aby se kolo jedním směrem mohlo volně protáčet a druhým bylo v záběru.

Není to nic složitého, zvládl jsem to i já...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 155.38 (?), 19.7.2017 14:20

Tou konstrukční vadou myslím vadu v návrhu sekačky, protože vlnky jsem viděl jen u Brillu. Ostatní vřetenovky mi nikdy viditelné vlnky nedělají (nedělaly), přestože když se zamyslím nad funkcí sečení, tak by ty vlnky měly být od všech vřetenovek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 39.3 (?), 19.7.2017 15:45

rozdílné chování na stejném trávníku může dělat jiná rozteč nožů a rychlost zpřevodování tj. točení vřetene. Vlnky jsou někdy vidět i u motorových sekaček které mají 5 nožů, ale to je opravdu jen velmi zřídka. Lehké vlnky mne dělá i Gardena a dělal mne to i Fiskars. Záleží jak často seču a kolik hmoty to stříhá, čím méně hmoty tím méně vlnek :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 151.61 (?), 22.8.2017 13:52

Poradí prosím někdo servis na broušení ručních vřetenových sekaček v Brně a okolí? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 151.61 (?), 23.8.2017 12:47

Modifikuji otázku: Kde si necháváte brousit své ruční vřetenové sekačky?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika