Vřetenová sekačka - elektrická? Jakou zvolit?



host - 121.238 (?)
9.8.2012 18:19

Vy by ste asi nejlepsie poradili, aka sekacka je naj... (ta, co ste este neopravovali?) Aky mate nazor na vretenovku od fiskars?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 27.7.2012 15:20

To já už jsem se na 100% rozhodl tento týden, co za sekačku si koupím, po dlouhé době rozmýšlení.

Nakonec půjdu tedy do vřetenovky Gardena 380 Li - tedy na akumulátor (cena sice poněkud vyšší, ale pořád se to vyplatí - 8 500 Kč).

Od původně také vybírané rotační benzínové sekačky Stiga Turbo 48 S BW Plus, Honda nakonec ustupuji. A to z důvodů, že když vidím sousedův trávník, který má ten kupovaný kobercový, tak ho poseče 2x za týden a pokaždé když ho poseče, tak je trávník několik dní příšerně flekatý, zažloutlý - spíše pomalu bílý/šedý. Když už se konečně trochu zase zazelená, tak nastupuje jeho další sečení a opět se dostává do stejné barvy.

Když se podívám na trávník známých, kteří používají vřetenovku, tak se s trávníkem nic takového neděje, stále krásně zelený, žádné fleky apod., samozřejmě ho hnojí, ale prostě je to v sekačce.
Poté jdu zase jinám, kde mají rotační a tráva opět hnusně zbarvená, ač ne třeba tak extrémně "šedá", ale prostě je vidět, že byla sekána rotační a zrovna nějaká obyč sekačka to nebyla.

Takže já jsem rozhodnut už na 100%, příští sezónu budu Gardenu 380 Li kupovat. Každopádně jsem zvědav, jak se rozhodnou ostatní, kteří sem do tématu psali také své dotazy, dejte potom vědět, jak jste se rozhodli :)

PS: Pokud bude i Brill dělat tedy v roce 2013 elektrickou vřetenovku, tak se budu rozhodovat mezi Gardenou a Brill - to se uvidí. Ovšem psal jsem tam email a ani po 14 dnech mi nikdo z Brill neodpověděl, takže takové jednání ať si strčí někam (zkusím tam napsat ještě jednou). Prozatím jsem ale rozhodnut pro Gardenu, u Brillu se uvidí, až zda bude na trhu další rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 5.165 (?), 8.8.2012 23:31

Tento názor má něco do sebe. Prostě tady v ČR nejsme na vřetenovky zvyklí. Ale až je začne prodávat a všechny masírovat Mountfield, tak uvidíte na každé druhé zahradě vřetenovku. 

Ještě bych se vyjádřil k tomu rozdílu mezi Atco za 12 tis. a nebo Gardena za cca 9. Ty 3 tisíce jsou téměř nic oproti rozdílu, který mezi sekačkami je. To byste musel prostě mít možnost vyzkoušet. Díval jsem se na Bazos.cz a našel jsem tam i benzínové Atco za dobrou cenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Georginator - (46) - 64.174 (?), 9.8.2012 9:43

Ono ve finále, když se to spočítá přesněji, tak jsou to 4 tisíce - dobře i tak to není extra o moc víc, ale takto "drahou" sekačku na necelých 300 m2 mi příjde naprosto zbytečné, natož ještě tuto ATCO v benzinu.
Nehledě na to, že ta ATCO v elektrice - nejlevnější (12 500 Kč) je 2x tak těžší, než od Gardeny. Na tu váhu by se hodil už i pojezd a manipulace tak nebude žádný zázrak - proto raději Gardenu 380 Li. Nehledě na to, že se zbavím i kabelu, protože je na akumulátor. Sice náhradní stojí zatím 3 000 Kč, ale tak snad nějakou dobu vydrží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.99 (?), 9.8.2012 15:23

Zdravím, řadu let se zabývám opravami sekaček a vždy když se mi dostane do ruky něco nového, tak si to po opravě vyzkouším. (Mám naštěstí kde, sekám cca 2000m2). Rozdíl v posekání vřetenovkou a dobře nabroušenou rotačkou je minimální a komu po rotačce šedne, nebo žloutne trávník, tak to není způsobem posekání, ale druhem, nebo vitalitou trávníku. Poslední dva roky sekám beze zběru a tady vidím obrovský rozdíl v kvalitě porostu, bez přihnojovíní, bez vertikutace, pouze na jaře postřik proti plevelům a trávník jako kožich. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 9.8.2012 18:19

Vy by ste asi nejlepsie poradili, aka sekacka je naj... (ta, co ste este neopravovali?) Aky mate nazor na vretenovku od fiskars?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Georginator - (46) - 64.174 (?), 9.8.2012 19:30

Určitě vám věřím, ale ono trávník někde na "louce" a okrasný trávník kolem RD je něco jiného.

Šednutí trávníku není tak o sekačce, to je fakt, je to také o tom, že trávník se seče o dost velkou míru, každopádně je to i v sekačce. Když se podíváte na trávník před sečením, tak je krásně zelený, po posekání rotačkou je minimálně 3 dny zašedlý.

A žloutnutí trávy způsobuje jedině sekačka, tam opravdu nejde o nějakou vitalitu apod., zkrátka rotačka vytrhá ze stébla i žílu a z toho se poté vzpamatovává několik dní - z toho zežloutne, právě proto že konečky zasychají.

Nejsem žádný expert přes sekačky, to je fakt, to ani tvrdit nebudu. Ale opradu když porovnám ve svém okolí a známostí trávník sečený rotačkou a vřetenovkou, tak vzhledově jasně vítězí vřetenovka.
Neříkám, že trávník od rotačky vypadá vždy špatně, může vypadat i skoro jako po sekání vřetenovkou, to je fakt. Každopádně takový trávník už člověk musí udržovat, aby vypadal moc pěkně. Když se podívám k někomu, kdo nijak extra neudržuje trávník a seče rotačkou, tak je to otřes a hrůza, oproti tomu kdo jej také neudržuje nějak extra a seká vřetenovkou, kde je rozdíl už vidět neuvěřitelně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 78.16 (?), 9.8.2012 21:01

Zdravím, Fiskars je značka se zárukou kvality, rozhodně koupí vřetenovky od této firmy budete spokojen. Ano sekání rotačkou je v mnoha případech opravdu hrůza, ale je to právě tím, že nástroj, kterým se má stéblo trávy odseknout ho vlastně utrhne. Vidím to na strojích které opravuji, nezřídka nůž nebyl ostřen několik let a trvalo by to ještě déle, kdyby na sekačce "nekleklo" něco jiného a nemusela do servisu. Potom zákazník nevěří vlastním očím jak to jde hezky a hlavně lehce posekat. Tím lehce myslím mnohem menší nároky na výkon motoru a tím samozřejmě spotřebu paliva. Nůž rotačky by se měl alespoň dvakrát za sezonu nechat přebrousit, v případě horšího terénu, kdy sekačka občas "zajede" do hlíny, nebo "nabere" kámen, by to mělo být častěji. Já osobně sekám trávníky Stigou s třínožovou lištou a brousím třikrát za sezonu. Standa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.7 (?), 10.8.2012 9:11

Ja som si to sám preskákal,... ak som sekal príliš neskoro a dlhú trávu a s nenabrúseným nožom, síce tráva nezožltla, ale uschýňali konce lístkov a nebolo to pekné.

Teraz ostrím nože pred každým kosením a nikdy nenechám trávu príliš prerásť. Stroj ani nepribrzdí otáčky. Iba ak idem veľmi nízko a to je skoro na jar a na jeseň, ku konci sezóny. Neostrím klasicky brúskou. Nôž je z mäkkej zliatiny a stačí na to dobrý pilník. Dobre pritlačím, potiahnem pár krát v smere ostria a nôž je tak ostrý, že sa bojím ostria dotknúť. Ani netreba snímať nôž zo stroja. Pár lístkov trávy som si raz po kosení skontroloval a môžem potvrdiť, ze sú veľmi šetrne odseknuté. Iste to nie je ako strih z vretenovky, ale dosť dobré na to, aby nebolo poznať, že tráva sekaním nejak utrpela. Dosť dobré aj na to, aby som zostal pri tomto type kosačky a nešiel do investície do vretenovky.

Verte, že po tom jednom kosení aj bez toho, aby ste natrafili na kameň sú nože dosť otupené. Nestačí brúsiť len pár krát za sezónu, najlepšie pred každým kosením... stačí krátko 1 min.

Vretenovku možno raz kúpim ako doplnok na občasné mulčovanie plôch trávnika. Klasická kosačka ale zostane. Osvedčila sa na spadané lístie na jeseň. Niektoré plochy mám pravidelne s popadanými listami z vŕb na dvoch miestach. Neviem, či by si s tým vretenovka poradila tak, aby to nerozhádzalo nastavenie nožov a aby dobre strihla listy trávy, ak sa jej tam pripletú listy či suché jemné konáriky spadané zo stromu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 194.194 (?), 1.11.2015 9:42

Dobrý den, snad tato diskuze trochu ožije. Nechci zakládat nové. Chtěl bych se zeptat na názor. Mám trochu dilema.

Chtěl bych si pořídit na jaro vřetenovou sekačku. Ale nevím jestli si mám koupit elektrickou gardenu 380 EC a nebo použitou benzínovou sekačku ale za to se zvučným jménem v oblasti vřetenových sekaček a to ATCO Balmoral 17 SK (rozdíl v ceně je zde znatelný). Stavím domek a plánuji mít i hezký trávník. Do nedávna jsem se staral o trávník rodičů. Nicméně tam jsem vyrůstal na elektrické sekačce, Problém je v tom že jsem neměl rád motorovou sekačku - po jedné sezoně jsem se vrátil oipět k elektrické. I když měla motorová pojezd a nebyla levná nějak jsem si na ní nezvykl. Vadila mi ta váha při otáčení. Neříkám že u rodičů nebyla zrobna malá zahrada ale největší také nebyla. Cca 300 metrů čtver sekací plochy.

Proto se ptám jak je to u vřetenovek (zkušenost nemám ani s jednou. Je veliký rozdíl pokud budu sekat s nějakou dražší lepší vřetenovkou? Osobně v té motorové verzi vidím výhody hlavně v její váze (udělá pruhy) dále potom že není s kabelem ale to je tak všechno. Osobně na pruzích si vyloženě nepotrpím (spíš mi váha vadí) a na kabel jsem zvyklí. Takže už zbývá jen kvalita střihu. Zde si ale mysím, že bude asi jedno jestli je to vřeteno od gardeny nebo atca? Nebo se pletu? Zahradu mám cca 400 metrů čtver (rozdělenou do více části - nikoliv jedna velká plocha). Díky všem za rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 199.226 (?), 1.11.2015 12:23

vretenovka ma problem ak tam napadaju listy zo stromov, konariky, nedajboze nejaka kostka, kamienky... Ja riesim tuto dilemu dlho ale kupil by som len na rucny pohon ako doplnok k fitness a k normalnemu koseniu cez sezonu. Ak ma niekto typ na kvalitnu rucnu dajte vediet...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika