Spotřeba oleje Brigs&Straton



Stránky: 1,  2   
IvanHorseman - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 99.169 (?) 
19.4.2011 10:27, zobrazeno: 20097x

Dobrý den, používám zahradní traktor Alko 1000 Comfort, zatím plná spokojenost. Nyní jsem po 3 letech poměrně intenzivního provozu zjistil zvýšenou spotřebu oleje. Před cca 6 týdny jsem měnil olej a na tento jsem najel necelých 20 hodin. Nyní při kontrole oleje jsem dolil cca 0,2 l / i když tento údaj není úplně přesný, protože povrch dvora je mírně ve svahu a tudíž se může stát, že jednou jsem mírně nakloněný nahoru, podruhé dolů- spád cca 1 cm/ m /. Dříve jsem za celou sezonu olej nedoléval - sezona pro mne znamená i zimní provoz, takže odhaduji roční proběh cca 150 - 200 Mh. Všiml jsem si také, že při přidání plynu nebo zvýšené zátěži motor krátkodobě začoudí - černý kouř. Za předešlé 3 roky nebyl měněn vzduchový filtr, pouze čištění - je zde molitanový předfiltr a papírový jemný filtr/nyní jsem papírový vyměnil a molitanový vypral/. U tohoto motoru mne napadají dvě místa kudy by mohl olej utíkat - kroužky pístu a nebo gufero na sacím ventilu /výfukový by měl být bez gufera/. Motor je bez čerpadla oleje, mazání rozstřikem, hladina oleje cca mezi ryskami. ROzvod OHV, 15,5 kW jednoválec . Máte někdo zkušenost po čem jít jako první. Mne spíše napadá varianta gufera, i vzhledem k tomu, že necítím ztrátu výkonu, ale na druhou stranu/ teď mne to napadlo - olej po ročním provozu je dost černý - i když jak jsem uvedl je celoročně dosti využíván/. Jinak zevně je motor bez úniku oleje netěsností.

Děkuji za nasměrování

Ivan

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 4.243 (?), 19.4.2011 10:51

Motor spalující olej nekouří černě. Neuvádíte zda jste při výměně použil stejnou "kvalitu" oleje jako tam byl před tím. Olej, zdá se, měníte pravidlně, ale neuvedl jste další servisní úkony na motoru. Ventily a spol. Ptám se možná blbě a o stroj se staráte vzorně, leč nenapíšete-li to není to známo. Z toho co jste napsal, bych radil zatím neřešit a jezdit. Nepřipadne mi spotřeba oleje nějak dramatická a kdyby dramatická byla, poznáte to na barvě výfukových plynů. Navíc, každý čtyřtakt si "zobne"oleje a je třeba s tím pčítat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
IvanHorseman - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 99.169 (?), 19.4.2011 11:30

Olej používám do veškeré této zahradní techniky Castrol Magnatec 15W-40 / sice je lehce mimo tovární specifikaci, ale mám pětilitrový kanystřík pro 3 sekačky, traktůrek, kultivátor - teď přemýšlím, ale zbytek sjou již dvoutakty- a tak nepřemýšlím, kde co mám za olej/. Měním každý rok na jaře/ i když teď jsem se díval do návodu B&S a je tam výměna každých 50Mh nebo ročně a já projedu za rok více- asi ještě během léta jednou vyměním. Ventily jsem zatím nedělal- nezvoní- velká, ani není problém se startem či během - malá vůle, ale pokud bych motor rozhazoval, tak je přejdu pro klid duše a znalost, zdali vůle někam neutíká. Možná jsem nechal trochu déle běhat vzduchový filtr/ necelé 3 roky/- v manuálu je roční interval výměny, ALE tento interval je např i u svíčky a to je dle mne trochu přehnané. Filtr občas profouknu vzduchem, ale je jasné že papírák se utemuje a je nutná pouze výměna. Předpokládám, že budu jezdit dokud se problémy nějak nevyhrotí, ale mám v hlavě šuplík, kde si skládám co mne čeká a chtěl bych poshánět díly a až bude vyjímečně vhodná chvíle, tak do akce. Jen teď nevím zda mne čeká pouze gufero ventlu či vyhodit i pístní kroužky, tak sonduji pravděpodobnější příčinu/ samozřejmě diagnostikovat na dálku je nemožné, jen mne zajímá - gufero - běžný problém, kruhy - vyjímečné,... nebo naopak...

Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 4.243 (?), 19.4.2011 12:13

Nedokážu vám takto poradit, co si máte dopředu nakoupit na tu vyjímečně vhodnou chvíli, to se nezlobte. Návod čtete, to je dobře, co říká návod o ventilech? Není tam psáno něco jako kontrola popřípadě seřízení po...? Mrkněte na ně, skoro nic to nestojí a máte další zkušenost. Ten olej jsem pochopil, používáte léta jeden stejný olej do všeho na zahradu. Proč ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
IvanHorseman - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 99.169 (?), 19.4.2011 12:49

Ventily jsou psány jednou ročně kontrola vůle, ale v poznámce je, kulišácky, psáno, že lze vynechat pokud není problém s chodem motoru. Děkuji za reakci, ono někdy takovouto diskuzí člověka napadne něco na co zapomněl a ......dále jsem asi typ, který pokud je něco jen mírně v nepořádku se snaží odstranit problém..... a to je někdy chyba....

Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
IvanHorseman - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 99.169 (?), 19.4.2011 14:48

Ta chvíle měla být... volná... ale vloudila se tam vhodná

 

Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 4.243 (?), 20.4.2011 7:23

Tak co? Vzduchový filt nový, ventily zkontrolovány?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 78.38 (?), 20.4.2011 7:30

Filtr je nový, ventily musí počkat.
Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.243 (?), 20.4.2011 12:11

Ale noták, dyť ty ventily je chvilka, ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.169 (?), 20.4.2011 12:44

Vy mě nějak proháníte- teď je sundaná střecha na přístavku, tak má přednost.

Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika