Snížení hluku kosačky



Stránky: 1,  2   
Lavega - (1) - 89.23 (?) 
19.4.2018 15:50, zobrazeno: 6368x

Chcem sa spýtať či ste niekto neriešili zníženie hluku benzínovej motorovej kosačky. Ako by sa dal znížiť hluk?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 149.16 (?), 19.4.2018 16:59

Snížení, respektive odstranění hluku, lze provést několika způsoby. Pořídíme si kosu a ruční cylindr. Domadělo je to nemožné. Výrobce za účelem odstranění hluku, by musel enormě navýšit výkon motoru. Jinak hlučnost sekaček musí odpovídat nějakým normám. Vy jako uživatel máte používat určité ochranné pomůcky a pracovat na etapy, to znamená, že po určité době provozu, si musíte udělat určitou pauzu. V okruhu cca 25 až 30 m se nesmí nikdo okolo vás při činnosti motat. Pokud se jedná o zahrádkářskou kolonii, tak je třeba se domluvit na provozních hodinách sekání, které by měly platit nekompromisně pro všechny osadníky. Pokud je to v obci je problematika složitější. Vstřícný OÚ, nebo MěÚ, může vydat vyhlášku, ve které budou provozní hodiny sekání, platné pro celou obec, ale je tu ale. Úřady vydají vyhlášku, jejíž plnění nikdo nechce kontrolovat, případně na udání se kontrola provede a vy ikdyž jste chráněn zákonem, budete v obci ta největší s-v-i-n-ě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 19.4.2018 17:18

To už za vás řešila EU, kdy dala předpis, že sekačky nesmí točit 3 tis. otáček, ale jen 2700. Hluk se snížil nepatrně neznatelně, sekačky blbě sečou. Zbytek popsal kolega.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.224 (?), 19.4.2018 20:11

Rotační sekačka má v podstatě dva zdroje hluku.

Prvním je v zásadě motor a druhým žací ústrojí.

Hluk od motoru reguluje konstrukce výfuku a kapotáž. V podstatě ale výrobci ve snaze dostat se na co nejnižší cenu budou výfuk konstruovat pouze tak, aby při daném ojemu válců dostali co nejlepší účinnost při nízkých výrobních nákladech. Pro některé modely se prodává nástavec na výfuk, který sníží jednak hluk a zejména riziko požáru.

Hlučnost žacího ústrojí závisí na konstrukci šasi a tvaru žacího nože. Obecně jsou lepší šasi provedené jako plastové (PEHD) nebo kovové s poplastováním. Na druhém místě je litý hliník a nejhlučnější jsou levné tenké plechové výlisky. Hlučnost nože ovlivníte správnou volbou mezi mulčovacím a pro výhoz do koše. Nejhlučnější jsou univerzální při použití bez koše a nebo mulčovací záslepky (tzv. s výhozem do boku).

Obecně si můžete pro svou potřebu sekačku odhlučnit, ale projeví se to na její váze. Dalším způsobem je používání více strojů současně. Místo aby hluk při použití více strojů byl dvojnásobný (trojnásobny, vícenásobný), tak se část vlnění (akustického hluku) vyruší interferencí a část hluku se spotřebuje větší pohltivostí okolí. I proto komunální podniky nasazují na sekání více pracovníků na jednu lokalitu ve městě místo toho, aby tentýž počet pracovníků pracoval současně na více lokalitách.

Nejlepším odhlučněním je ale použití malých robotických sekaček, protože využívají toho, že hlučnost mororu je úměrná výkonu a hlučnost žacího ústrojí je úměrná druhé mocnině délky žacího nože. Poloviční nůž pracuje cca 1,4× déle pro posekání stejné plochy ale má 4× nižší hlučnost (cca 6 dB). Absence potřeby bočního či zadního výhozu pak dá dalších 3-6 dB. Accupack pak působí jako tlumič hluku od malého elektromotoru    atd

SfK..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 115.70 (?), 19.4.2018 20:50

To čo ste tu predložili je pekný teoretický traktát.Z veľa vesami si dovolím nesúhlasiť ale vyčnieva z toho to že pokiaľ pôjdete z metrovou kosačkou 10metrov tak pokosíte 10m2.A pokiaľ pôjdete z 50cm kosačkou 14metrov tak pokosíte tiež 10m2.

Pane von, ten váš vedecký traktát kríva na malej násobilke.Typujem že ste ho doslovne preložili. No a netušíte o čom píšete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.224 (?), 19.4.2018 21:23

Nikoliv. musíte si v rovnici dosadit všechny proměnné. Zkuste si dát do Vašich součinů ještě "rychlost pojezdu".

Jak píše pán výše "Pokud se jedná o zahrádkářskou kolonii, tak je třeba se domluvit na provozních hodinách sekání, které by měly platit nekompromisně pro všechny osadníky. Pokud je to v obci je problematika složitější. Vstřícný OÚ, nebo MěÚ, může vydat vyhlášku, ve které budou provozní hodiny sekání, platné pro celou obec,"  je to věc nejen o zkrácení doby po kterou je prostředí obtěžováno hlukem, ale také o snížení maximální kumulativní dávky hlukové zátěže. Nejhorší je, pokud jeden osadník čeká, až druhý dokončí práci a pak začne vlastní dílo.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 115.70 (?), 20.4.2018 6:53

Aj taký človek ako ja to pochopil už na začiatku.Zato píšem že je to len zle preložené.

 A len tak na okraj.Ja túto dobu už nechápem.Sused má problém s tým že kedy kosím trávnik.Je potrebné presne napísať kedy bude dovolené kosiť.

 Preto že je sused taký pišišvor že mu vadí hluk kosačky tak si niekto bude brať dovolenku na to aby si pokosil dvor?Pokiaľ bude pršať tak čo?

 Zaujímalo by ma čo bude nasledovať.Susedovi sa nebude páčiť hluk splachovacieho záchoda? Vstrícné OU vyhláškou vymedzí čas kedi sa bude kakať a cikať.Ináč bude človek môcť kakať a cikať len si nemôže stiahnuť nohavice?

  Samozrejme patrí ku elementárnej slušnosti že nebudem štartovať krovák alebo kosačku o 22 hodine.Trebars nech sa napíše že od 20.00 do 06.00 sa každý má zdržať hlučnej práce.Ale vymedzovať kedy presne sa môže kosiť je choré.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 89.197 (?), 21.4.2018 18:31

U nás v ČR je tak zvaný noční klid viz. : Časové rozmezí nočního klidu je definováno v zákoně č. 258/2000 Sb., zákon o ochraně veřejného zdraví, kde se noční dobou rozumí doba od 22.00 hodin do 6.00 hodin a svátkách a víkendech 22.00 hodin do 8.00 následujícího dne pokavad nespadá na pracovní den.

Myslím pokud souseda neobtěžujete nadměrným hlukem nemůže vám bránit v údržbě svého pozemku..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 149.16 (?), 22.4.2018 7:28

Hoste 89.197, vaše poznámka je více než kusá. Když už citujete zákon, proč nevysvětlíte pojem nadměrný hluk. Jak velká je jeho intensita a jak dlouho může trvat nepřerušovaně a jak dlouho může trvat přerušovaně, jak dlouhé můžou být episody hluku a jeho velikosti a jak velké minimálně musí být episody klidu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 143.150 (?), 22.4.2018 8:53

Všetci sme zaťažovní nadmerným hlukom z rôznych zdrojov a to má neblahý dopad na naše zdravie a bude nevyhnutné a prospešné pre všetkých, ak sa bude činnosť spôsobujúca hluk regulovať, tak ako sú regulované takmer všetky aktivity v spoločnosti, ktoré majú vplyv na okolie a spoločenské prostredie.  Keďže plánujeme svoje činosti počas dňa, týždňa atd. verím že sa dajú naplánovať aj práce okolo domu na práce hlučné a nehlučné do časových zón a bolo by všetkým lepšie. Ale ak niekto nemá základnú ochotu rešpektovať druhých ľudí a aj nepísané pravidlá, mal by sa so svojou aroganciu pobrať niekam do... preč.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika