Sekačka na 3 ha okrasného trávníku?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 209.65 (?) 6.10.2008 0:01
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 6.10.2008 7:46
Pro 166.14. Váš dotaz byl napsán tak jak vyzněl, ten příměr k ropnému magnátovi, byl myšlen jen pro odlehčení! Ve své reakci jsem jasně napsal oblast kam je třeba se podívat a i přez předchozí příspěvky očekával větší rezebrání podmínek pro výběr stroje (svah, zakmenění, křoviny). Pokud do dotazu dáte "sekačku" na 3 ha, nemůžete se divit reakcím tak jak přišli. Napsal jsem o investici kolem 70 - 90 000,- Kč, tomu kdo již proběhl katalogy výrobců je zřejmé, že se nemůže jednat o ruční stroj! Co mi asi napíší přispěvatelé na dotaz typu " Jaké auto na dlouhou cestu "? Nevím jak jste finančně silný, nevím v jaké oblasti se pozemek nachází, jaké jsou traviny. Návrhy dalších, někdy moralizujících, přispěvatelů jsou hezké, co však budete dělat až zakoupíte dle jejich rady a na místě zjistíte, např., že pozemek je ve svahu a traktor ho nezvládne? Ono je pohodlné vyhodit takový všeobecný dotaz a pak se čílit nad odpověďmi. Nikdo neznáme podmínky, jen vy, tak je popište a něco společně vymyslíme 
Radek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 6.10.2008 18:42
Proto jsem reagoval holou větou. Přece nebudu já řešit členitost a celkovou povahu terénu, nároky na stroj, zda sklápět posečenou trávu do "něčeho" na odvoz či celoroční využití nebo nedej bože finanční poměry tazatele.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 7.10.2008 19:06
Tak co 166.14, už jste třeba i vy sám našel něco, co by se vám hodilo pro vaše tři hektary parkové plochy?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 86.78 (?), 27.10.2008 23:20
Obecně lze doporučit do 0,5 ha pozemku rider, na větší pozemky travní traktor.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.3 (?), 30.10.2008 12:04
Já bych koupil třeba Zetor 7745 a k tomu ŽTR 165.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.104 (?), 3.11.2008 22:34
Mám pozemek podobné rozlohy a momentálně to řeším Zetorem 40 a rotační lištou žtr 165 a obracečkou sena. Břehy (1 ha) pak křovinořezem. Nevýhoda rotačky je, že trávu srovná do pokosu a ten se z okrasným trávníkem moc neslučuje. Jinak pokukuju po traktorku od Husqvarny GTH 260 Twin. Dostatečný výkon a boční výhoz. Posbíraná tráva z takové plochy bude velký problém.
Ještě by mohlo být zajímavé řešení, které jsem viděl v lázních Teplicích nad. Bečvou. Jedná se o malotraktor s přední hřídelí a žacím strojem AZR - 135 nebo AZR-150. Udržují tam s tím celé lázně a trávu nezbírají. Tom
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.54 (?), 3.11.2008 22:46
Ja mam mensi pozemek, ale to neni podstatne. Sekam jednou za tri tydny bez sberneho kose a trava se za tyden ztrati. Ma to jen jednu nevyhodu. Oproti sousedum, kteri poctive susi mam travu kazdym rokem hustsi a hustsi.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.4 (?), 4.11.2008 14:22
V první řadě si dovolím nesouhlasit s výše uvedeným příspěvkem, že rider je do 0,5ha! Pán měl možná na mysly takzvané mini ridery, což jsou sekačky s volantem, ale se skutečným RIDEREM to nemá nic (kromě názvu) společného! Za prvé rider jezdí a SEKÁ rychlostí až 9 km /hod., traktor jezdí 9 km /hod., ale seká maximálně rychlostí 4,5 km /hod.. U takto velké plochy se vám zjevná úspora času stráveného sekáním vyplatí. Navíc pokud si pořídíte rider s označení AWD (náhon na všechny čtyři kola) nemusíte moc přemýšlet o tom jaký térén máte, zvládne téměř všechno. Navíc rider nemá problém s vysokou trávou, protože má žací zařízení před sebou, a né pod sebou jako traktor, který trávu přejede a pokud je moc vysoká zůstává přimáčknutá pod koly a neposečese takže vznikají koleje. Dalším rozhodujícím faktorem je kolik na to máte. Pořádný rider samozřejmě něco stojí. Doporučoval bych rider od Husqvarny, který má nejednoduší zvedání a tudíž udržbu žacího zařízení. Tam se ceny na vaše požadavky pohybují od 130.000,- Kč. Samozřejmě jsou i levnější modely. Riderem můžete mulčovat ale i sbírat (sweeper). Běžně se u rideru začíná se záběrem od 94 cm, pokud si vyberete dražší model máte možnost volitelného rozměru záběru a můžete si jej nechat osadit až 122 cm (u tekového stroje se už ale dostanete na cenu až 250.000,-Kč).
M.P.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|