Sekačka Dolmar PM 4855 SA Pro



Pavel. - (5) - 172.245 (?) 
7.7.2008 22:06, zobrazeno: 14805x

Zdravím, rozhoduji se pro nákup uvedené sekačky a chtěl bych touto cestou požádat případné uživatele o praktické zkušenosti s jejím používáním. Delší dobu procházím nové příspěvky a mám za to, že toto fórum danou sekačku ještě nehodnotilo.
Díky všem předem za informace.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 7.7.2008 22:53

Velmi kvalitní stroj, motor Honda GCV 160, hliníkové šasi, antivibrační systém, pro velké plochy. Systém 4 voleb sečení. Označení pro - pro velmi intenzívní využití. Samozřejmostí jsou kuličková ložiska, systém pro rychlé čištění a další vychytávky. Pojezd má 1 rychlost. Mám dojem, že se tu o této sekačce psalo - konkrétně to bylo při plném koši převažování sekačky dozadu - ale nebylo to dále vysvětleno tazatelem, myslím, že jsem mu odpovídal. Záleží totiž na okolnostech, jinak plnění koše je výborné.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 72.226 (?), 9.7.2008 21:24

Zrovna dneska jsem tuto sekacku koupil, dam vedet jake budou prvni dojmy po sekani. Jinak od pohledu vypada sekacka dobre. Jedine s cim si nejsem jisty je spojka pojezdu - je to takova mala packa pred riditkama. Trochu se obavam toho aby se to dostatecne pohodlne pouzivalo - vetsinou jedu az do konce zahrady, pustim spojku, otocim sekacku a pak zase palce zaberu za spojku... tady u te páčky to vypadá, že to bude o kus komplikovanější... no jsem na to zvědavý...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Pavel. - (5) - 170.244 (?), 10.7.2008 12:03

Děkuji předem za předání Vašich praktických zkušeností. Mám jen dotaz ohledně zmiňované páčky - nejedná se pouze o páčku zařazení rychlosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 29.74 (?), 10.7.2008 12:31

Bude to určitě kvalita- vyrábí to GGP Italy, producent osvědčených strojů CastelGarden, Stiga, Mountfield, Alpina a kompletátor zahradních traktorů Honda, Solo a Dolmar. To znamená, že kvalita je vysoká, když si to od nich nechává montovat i Honda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 10.7.2008 12:46
Podívejte se na www.dolmar.de, je tam český návod - dole vpravo download - včetně popisu jednotlivých ovládacích prvků. Jedna páčka je k nastavení plynu - želva/zajíc, druhá - pokud tam je na řazení rychlostí, když je převodovka pojezdu vícerychlostní. Jinak při jedné rychlosti se ovládá pojezd stlačením páky k madlu, stejně tak bezpečnostní brzda.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 72.226 (?), 12.7.2008 16:45

zdar, tak jsem jí ještě nezkoušel, zatím u nás pršelo. Manuál jsem stáhnul, je to úplně přesně stejný jako se dodává k sekačce (mimo něj je u sekačky ještě obecný manuál k honda motorům). Osobně mi přijde mírně nedostatečný, např. bych tam čekal seznam možného příslušenství a jejich objednací čísla. Nicméně sekačka nebývá složitý přístroj, takže se s tím dá vyžít.

Jo ještě jedna zajímavá věc - sekačka má standardně nainstalovací mulčovací nůž, ale mulčovací klín je separátní příslušenství, které se musí doobjednat.

Páčky - páčka je na sekačce jenom jedna - spojka od pohonu. Pohon je fixní (podle návodu asi 3.8 km/h) takže druhá páka řazení rychlostí není. Motor (honda GCV160e) má podle všeho fixně nastavené otáčky, takže ovládání plynu taky není. Páčka spojky má dvě možnosti neutral a pohon. Funguje to fikaně - když přitáhnete bezpečnostní brzdu k řidítkům (aby šla sekačka nahodit), tak u té páčky spojky vyjede takový zub, který drží páčku spojky v poloze "pohon". Když pustíte brzdu, tak spojka spadne automaticky do polohy neutral.

Právě moje původní obava byla, že pokud držím bezpečnostní brzdu stále u řídítek, jestli nebude složité manipulovat s páčkou spojky sem tam. Nervózně čekám až trochu oschne tráva abych to mohl jít konečně testnout :-)

Kdyby vás zajímalo foto nějakého detailu, dejte vědět, můžu poskytnout.

-- stepan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 191.39 (?), 16.7.2008 23:41

Tak jsem jí konečně dneska vyzkoušel.

Na začátek bych chtěl uvést, že podmínky pro sečení asi nebyly úplně optimální - cca celý týden zpět v přestávkách pršelo (kromě včera a dnes kdy bylo polojasno). Tráva dnes byla sice oschlá ale zem byla ještě celkem nacucaná. Výška trávy byla cca 10-15cm.

První dojem je tak průměr. Měl jsem příležitost srovnávat s půjčenou sekačkou Oleo-mac G48 TBQ se kterou jsem sekal pozememek minule. Minule ale byly podmínky pro sekání téměř ideální - úpně suchá zem i tráva a asi ne tolik vzrostlá.

Poznatky:
- co mě nepříjemně překvapilo - zadní kola poměrně dost válcovaly trávu, kterou sekačka při dalším průjezdu nedokázala uspokojivě zvednout a posekat. Očekávám, že zítra až tráva vstane, tak tam budou vidět pruhy nestejnoměrného posekání. Později jsem zjistil že trávu nedokáže zvednout levá strana sekačky, pravá jí zvedá dobře. Sekám "do šneku" po směru hodinových ručiček, takže příště budu asi muset otočit směr. Občas to ale nevyjde a tráva není dobře seseklá :-(
Zadní kola jsou poměrně široká a navíc mají ještě širší rozchod než přední kola, takže vyšší trávu to docela válcovalo...
Možná to bylo tím že tráva byla nacucaná vodou, ale nikdy dříve s jinou sekačkou jsem podobný problém neregistroval...

- trochu jsem čekal, že sekačka bude lépe nakládat do koše. Možná to bylo tím že byla vysoká a těžká, takže koš to naložilo vždy tak max z 80%. Taky se trochu nalepila tráva na šasí "ze začátku šasí, u výhozu bylo šasí čisté". Zkuste prosím někdo říct kdo má více zkušeností se sekačkama, jestli je to normal, nebo spíš neoptimální konstrukce... Jinak zmíněný Oleo-mac nakládal úplně ideálně na 100% (nezkoušel jsem s ním ale nacucanou trávu), naše stará el. sekačka zvládne při navlhlé trávě tak max na 20%.

- moje očekávání ohledně páčky pro ovládání pojezdu se trochu potvrdilo. Na druhou stranu problém nebyl tak velký jak jsem čekal, ale když to srovnám s uvedeným Oleo-macem, tak Dolmar byl o kus méně pohodlný. Typická situace: sekačka se řídí pod strom nebo do křoví - pokud máte ovládání spojky podobně jako brzda na řídítkách, tak stačí pustit palec a sekačka se zastaví. S touto páčkou u dolmara je naopak potřeba se trochu předklonit dopředu aby na ní člověk dosáhl (tj. např. zabořit hlavu ještě více do větví stromu), nahmátnout páčku a vyřadit rychlost.
Ne že by to nešlo, ale pozoroval jsem že když jsem potřeboval popojet kousek, tak jsem pojezd ani nepoužíval, kdežto u toho Oleo-maca, kde byla spojka na řídítkách jsem pojezd používal i pro velmi krátké úseky.
Řekl bych, že ta páčka pro pojezd je vhodná, pokud máte velké, málo členité pozemky, protože nemusíte stále držet pojezd zapnutý. Pro členité pozemky (stromy a pod) mi to přijde spíše horší...
Jinak rychlost pojezdu se zdá být dobrá, téměř ideální.

- Sekačka má poměrně precizně řešené detaily. Např. řídítka jsou z hliníkových profilů a jsou relativně tuhá. Je vidět že na tomto si dal Dolmar záležet. V Bauhausu jsem viděl teď nedávno sekačku Gardol, která je postavená úplně na stejném šasi. Stejný koš, stejný mulčovací klín, apod. Rozdíl je ale vidět právě třeba na řidítkách, kde Gardol to má normal z tenké roury, která není tak pevná jako ty hliníkové profily.

- Také jsem zkoušel "umytí" sekačky přes integrovanou přípojku na hadici. Jelikož návod je u sekačky podprůměrný, tak tam nepíšou jak na to. Nejprve jsem odstranil velké nánosy trávy ručně a pak jsem nechal chvíli puštěný motor a vodu (cca 1min). Nakonec jsem ale stejně musel zbytky trávy očistit ručně. Máte s tím prosím někdo zkušenosti?
...Asi stáhnu návod na Gardol a kouknu co tam o tom řikají... :-)

takže asi tak.
Kdybych se měl rozhodnout jestli bych si jí koupil znova, tak zatím mě to úplně nepřesvědčilo, uvidím jestli to bude lepší až budou lepší podmínky... možná bych koupil si nějakou levnější, tahle mě stála 15.900 Kč. Ten Oleo-mac stojí asi 13.000 Kč

Mějte se a díky za případné reakce
-- stepan (solamyl@seznam.cz)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 72.226 (?), 23.7.2008 23:27

Zdravim,
v návaznosti na svůj první komentář uvádím další zkušenosti - čekal jsem jestli se za lepších podmínek sečení (nepřerostlá tráva, sice nacucaná vodou ale dobře oschlá) bude stále projevovat "válcování trávy" zadními kolečky.

Bohužel musím říct, že tento problém existuje pořád :-(Myslím že je to konstrukční vada, protože zadní kolečka jedou přesně vně vysekaného pruhu a tuto ještě neposekanou trávu docela válcují.
U sekaček s kterými jsem sekal, jsem si toho nikdy nevšiml, ale když jsem se díval v bauhausu na jiné, tak většina měla zadní kolečka posazená tak, že alespoň částečně zasahovala do neposekané trávy.

Tato konstrukční "chyba" podle mě velmi zvyšuje nároky na obsluhu, protože pak není jedno jakým způsobem se trávník poseká :-(

S páčkou na ovládání spojky jsem se smířil, i když se mi nezdá nejergonomičtější (viz můj předchozí příspěvek). Jako nejhorší problém na ní vidím fakt to uválení trávy kterou pak v následujícím běhu nedokáže dobře poseknout.

Nevim jestli bych koupil znova, i když jinak dílenské zpracování vypadá velmi precizně.

-- stepan (solamyl@seznam.cz)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika