Rotační sekačka



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 118.24 (?) 
25.6.2009 12:39

Mám BDR 700, úspěšně jsem posekal sena (cca 90 cm, často poléhlé a zamotané po deštích), naprosto v pohodě, v součtu 0,5 ha. Váha nevadí, aby byla stabilní, musí něco vážit a pokud nechcete sekačku z plastu (včetně motoru), tak holt železo nějaké to kg má. Sekačka seče rovnoměrně, strniště do 3 cm, pravidelné,  není nutné tlačit na jedno řidítko, sekačku jen vedu a nikdy žádný problém, díky malé délce dobrá manipulace mezi překážkami (stromy) Z prudkého kopce neseču, mám část pozemku, který v kopci je, ale je snažší ho sekat po vrstevnici.

Hobby sekačku s pojezdem a brzdou těžko sežene, bzdu mají profi stroje, ale s cenou jsme už někde jinde pak.

Sekačka bere i krtiny (včetně dalších nerovností, které na pozemku byly z dob, kdy se sekala lištou, bubnovka holt při první seči povrch přizpůsobí), menší kameny bez problému, pokud je velký, ohne se nůž, ten jde ale narovnat (i když to výrobce nedoporučuje).

Na běžné louce a zahradě se nechá udělat pravitelné strniště.

Travní traktor nebo sekačku, to je dost zvláštní rozdíl, při koupi jste měl vycházet z toho, jak často chcete sekat. Mě stačí max.4x ročně (opravdu nepotřebuji sekat každý týden a místo zahrady mít náchylnou monokulturu), takže bubnovka. Jestli chcete anglický trávník, měl jste si traktor koupit rovnou.

Manipulace je důležitá to souhlasím, ale pokud se vysype motor (zahraniční čtyřtakt) po 3 letech provozu, možná proto, že část jeho je nekovová) a jen díly stojí víc než nový motor, je to pro mě signál od dovozu ruce pryč, když je jednodušší alternativa, kterou v případě potřeby spraví pomalu každý, protože dílů je spousta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 125.55 (?), 26.6.2009 10:19

Mám též BDR700 a k Vašemu příspěvku mám několik poznámek:

Souhlasím s tím, že na rovině a na udržované ploše není třeba sekačku prakticky nijak řídit, často ji zlehka vedu jednou rukou. Sekání po vrstevnici ve větším svahu není to pravé, sekám raději do kopce a z kopce. Při menším kopci a jizdě s kopce stačí lehce tlačit řídítka nahoru, aby se zatížily bubny, tím se zabrání "ujetí" sekačky. Při větším kopci si nastavím volnoběžky v kolech tak, aby byly směrem dopředu zablokovány. Dělá se to přestavením takového ohnutémo drátku u náboje kol.

Možná by si ti, kteří mají připomínky k tomuto drudu sekaček měli napřed trochu srovnat svůj teren, kterému říkají zahrada, resp. louka.

Já mám též na zahradě různé nerovnosti povstalé z minulosti. Po každém sečení (2-3x za rok) vezmu kolečko s prosátým kompostem a lehce zavezu právě zjištěné mělčí nerovnosti. Dávám vrstvu zeminy pouze takovou, aby zbylé strniště ještě vykukovalo. To mi zaručí, že během několika dní po zemi není ani památky, jak se slehne v trávě. Opakovaným zasypáváním nerovnost zaplním. Pochopitelně u hlubokých děr dám zeminy dost, abych díru zasypal celou.

Navíc tento typ sekaček vyžaduje vhodný způsob sekání, aby se využilo pojezdu. Snažím se sekat tak, abych maximálně využil pojezdu, se sekačkou pokud možno couvám s kopce.

Ing. Mašek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.99 (?), 26.6.2009 11:27

bubnova sekacka na rovne plose seka dobre a bez problemu, staci ji lehce vest. Seka i vysokou travu. Problem nastane pri trochu nerovnem terenu a u me do vrsku. Mam 28% sklon, to je 16°. Pri nerovnem terenu uhyba velmi snadno doleva ci doprava, to je nevyhnutelne, kdyz ma pouze dve kola. Krtince rozsleha, samozrejme na ukor nozu,  ve vrsku se nekdy zastavi a zacne prokluzovat, musi se potom prizvednout, riditka pritlacit smerem dolu, tak se opet rozjede, tim se zvedne buben a trava, nez se buben opet dostane k zemi, zutane useknuta trava logicky vyssi. Pri sekani po vrstevnici ujizdi, musite drit proti, coz u stroje, ktrery vazi pres 80 kg neni snadne. Ma tam sice dratky na vypnuti nahonu, ale to musite zastavit a prehodit dratky. Kdybych to takhle kazdych padesat metru musel prehazovat, tak by veru sekani trvalo dvakrat tak dlouho. O brzdeni rozjeteho motoru z kopce jsem se uz take zminil. Pokud s ni zajedu na loucku pred domem, kde vyrostl jetel a je kolem 15 cm vysoky, po sekani jsou jasne misty videt, jak sekacka diky horizontalnimu nataceni travu na jedne strane nechala vysokou a na protilehle ji vyrizla az k zemi. Nemluve o tom, ze ji musim drit bez motoru z garaze, nastartovat, tlacit riditka k zemi a prejizdet tak k louce. Byla tady zminka o zene, to jsem namitnul, ze ta to nikdy nezvladne. Tedy sekacka seka, ale jen neco, a kdyz se kouknu na louku a ta je je misty ruzne vysoko ustechtana, moc stastny nejsem. Pro muj teren by sekacka potrebovala vpredu dve lehka vodici kolecka od kocarku, v zadu kolecka vetsi a etxra dobre by bylo vypinani bubnu pro prejezdy. Uz jsem premyslel, jak tam alespon ty kolecka pridat, neni to ale jednoduche, byla v zaruce a neslo tam nic pridavat.. Ovsem, to potom nejak postrada smysl, koupit si stroj a potom ho po vyrobci dodelavat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.243 (?), 26.6.2009 12:55

Koupil jste si pro vás - vaše podmínky nevhodný stroj. To mi z těch vašich popisů prostě vyšlo. Kdyby jste koupil třeba stroj na který se dají dokoupil "svahová kola" nebyly by problémy s ujížděním při jízdě po vrstevnici, zlepšil by se záběr atd. Že je dražší? Asi ano, ale stím se, vzhledem k požadavkům, musí počítat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 3.99 (?), 26.6.2009 22:40

koupil jsem si nevhodny stroj, to je docela mozne. Mozna, az me jich projde padesat rukama, budu chytrejsi ale to me uz bude 200 let. Ted jsem ale jeste hloupej zakaznik a tak jsem si nechal tenkrat (pred 3 roky) poradit. Byl jsem primo v Jikovu a nakonec jeste v Ceskych Budejovicich v Agrozetu, kde jsem ji take koupil. Oba prodejci me ji doporucili, a to jsem si chtel jeste koupit k tomu frezu na snih, ale nemeli ji, a pozdeji jsem si to rozmyslel, jelikoz jsem usoudil, ze se snehem to bude stejny jako s travou. Mily pane, ja jsem chtel tenkrat ceske firme pomoci, dnes jsem uz ale prisel na to, ze ceska firma vas ostrouha mozma vic nez zahranicni, a tak uz dneska nechci pomoct nikomu.

Ja si nestezuju, sekacka seka, ale ma jiste slabiny. A ty tady, jak jsem je poznal vypisuju, protoze se na to nekdo na zacatku ptal. Ja nevim jak to tomu panovi nahore pujde a co ma za louku, to uz musi zvazit sam.
A jeste jsem si vzpomnel, tenkrat sekacka byla, ale nikdo nemel noze, jsou tam tri, a dlouho u me nevydrzi. Parkrat je srovnam, jelikoz se ohnou, az jednou prasknou. A sehnal jsem je tenkrat az v Plzni, u jedne firmy, co si je dokonce nechala sama delat. To by jeden zasnul! Ale meli jich jenom devet a tak jsem koupil vsechny a mam pocit, ze uz me pomalu dojdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?13.6.2024
Kouří do místnosti10.6.2024
Traverzy IPE5.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika