Robotická sekačka WORX Landroid WG755E



Stránky: 1,  2   
ori - (36) - 182.85 (?) 
7.7.2016 14:33, zobrazeno: 19893x

Mám již zkušenosti se sekačkou Robomow RL750 a nepřímo s nejlevnějším starým Automower od HQ. Viz téma „Zkušenost s robotickou sekačkou“.
Neodolal jsem a koupil jsem automatickou (robotickou) sekačku WORX Landroid WG755E z Bauhausu. Už mne nebavilo se dvakrát týdně honit na kousku zahrady, který je příliš vzdálený a hlavně členitý pro Robomow RL750 na hlavní části zahrady.

Sekačku jsem vybalil a začal s instalací.
Vodící kabel je šikovně navinutý na cívce. To oceníte, dobře se s tím pracuje.
Kolíky jsou takové akorát. Nemají zpětné háčky a nejsou tak velké, jako byly ty u Robomow. Když je potřebujete přendat, je snazší je vytáhnout, ale sami přitom drží dobře. Za tyhle díly patří výrobci pochvala.
Jen jsem nemohl najít pravítko pro odměření vzdálenosti vodícího kabelu od krajů. V rozpisu příslušenství bylo a i když jsem všechno třikrát přehrabal, nenašel jsem ho. Až nakonec jsem ho naše jako součást kartonu. Stačí ho vylomit z krabice. Ale to jsem neudělal. Ne že bych nechtěl ničit krabici, ale byl by stejně na prd. Udělali prostě jen pravítko, dělené po 2 cm a navíc nula není hned na kraji, ale až pár centimetrů utopená. Tady by se od Robomow měli učit. Ti přibalili plastové pravítko, na kterém je naznačení poloha kabelu při instalaci od pevné překážky a poloha od překážky, nad kterou může sekačka najet. Tohle pravítko se dobře používá a vydrží. Mám ho i po letech a kdykoliv něco předělávám, použiji ho. I jeho pomocí hledám zakopaný kabel. Na jeho druhou stranu jsem si tedy udělal fixem rysku pro Landroid na doporučených 35 cm a začal s instalací. 
Pro jistotu jsem kabel hned nezakopával do země, ale provedl instalaci jen pomocí kolíčků na povrch. Co kdybych to někde musel předělávat.
Obehnal jsem ca 240 m2 a přibalený 130 m kabel mi na to tak tak stačil. Zbylo mi asi pět metrů drátu a patnáct kolíků. Je pravda, že je to hodně členitý trávník, dva delší trojúhelníky a jedna dlouhá nudle, na konci široká jestli metr. Instalace mi trvala asi hodinu.
Po prvním puštění všechno funguje. Spuštění je jednoduché a nepotřebujete nic moc programovat. Později se seznámím s nastavováním, teď to nechám, jak to je.
Mile mne překvapilo, že dokáže sekat opravdu nízko. Jsem příznivcem nízko střiženého trávníku a Robomow jsem si musel trochu upravit, aby sekal trochu níž. U Landroidu jsem zatím nastavil 25 mm a je to dostatečně nízko, a to můžu ještě 5 mm stáhnout.
Je znát, že Landroid trávník jen usekne, tak jako Automower od HQ. Robomow rozseká hned napoprvé i delší stébla.
Už po prvním spuštění vidím, že budu muset místy drát přemístit. Zdá se, že seče zbytečně daleko od okraje.
První dojem na mne Landroid udělal víc než dobrý, za pár dní přidám zkušenosti z provozu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 32.136 (?), 7.7.2016 14:59

Kolik ta legrace stojí? Na netu jsem cenu této sekačky nenašla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 7.7.2016 16:37

Podívejte se do katalogu zahradní techniky Bauhausu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ori - (36) - 182.85 (?), 8.7.2016 10:24

Aktuálně to bylo 17 s DPH. Jinak bych to asi pro ten kousek trávy nezkoušel.
Jinak zajtím to vypadá, že seká dobře. Nastavil jsem sekání pro začátek na čtyři hodiny děnně od deseti dopoledne. Časem zkusím ubrat. Nebo taky ne, ono mi to v ten čas vůbec nevadí. Jen je otázka, co vydrží baterie, ale je to Li-ionka, takže by to neměl být velký problém. 
A je vidět, že budu trochu posouvat drát víc ke krajům.
Úzkou část trávníku to seče v pohodě. Nijak se tam nezasekne a její "logika" je pro takový tvar vhodná.

Zdá se, že pohnojím a přidám na závlaze, ať ji dám pořádně zabrat :).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
ori - (36) - 182.85 (?), 27.7.2016 9:36

Po třech týdnech provozu hodnotím sekačku jako dobrý kup.
Vodící drát jsem před dvěma týdny posunul blíž ke krajům. Konkrétně jsem si udělal plastovou měrku na 25 cm, to se zdá akorát. Sekačka nikam nespadne ani do ničeho nenarazí. V této vzdálenosti drát příležitostně zakopu pár centimetrů pod zem, abych ho nepoškodil vertikutací. Uvidíme, jestli ho to bude detekovat stejně přesně jako na povrchu.
Vrátil jsem se po více než týdnu domů a trávník, který má tato sekačka na starosti byl pěkně posekaný.
S jednou výjimkou - neposeče úplný kraj. V podstatě poseče k drátu, nebo těsně za něj. Ideální by bylo, obložit okraj dlaždicemi, pod jejichž krajem by byl drát, ale jak by to vypadalo… Tohle je ale vlastnost asi všech robotických sekaček. Já s tím problém nemám, dvakrát v týdnu oběhnu kraj s normální sekačkou, to trvá dvě tři minuty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.32 (?), 1.8.2016 14:40

Zdravím,

i já jsem Worx Landroida v Bauhausu zakoupil, a bohužel konstatuji, že se jedná o jeden z nejhůře navržených výrobků, se kterými jsem se v posledních letech setkal.

Je pravda, že vlastní sekání zvládá velmi dobře, kvalita trávníku je perfektní a při 4-5 sekáních týdně nejsou usekané konečky trávy ani vidět. Kvalita baterií je také vyhovující.

Nevyhovující je naopak:
 - zatékání vody dešťovým senzorem do prostoru elektroniky, které vedlo (2x během prvních 3 měsíců provozu) ke zničení desky s elektronikou (pokaždé měsíc v opravě). Umístit sekačku pod střechu nic neřeší, pak by nevěděla, že prší a sekala by i v dešti.

 - pohybová logika sekačky. Po nárazu na překážku sekačka couvne cca 1 metr a rozjede se znovu, občas STEJNÝM SMĚREM (a narazí opět). Pokud po nárazu couvá, je jí "všechno jedno". Klidně přejede obvodový drát a couvá dál - několkrát nám tak vycouvala na obrubník (umístěný cca 80 cm za obvodovým drátem) a zničila přitom sekací nože, vyjela na 20 cm vysoký okraj bazénu (opět 75 cm za drátem) do kterého málem spadla, přesekala zahradní hadici (opět cca metr za vodícím drátem). Na zadní straně sekačky navíc není ŹÁDNÝ bezpečnostní senzor, sekačka vám tak klidně najede na batole, na domácí zvíře či cokoli jiného, a v náklonu 45` směrem vzhůru (protože velká zadní kola se vzorkem vycouvají po zdi či po plotu opravdu dost vysoko) se stále otáčí sekací žiletky rychlostí 3000 ot/min.

 - zahnutí obvodového drátu do pravého úhlu vede k zaseknutí sekačky několikrát za den, stejně tak jakákoli překážka ve vzdálenosti pod cca 1 m od kraje pozemku.

 - podle návodu je sekačka vybavena hlasitým alarmem při nadzvednutí a odnešení; ve skutečnosti se jedná o jedno píplnutí srovnatelné s přijetím smsky - to sotva někoho odradí.

 - občas se v průběhu sekání zastaví rotace kotouče se žiletkami a zahrada tak jezdí další 2 hodiny po zahradě, aniž by sekala.

Pokud máte hlídaný, rovný pozemek s přímými okraji bez překážek a "zálivů", lze sekačku jednoznačně doporučit (pokud vám v servisu utěsní dešťový senzor silikonem) - stačí jen hlídat, aby se k sekačce nedostaly děti, psi, hračky, želva či cokoli jiného. Pokud máte pozemek s nerovnými kraji, nezbyde vám, než sekačku neustále sledovat a každých 20-30 minut ji restartovat.

Zbývá jen dodat, že ve srovnání s robotickým vysavačem (který mám doma řadu let) je v tomto případě logika pohybu řešena naprosto mizerně - osobně bych toho, kdo ji programoval, na minutu vyrazil z firmy... O bezpečnosti nemluvě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ori - (36) - 182.85 (?), 3.8.2016 17:27

Zajímavá zkušenost. Skoro jste mě vyděsil.

Souhlasím, že pravý úhel ji může dělat problém. Dvakrát se mi během tří týdnů taky sekla v rohu, takže jsem při zakopávání drátu do země rohy udělal ve 45° na posledních 10 cm. Od té doby zatím pohoda.

S vodou jsem zajtím problém neměl, ale mám ji jen měsíc, takže jsme přečkali zatím jen asi pět bouřek. A ještě vlastně každou noc závlaha, stříkají mi na sekačku dva nebo tři postřikovače. Uvidíme, jestli se taková závada vodou časem projeví.

S tím vracením jsem to vyzkoušel. Je pravda, že dvouleté dítě nemáme a už tříleté snadno pochopí (aspoň ty naše), že se k sekačce v pohybu prostě přiblížit nesmí. A psa nemáme. A navíc jsem ji naprogramoval, aby sekala, když nejsme doma. Pro zahradu, kde se motají batolata, staří psi a želvy to asi opravdu nebude vhodné řešení.
U normálních lidí mi sekačka nebezpečná nepřipadá. Když narazí do překážky, tak skutečně couvá bez rozmyslu a najede na cokoliv co za ní je. Ale ta naše couvá jen 40 cm. Méně než je její vlastní délka. Musel bych za ní něco položit právě v okamžiku, když naráží do překážky, aby to mohla poškodit. Jinak za ní těžko něco bude, když odsud právě přijela.
A když jsem před ní dal nohu hned po její otočce u kraje, aby vycouvala za drát podle vašeho popisu, tak couvla jen na ten drát a ani ji kolečka nespadly z obrubníčku co končí 25 cm za drátem. Těžko říct, jestli ten drát razegistrovala, nebo to bylo těch 40 cm co mi couvá. Dělal jsem jí nohou překážkou několikrát, jakmile se u obvodového drátu otočila do nového směru, dal jsem nohu maximálně 5 nebo 10 cm před ní a pokaždé stejný výsledek. Takže si nedokážu představit, co by se muselo dít, abych jí přinutil vycouvat za drát. Až budu mít ynudnou chvilku, zkusím to znovu.
Napadá mě jedině, že tam máte nějaký starší program, když se vám chová jinak.

U mě se stará o necelých 250 metrů, hodně členitých - z kabelu v balení mi zbyly dva metry. Překážky pro narážení tam nemám. Nejužší místo je necelý metr v takové dvacetimetrové zužující se nudli. Maximální sklon kolem 30%, ale jen na části, která odděluje dvě výškové úrovně, jinak celkem rovina.
Ještě ji chci zkusit na 500 metrů hlavní zahrady, tam mám zajtím Robomow, ale po sedmi nebo osmi letech co ho mám nemůžu vědět dne ani hodiny, kdy bude potřebovat nahradit. Tak abych byl připraven.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 251.131 (?), 17.8.2016 9:44

jakou máte zkušenost s reklamací v Bauhausu a záručním servisem?

Mám také worxlandroid z bauhausu nyní s poruchou zaseknuté kolo, nelze restartovat podle návodu a asi to bude porucha na základní desce, podle toho co píšete je možná způsobena zatečením vody okolo dešťových senzorů... odeslal jsem nyní do záručního servisu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ori - (36) - 182.85 (?), 26.8.2016 11:38

Abych tuhle sekačku jen nechválil, projevují se i nějaké chyby.

Sekačka má tendenci při jízdě po šikmině zahybat dolů. To by samo o sobě nevadilo, ale jak mám pozemek ve dvou úrovních, tak se prostě drží víc dole. Je to dané také tvarem těch částí, kde se snáz "odrazí" dolů než zdola nahoru, ještě umocněné tím zahybáním. 
Tohle by měla částečně řešit možnost programování oblastí, kde jak dlouho seká. To u mě ale nefunguje.
Jeslti jsem tu funkci dobře pochopil, tak to programování je založené na tom, že nastavíte vzdálenost od základnové stanice, na které to pak začíná sekat, pro jednotlivé části. To u mě nefunguje ze dvou důvodů. Jednak se z té horní části snadno dostane dolů (naopak méně pravděpodobně) a ty procenta času tam neseká, a taky proto, že ten start u mě nefunguje. Prostě když moje sekačka vyjede ze základny, tak udělá malý oblouk a místo aby se dostala na vodící drát za základnou, tak narazí na madlo základny a dál už se o jízdu po drátu nesnaží. Vždy začne u základny. Přitom jiný kus, který jsem pomáhal instalovat na jiné zahradě normálně základnu na drát objede.
Musel jsem tedy přendat základnu do horní části pozemku. Je to lepší, ale i tak "spadává" dolů a spodek je vždy posekaný dřív. 
Není to velký problém, jen musím nastavit delší čas sekání, než kdyby nezahybala, ale škoda to je.

A ještě jedna drobnost. Jízda do kopce ji problém nedělá, ale při jízdě z kopce musí brzdit, aby se moc nerozjela. Mám v části opravdu prudký svah. No a jak neumí brzdit postupně, ale brzdí zastavením koleček, tak při tom pěkně cuká. A při tom vytřásla dva šrouby, které drží vnější šasí na těle sekačky. Pořád to drželo, zbývaly minimálně další dva šrouby, ale pro jistotou jsem je tam vrátil a pojistil těsněním na závity. Přišel jsem na to, protože na pěkně posekaném trávníku ty vypadlé šroubky byly krásně vidět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.68 (?), 26.8.2016 13:39

Cena, kterou jste uvedl, mně nepřipadá špatná vzhledem k tomu, že uvažuju o aku sekacce s pojezdem za 15 kkč. (Benzinova pro mě není, občas s ní seče manžel nebo syn, a ze šňůry už začínám šílet.) Je tahle nebo jakákoliv roboticka sekačka vhodná pro zahradu ve svahu, kde je mnoho záhonů ohranicenych kameny a mnoho stromů s keřů zcela neohranicenych (to by snad mohl vyřešit ten vodící kabel?)? A hlavně, místo trávníku je tam jetelotravni směs, která je z mnoha důvodů vynikající, ale biomasy produkuje opravdu hodně. Jde mi tedy o to, zda by se takový trávník bez odstraňování poseceneho materiálu docela "neucpal".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika