Marunaka - vyjádření firmy Garland k některým problémům



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 179.6 (?) 
16.8.2007 17:35, zobrazeno: 141954x
Dobrý den,
jako  vlastník nového křovinořezu Marunaka TH 48DX PRO jsem měl  problémy s upevněním a vystředěním strunové hlavy  u tohoto nového typu a rovněž tak jsem tápal v nesrovnalostech v dodaných návodech k obsluze, pokud se  se  vhodného oleje,  zejména pak jeho specifikace a poměru jeho míchání s benzinem týká.
        Pro ty, které by tento problém mohl zajímat,  níže zveřejnuji mailovou odpověď  dovozce a distributora -  firmy GARLAND Jičín na mé dotazy. V záhlaví jsem vymazal svoji mailovou adresu. Pokud by ji někdo opravdu  vyžadoval, zašlu mu ji. Richard Trenka, kterému obchodní zástupce p. Hájek zasílá kopii mailu,  je šéf servisu firmy GARLAND, se kterým jsem nejdříve věc projednával telefonicky a následně jsem vyžadoval alespoň mailové potvrzení obdržených telefonických informací. Když jsem se do telefonu ptal, proč zrovna olej Mogul TSF, Richard Trenka  mi řekl, že je to olej, který je běžně dostupný u každé pumpy a splňuje požadovanou  specifikaci . Jak si případný zájemce může zjistit na webových stránkách www.paramo.cz, olej MOGUL TSF je specifikace API TC JASO FC.

Příznivce zahradní techniky a tohoto fóra zdraví
                                                                                                           M.P.
 
From: GARLAND - Tomáš Hájek [mailto:hajek@garland.cz]
Sent: Friday, August 10, 2007 11:32 AM
To:
Cc: Richard Trenka
Subject: RE: Dotaz z www.garland.cz

Dobrý den,
pokud by se měl problém se strunovou hlavou opakovat, vyměníme Vám ji za nový typ, který bude skladem v 1/2 září 2007.
Co se týká použití oleje... Po konzultaci s p. Trenkou můžete použít olej MOGUL TSF v poměru 1:50. Doporučujeme použít benzín speciál, který lépe váže olej, ale můžete použít i natural.
Doporučujeme před požitím křovinořezu namíchat směs novou a neponechávat ji ve stroji delší dobu. Dochází k oddělení oleje od benzínu a při nastartování motoru by mohlo dojít k zadření stroje.

S úctou

Tomáš Hájek
obchodní zástupce - zahrada

tel.: 493 539 512
fax.: 493 522 916
mobil: 777 780 692

hajek@garland.cz
www.garland.cz

Garland distributor, s.r.o.
Hradecká 1136
506 01  Jičín
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 178.197 (?), 16.8.2007 22:11

Ja se míchacího poměru 1:50 bojím. Viz příspěvek "Marunaka 43DX - chudá směs"? Motor se přidřel, i když jsem použil olej JASO FC a namíchal jej těsně před spuštěním. Faktem ovšem je, že v té době byl v ČR v prodeji závadný benzin a není vyloučeno, že jsem koupil u místní benzinky zrovna vadnou várku.

Oprava byla drahá, s panem Trnkou jsem dokonce mluvil. Od té doby míchám 1.25, plně syntetický olej Castrol 2T.

Ad hlava) I ta moje zcela neuvěřitelně házela, koupil jsem si hlavu od Hondy, která je poloautomatická a práce s ní je naprostá pohádka. Nebýt té mrzuté příhody s přidřeným moterem, jsem s Marunakou spokojen.

Faktem je, že dokumentace je dost hrozná - nenašel jsem doporučený olej, údaje v tabulce o výkonu stroje jsou úplný bláboly. Co se týká velmi důležitého údaje - míchání paliva - je k manuálu ke stroji napsáno 1:25, v manuálu k motoru je 1:50 pro JASO FC a 1:25 pro JASO FB a horší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
kovy - (6), 16.8.2007 23:41
Taky radši míchám směs v poměru 1:25, není to sice ideální, ale než abych to zadřel... Uvažuji o poměru 1:40 nebo 1:33, ale mám trochu strach Jinak jsem s marunakou spokojený, motor má nádherný zvuk a je dost tichý. Blbá je strunová hlava, to je fakt průser. Strašně hází.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Leoš - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82), 17.8.2007 8:33
Ten uvedený email by byl dobrý, kdyby byla též přesně uvedená  otázka a přesná odpověď (bezestřihu). Nemyslím tím uvedení svoji mejlové adresy.
Pánové, opravuji a i prodávám tyto stroje už léta a zatím jsem nezažil vámi uvedený problém. Je pravdou že strunové hlavy se začaly na jaře dodávat s plastovým uchycením, ale ani s těma jsem nezažil problém. Zákazníkovi hlavu namotuji sám a to tak že novou (neponičenou) vložím místo kotouče, dále přiložím velkou podložku o průměru cca 5 cm (používá se při uchycení kotouče) a našroubuji matku. Ve ok. Když dáte místo velký podložky mallou, hlava se může z důvodu plastového materiálu poničit. Nedovedu si to jinak vysvětlit, nebo žeby vám přišly hlavy ješště jiné než chodí mě? Fakt nevím, ale máte možnost bezplatné výměny, než začnou zase chodit hlavy s kovovým uchycením.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 179.6 (?), 17.8.2007 13:13

Vážený pane Josefe Nováku,

k Vašim připomínkám o prospěšnosti znát mé otázky na mailovou odpověď firmy GARLAND uvádím následující:
V souvislosti s mnou vyjádřeným názorem na tomto fóru na nepovedené upevnění strunové hlavy křovinořezu MARUNAKA TH 48DX PRO jste mne již jednou řádně "setřel" a vyjádřil jste názor, zda vůbec vím o čem mluvím a zda křovinořez vůbec vlastním. Věřte, že mi nestálo za to na Vaše vyjádření vůbec reagovat a jakkoliv o tom s Vámi polemizovat, protože polemika tohoto typu nic sama o sobě nevyřeší. Zrovna tak já bych mohl polemizovat s Vámi, zda vůbec víte, nebo jste alespoň ochoten připustit to, že distributor k tomuto typu dodává strunové hlavy, které jste ješte Vy například nemusel dostat, tj. hlavy, které se upevňují šroubem, tedy nikoliv matkou, jak stále dokola uvádíte Vy. Proto pro Vás ( případně pro další uživatele, které by to mohlo zajímat) na konec uvádím text celé mé reklamace uplatněné u prodejce, kde jsem křovinořez koupil.
Při vyřizování mé reklamace bylo evidentní, že si prodejce neví s problémem upevnění a vystředění strunové hlavy rady a distributor mu v tom momentálně příliš nepomůže, protože firma GARLAND reklamci vyřešila tak, že prodejci poslala novou hlavu stejného typu bez jakéhokoliv vysvětlení. Při tom bylo evidentní, že pokud novou hlavu tak jak byla dodána použiji, že se problém nejsíše zopakuje. Na telefonický dotaz prodejce do GARLANDU, co s tím lze provést, bylo prodejci sděleno, že problém budou nejspíše řešit výměnou hlavy za jiný typ, který dostanou až "někdy" v dalším období. Protože jsem potřeboval sekat a ne čekat, snažil jsem se pomoci si sám a problém řádného upevnění a vystředění hlavy vyřešit. Proto jsem si nakreslil středicí velkoplošnou osazenou podložku, která by dle mého názoru a zkušeností hlavu vystředila a upevnila lépe, než ten komplet, který dodala firma GARLAND. Prodejce i distributor s mým návrhem souhlasili a prodejce na náklady distributora úpravu-výrobu podložky realizoval.
Hlava jinak zatím drží dobř, i když úplně ideální nejsou vibrace. Mám spíš podezření, že Italský výrobce dodávaných hlav má takové výrobní tolerance (nebo já jsem dostal nepovedený kus), které při daných provozních otáčkách hlavy způsobují její nevyvážeností chvění, a to i při sebelepším upevnění hlavy včetně pečlivého navinutí struny na cívku. To mohu totiž porovnat s jiným typem křovinořezu, který již léta vlastním . Takže v tomto případě asi ještě zvolím možnost výměny hlavy zmiňované v mailu GARLANDEM, pokud by se to neukázalo jako krok k horšímu.
K údajům o vhodném oleji a míchacímu poměru s benzínem uvedeným v mailu se vyjadřovat nemíním tak ani tak. Na fóru zde v tomto smyslu padly různorodé zkušenosti a názory. Každý uživatel stroje nechť si pro klid v duši používá to, co si myslí, že jeho stroji nejlépe svědčí a co mu zaručí pokud možno bezporuchový provoz a dlouhou životnost.
Moje dosavadní zkušenost s títmo strojem je takové, že pokud by nebylo popsaných problémů se strunovou hlavou a uvedených nesrovnalostí a nejasností v návodu k obsluze, které mailem firmy GARLAND já osobně považují za vysvětlené, nemám zatím ke křovinořezu Marunaka žádné zásadní výhrady.
Přejí Vám i Všem dalším spokojeným uživatelům těchto křovinořezů vše dobré. M.P.

Text reklamace:
UMLAUF-velkoprodejna
Hostovského 525
549 31 Hronov

Věc: Reklamace 24.6.2007

Dne 2.54.2007 jsem ve Vaší prodejně zakoupil křovinořez Marunaka TH 48 DX v provedení PRO dle zár.listu typ V28W výrobní číslo e 139768SH2G3, modelové č. 2002/88. Na stroji na štítku je uvedeno JS28 NO 0501905.

Reklamuji poškození středového uložení strunové hlavy křovinořezu

2) Reklamuji matoucí údaje uváděné v dodaných návodech k obsluze včetně Vámi poskytnutých informací ve smyslu doporučených hodnot o poměru míchání pohonné směsi, tj. poměru benzínu a oleje, případně odpovídající specifikaci oleje.

Odůvodnění:

1) Poškození středového uložení strunové hlavy křovinořezu MARUNAKA TH 48 DX PRO

Jako příslušenství ke křovinořezu jsem v plastovém sáčku obdržel poloautomatickou strunovou hlavu již s navinutou nylonovou strunou a se dvěma kovovými podložkami dle nápisu na sáčku vyrobenou v Itálii. Návod na montáž hlavy přiložen nebyl.
Když jsem chtěl strunovou hlavu upevnit k vývodu úhlové převodovky křovinořezu, zjistil jsem, že návod na upevnění strunové hlavy, který jsem s křovinořezem obdržel, neodpovídá ani dodanému typu strunové hlavy a ani použitému způsobu upevnění. Návod je na jinou hlavu upevněnou maticí, dodaná hlava je upevněna šroubem. Dále pak jsem zjistil, že s dodanými podložkami nelze hlavu řádně upevnit ani vystředit. I když jsem se prostřednictvím dodaných prvků o řádné upevnění a vystředění snažil, výsledkem bylo to, že po krátké době provozu stroj začal vibrovat. Po zjišťování příčiny vibrací jsem přišel na vymačkání upevňovacího otvoru v plastovém dílu hlavy. Kromě toho byla hlava dodána se strunou o průměru 3 mm (původní struna zůstala na hlavě) i když pro tento typ je uváděn předepsaný průměr struny 2,4mm, což se nepochybně způsobuje zvýšené namáhání.

2) Matoucí údaje uváděné v dodaných návodech k obsluze včetně Vámi poskytnutých informací ve smyslu doporučených hodnot o poměru míchání pohonné směsi, tj. benzínu a oleje

a) V dodaném českém návodu k použití křovinořezů Marunaka V26, V28W vydaném firmou GARLAND distributor s.r.o., Hradecká 1136, 506 01 Jičín se pod bodem 4.palivová směs uvádí, že se "... používá směs se 4% oleje (25:1)". Olej má být kvalitní syntetický pro dvoutaktní motory. Specifikace oleje zde uvedena není.

b) V českém návodu k použití motorů Kawasaki vydaném stejnou firmou GARLAND jako v předešlém se uvádí doporučená směs namíchaná v poměru 50:1 při použití oleje do dvoutaktních motorů třída JASO FC a připouští se směs v poměru 25:1 při použití oleje třídy FA nebo FB.

c) Na víčku palivové nádrže křovinořezu je pomocí symbolů uvedeno "palivo 50 + olej l"

d) Při koupi křovinořezu jste mi prodali olej TEXACO – MOTEX 2T, na kterém je uvedena specifikace JASO FB, API TC a doporučili jste mi používat poměr 50:1.

Protože se jedná o závažný údaj, kdy různý výklad může mít pro motor (a následně i pro zákazníka) závažné následky, žádám Vás o jednoznačnou odpověď, který údaj je směrodatný.

Děkuji Vám předem za rychlé vyřízení mé reklamace. S pozdravem...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Leoš - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82), 17.8.2007 14:18
No jstli to vypadalo že bych vás chtěl setřít, tak se speciálně vám omlouvám. Jen jsem chtěl naznačit že ani s hlavami s plastovým uchycením nemáme žádné problémy.
Uchycení hlav nových typů je skutečně šroubem, ale předešlé typy to měly matkou. Myslím si ale, že je jedno zda šroubem, nebo matkou když výsledek je stejný. Střed hlavy jsem mněřil, a byl na desetinu přesný (25,4mm). Jestli někomu začne hlava házet vlivem špatnéhho uchycení, je hlava na vyhození. Dělat nějaké udělátka (vystřeďovací kroužky a pod.) není vhodné, protože vzniklá nepřesnost je závislá na době vybrování a kvalitě (nekvalitě) uchycení. Postup montáže který jsem uvedl s úspěchem používám, pro pana 179.6, samozřejmě se šroubem a mohu pouze konstatovat, že jestli to někomu začalo házet, tak nevhodnou montáží.
Z vašeho mejlového dotazu je všeobecně známo, že pro zákazníka je směrodatný návod k použití v češštině (1:25). Pouze za to si prodejce ručí.
Mne osobně zajímá mejl v kterém vám posílají odpověď na váš dotaz, nebo to je vše co tam napsali?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 212.22 (?), 17.8.2007 15:34
Pane 179.6, nejasnosti vidím ve vašem dotazu a kritce, v které se též mýlíte. Vpříspěvku 17.8.2007 8:33 je uvedeno že se velká podložka dotáhne matkou a to je správné, tedy ne šroubem jak uvádíte vy. Tady oproti jiným, žádný kompromis nevidím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 179.6 (?), 18.8.2007 7:18
Ano pano Nováku, ten mail z GARLANDU je celý a krom mé mailové adresy tam nic nechybí.

S pozdravem                                                                        M.P.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 13.154 (?), 3.6.2008 13:40

Hmmmm to máta aspoň štěstí, že Vám odpověděli. Já na to čekám už skoro tři týdny - problém se sekačkou Boleus a nechvalně známý prodejce z Budějic na mně z vysoka kašle. A vypadá to že i Barlend.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.197 (?), 17.8.2007 20:45

Pane Nováku, ta hlava, kterou jsem ke stroji Marunaka 43 dostal já, opravdu hází. A to dost. Jelikož jsem si kopil hlavu novou - poloautomat od Hondy, rád vám starou vadnou hlavu bezplatně zašlu, abyste nám to věřil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika