Lištová sekačka - zkušenosti



Stránky: 1,  2,  3   
host - 166.15 (?) 
21.5.2012 21:42, zobrazeno: 50904x

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti s lištovou sekačkou. Jak se chová, pokud najede do krtince/mraveniště? Jak moc složitá je údržba? Zajímám se o sekačku, která by byla osazena tzv. "komunální žací lištou", která by měla vyžadovat méně údržby než např. prstová. Zatím mám zkušenosti pouze s rotačkou. Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 21.5.2012 22:05

Koupil jsem si jednu lištovku těsně po revoluci (vyráběl ji nějaký vojenský opraqvárenský podnik) a říkám: Never more! Lišta bezprstová - zanášela se hlínou, tráva padala přes lištu, Nespokojenost. Nahradil jsem ji bubnovkou (talířovou) a je to sto a jedna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 166.15 (?), 22.5.2012 16:49

To jste mě nemile překvapil. Hledám totiž sekačku, která má široký záběr, není "likvidační". Navíc bych rád vyšší výkon a to je v našich končinách trochu problém. Něco nabízí Dakr a Vari, ale jde o novinky a navíc jsem dohledal velmi špatné racenze. Nejde mi ale do hlavy, proč špička v oboru jako je např Agria, Köpl, Reform,... používají pouze různé druhy lištových a prstových sekaček (až na výjimky). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.7 (?), 22.5.2012 17:32

To nevím. Jako amatér na zahradě jsem ale hledal sekačku levnější, lehčí s menším záběrem. A v této relaci mi přišla talířovka ideální.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 166.15 (?), 22.5.2012 18:17

Pro mě je jednobubnovka spíše malá, rád bych záběr alespoň 120 cm. Takže dvoububnovku a nebo tu diskovku od Dakru. Proto mě vcelku zaujala ta lištovka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 57.28 (?), 22.5.2012 18:22

Kupte si bubnovku nebo mlučovac treba od firmy dakr nebo vari - honda. ty maji pekne stroje. předni lista je na nic, nejvic kdyz najedete do posecene travy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 166.15 (?), 22.5.2012 18:46

Psal jsem výše, že bych potřeboval dvoububnovku, a že nabídku Vari i Dakru mám projítou.  Vari se dvěma bubny jsem viděl na prodejně a je to celkem neohrabaný stroj - má přes 200 kg. Já mám trochu členitější terén, sem tam strom. Mulčovat nechci - je to krásná bylinná louka, nechci ji zničit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 48.207 (?), 15.6.2012 17:03

Zdravím, já mám staršího reforma 158 s lištou o záběru 120cm, je to nezmar, Mf 70 a vůbec Vari se s tím nemohou rovnat.Je pravda, že polehlá a prorostlá tráva činí liště problém, ale soused má bubnovku od Dakru a taky dost často couvá smiley.Měl jsem v rukách i bubnovku o záběru 120cm od Vari, je to tak na fodbalové hřiště.Na členitý terén a mezi stromy to není.Já chci toho reforma vyměnit za něco nového a cenově nejpřijatelněji mi přišel po dlouhém pátráni stroj BCS.Jen informace o něm aby člověk hledal s lupou.Agria, Koppl,Reform jsou šíleně drahé, ale je to špička.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?), 22.5.2012 19:49

Pokud jde o bezprstou, nemohu sloužit. Mám a používám prstovou Vari. Chce: rovnou plochu, bez krtinců a mraveništ, bez mechu, přiměřeně vysokou trávu přiměřené tvrdosti (10 cm vousy to neoholí). Dobře naostřenou kosu a seřízenou lištu (což je vyšší dívčí). Pak to seče dobře. Je potřeba počítat s tím, že lišta trávu skládá za sebe pohybem vpřed. Když je vysoká tráva a pohyb pomalý, usečená tráva lehne dopředu a je problém. Stejně tak když je tráva hustá musí někdy chodit pomocník a odhrabovat od lišty na straně, která jede po posečeném, zůstává tam jen úzký proužek bez trávy a často to trávu chytí a ucpe lištu. Celkově dá se to používat ale není to triviální. Největší problém je nabrousit kosu, jsou na to speciální brusky a nikdo je nemá. Jinak když se projede krtinou, nic se nestane, hlína se setřese ale posečený to v tom místě je špatně. Jednou jsem to půjčil kolegovi (never more) a usek s tím osmičku drát. Odnesla to jedna žabka, nanýtoval jsem novou a jede se dál. Tož asi tak moje zkušenosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
TomikV - (17) - 208.218 (?), 24.5.2012 22:34

Jestli muzu taky pridat zkusenost, mam Teru s listovou sekackou, stari bezmala 30 let. Sekani travy vysoke cca 50cm je docela v pohode, trava pada za kosu a bocni kryty ji lehce odhrnuji od kraju. Pokud je ale trava vysoka, prerostla a husta, tak je to pekny peklo. Lista se ucpava, trava se bali do hromad a neseka to. A jak tady bylo uvedeno, kosa musi byt dobre serizena, naostrena a vule v limitu. Brousim ji dle potreby, jednou za sezonu, protoze ty krtince ji davaji zabrat. Pokud mohu doporucit rozhodne bych bral bubnovku od Vari, videl jsem ji nazivo a je to parada. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika