Dakr Panter FD - 3



host - 45.177 (?) 
18.5.2017 6:35, zobrazeno: 5119x

Dobrý den,

jaké máte zkušenosti se stavebnicí Panter FD 3 (500 cm3) od firmy Dakr?

Děkuji za odpovědi.


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 199.75 (?), 18.5.2017 15:33

FD3 nie je stavebnica Panter. FD2 ano. Príslušenstvo sa dá pripojiť k obom. Skúsenosti mám s FD3H i FD2H. Kosačku by som bez H nechcel. FD3 by som už nekúpil, FD2H ano. Za FD3H sa vozím, Za DF2H sa musí kráčať. FD3 na rovinu, do vinice jedine FD2. Rozdiel je v cene a hmotnosti. A ešte aj vo výkone motora, teda aj spotrebe. FD3 je ťažký a nemotorný, potrebuje priestor. Na FD3 je elekronický štartér na baterku, ktorý po roku nefunguje. Keďže nefunguje väčšine, je to konštrukčná chyba(slabá batéria). Je rozdiel ručne nahadzovať 500 cm3 a 190 cm3. Záleží na akú veľkú plochu ho uvažujete. Do pol ha jednoznačne FD2, nad 1 ha si kúpite sedačku k FD3. Do vinice (svah) si použitie FD3H neviem predstaviť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 45.52 (?), 27.4.2018 17:34

Pro tazatele už to asi nebude aktuální, ale třeba to pomůže někomu dalšímu. Dost z předchozího příspěvku mohu potvrdit. V první řadě je potřeba si ujasnit na co to chcete. Do svažitého vinohradu FD3 opravdu není. Pokud chcete sekat větší plochy i mírně svažité a zejména jsou-li bez kamenů, pařezů a výmolů, tak FD3.

Mám FD3 s diskovou sekačkou, dvoububnovou rotačkou a hrabačkou. Používám k sečení vysoké trávy, často na seno.

Diskovka je ideální na sečení na seno (trávu rovnoměrně položí, není třeba rozhazovat posády jako u rotačky). Nehodí se ale na neudržované, hrbaté a příliš členité pozemky. Kvalita sečení se téměř vyrovná lištovce. Obsluha není těžká. 

Rotačka zvládne i velmi vysokou trávu s výmladky, rákos apod. Není tak náročná na rovinatost a udržovanost pozemku. Je to opravdu výkoný stroj vyžadující respekt. Přesekl jsem s ní kdysi 1/2 coulovou ocelovou trubku zatlučenou v trávě jako nic. Na manipulaci už je to náročnější, zvláště je-li pozemek členitější a svažitý. Dvoububen má opravdu slušný záběr a na rovném velkém pozemku můžete se sedačkou posekat bez námahy opravdu hodně. Dvoububen je náchylnější na poškození pokud máte na pozemku větší kameny, pařezy apod. Jednobuben nadskočí, ale tady to často končí ohnutou hřídelí apod. zvláště dostane-li se předmět mezi bubny.

Pokud děláte seno vyplatí se i hrabačka, používám i na jaře na vyhrabání staré trávy a zbytků listí. Seno s tím shrabete na posády velmi rychle bez námahy. Je náchylnější na správné dopnutí řemene.

Pokud je pozemek spíše rovinatý a dosti velký, vyplatí se použít řiditelnou sedačku, s tou vzikne souprava, se kterou zvládne jezdit i moje šestiletá dcera.

Známý mi za to vyrobil i vozík, bezproblémů uveze mě i 2q hnoje, fůru sena, dřeva apod.

Přehazování jednotlivých adaptérů chce trochu cviku a není to zvláště pohodlné. Vzhledem k použití pohonu řemenem je potřeba někdy vícektát dopínat což není moc praktické, ale zase je to levné řešení a většinou nehrozí větší škody pokud něco trefíte. Rozhodně se vyplatí posekat všechno najednou a pak třeba přehodit hrabačku než to dělat po kouskách a pořád přehazovat adaptéry.

Problém startéru je v nedostatečném dobíjecím výkonu, pokud déle stojí nebo přes zimu je potřeba mít baterii připojenou k nabíječce nebo občas dobít. Ale ani ruční startování není takový problém.

Já bych to viděl s FD2 spíše tak do 3000m2 (má ji soused a od jisté doby si nechává velké rovné plochy sekat ode mě), Sady a větší louky i neudržované, ale bez kamenů pařezů apod. rozhodně FD3.

Ani jedno FDčko se nehodí na zemní práce, orání apod. Jsou to prostě sekačky. Strojům typu Reform se nemůžou rovnat, ale stejně tak jsou nesrovnatelné s malýma jednobubnovkama u kterých se na větších plochách uchodíte k smrti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika