Bezolejový kompresor do 3 tis.Kč



host - 155.38 (?) 
7.6.2017 10:44, zobrazeno: 3314x

Asi tohle téma patří jinam, za což se omlouvám, ale tady to žije.

Známý i já chceme pořídit levný kompresor se vzdušníkem pro domácí použití. Jak znám jeho vztah k technice, tak v jeho případě by olej z výroby byl zároveň celoživotní náplní, takže bezolejový. Já chci bezolejový zase kvůli menší starosti a nemastnému vzduchu.

Jenže jaký v ceně do 3 tisíc, aby vydržel občasné domácí použití - čištění vzduchem a tlakování pneu, vyjímečně něco jiného. Lakovat s tím nebude ani jeden.

Konkrétně mě velmi zaujal Scheppach HC25o, který mi přijde pro naše účely ideální, jenže vydrží?

Psalo se tady, že levné bezolejové mají menší životnost - je to opravdu výrazně kratší životnost nebo to pro domácí použití nemůžu poznat?

Díky za reakce.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 9.129 (?), 7.6.2017 17:07

Bezolejový je náročnější na materiály a výrobu - používají se teflonové nebo grafitové pístní kroužky a mosazné nebo nerezové vložky válce. Technologie olejového kompresoru je docela dobře zvládnutá i v Číně a při správném používání (nenechávat běžet dlouho v kuse, nepřehřívat) může vydržet i levný čínský kompresor. I tak ale nečekejte za 3 tisíce nějaký zázrak a je jedno, jestli s olejem nebo bez. Takový Orlík, to už je "jiné kafe", ale bohužel taky za jiné peníze. Na hobby použití vyhoví i ten čínský kompresor. Ale bezolejovým čínským jsem moc nevěřil, takže jsem koupil Scheppach HC 54 za cca 2800 v akci a zatím funguje celkem dobře. Vadí mi, že nemá odlučovač a nemá výstup také před redukčním ventilem pro připojování ofukovací pistone nebo zařízení, které mají vlastní redukční ventil. Na mém kompresoru se chystám tyto věci doplnit. Také nasávací filtr je trochu ošizený jen kouskem molitanu. Asi je to dostatečné, pokud kompresor neběží v hodně prašné dílně.

Pokud jde o olej, tak odlučovač, je potřeba i na bezolejovém kompresoru, protože i když není ve vzduchu olej, je v něm kondenzát. Navíc, toho oleje ve vzduchu je naprosté minimum. Vadí to jen pro velmi citlivé použití tlakového vzduchu např. v laboratořích. V dílně stačí dobrý odlučovač prakticky na jakékoliv práce. Olejová náplň od výrobce by se měla vyměnit po 5 provozních hodinách. Ale to může být i hodně dlouhá doba při občasném použití k nafoukání pneu a podobně. A i výměna je otázkou maximálně půlhodinky včetně úklidu atd. - je tam cca 250 ml oleje.

Pokud by šlo pouze o nafoukání pneu, tak není špatný ani takový ten malý kompresorek na 12V. Sice je to taková dětská hračka, ale nafoukat gumu tím jde i na silnici uprostřed polí a na občasné nafoukání to i nějakou dobu vydrží. Jen doporučuji dát dostatečně dlouhý a dostatečně silný kabel - motor na nízkém napětí 12V má velký odběr proudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.172 (?), 7.6.2017 22:24

S 12V malým kompresorkem mám své zkušenosti. Nejprve jsem koupil kdysi v autokelly stříbrný kompresorek značky SrátLine. Po ucpání vývodu se kompresorek dostal na necelých 5 barů, tak jsem jej vrátil.

Pak mě po nějaké době zaujal ten samý kompresorek v Lidlu za 299,-. Na první pohled změna pouze v barvě (červeno černý). Rozměry, oplastování a tvar jsou identické. Protože mám Lidl kousek a zboží se dá bez keců do měsíce vrátit, tak jsem to riskl znovu. Buď je varianta pro Lidl kvalitnější nebo jsem měl štěstí na kus. Prstem vývod udržím asi do 8 bar a dal by asi ještě víc. Používám jej několik let cca 3x do roka. Vždy při přehazování kol a během léta na dofouknutí.

Půl baru doplní na 16" pneu odhadem za 1 minutu, což bohatě stačí.

Díky za váš příspěvek. Stejně asi půjdu do bezolejového, protože když vidím, že ta 12V hračka umí fungovat, tak velký kompresor mi bude muset stačit taky bezolejový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Danielbednar - (1) - 226.107 (?), 9.6.2017 15:07

To je velmi zajímavý článek - právě se také rozhodujeme, co pořídíme do dílny... nepotřebuju toho zas tak moc - jen občas něco nafouknout nebo ofouknout. Sem tam stříknout dětem kola, když něco někde orvou, tak rozmýšlím, co pořídit.

Ale asi také zvolím bezolejový. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.199 (?), 12.6.2017 16:58

Sice to asi moc nepomůže, ale mám bezolejový Gude, a mám ho už asi 20 let na foukání gum, ofouknutí a drobné práce. Servis krom jednou za rok vypuštění vody žádný. A pořád funguje.

Ale na stříkaní barev, jedině nenáročně, nestačí dávat vzduch. Na to mám Orlík 5 minut foukám, 1 minutu tlačí. Takže super.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 136.34 (?), 15.6.2017 18:06
Vlastním POWERPLUS POWX1721. Malý a skladný. Na stříkání barev není, ale filtry sekaček, pil, křoviňáků a další potřebnosti vyfouká skvěle a pneu taky nafoukne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika