AKU sekačka - prosím o pomoc s výběrem



Stránky: 1,  2,  3   
dorban - (6) - 64.137 (?) 
9.8.2017 13:18, zobrazeno: 20507x

Dobrý den,

Abych co nejlépe popsal situaci, bude to trošku obsáhlejší

před cca 14 dny jsme koupili chatu s malou zahradou, zkušenosti nemáme žádné a řešíme nákup sekačky (a nejen té).

Co se týče zahrady: cca 250-300 m2, mírně svažitá, obklopuje chatu ze tří stran, tj. má tvar do "U". Pozemek je hodně členitý: podél jedné strany asi metr od plotu je vysázeno 10 jabloní (tvoří tak trochu živý plot), další 2 stromy volně v prostoru, studna, vyzděné ohniště, 4 keře rybízu, skalka, pařazy... a všude okolo tráva. Jisté je, že na chatu nebudeme jezdit každý víkend, tj. sekání trávy bude spíš 1x za 2-3 týdny.

Na vyzkoušení jsme měli půjčenou elektrickou sekačku. Byla to kvůli kabelu a členitosti zahrady dost nepříjemná práce, navíc žádná elektrická zásuvka není z chaty vyvedena ven, tj. kabel bylo nutno několikrát přepojovat skrz okna (možností je pořídit si hodně dlouhý kabel, což ale taky není zrovna pohodlné). Vzhledem k velikosti zahrady asi nemá cenu uvažovat o benzínové sekačce a taky bych rád, kdyby aspoň občas posekal trávu někdo jiný než já :-)

Zatím mi tedy vychází, že nejvhodnější bude malá akumulátorová sekačka.

prošel jsem nějaké diskuze na tomto serveru, několik typů podle parametrů a ceny, ale nepodařilo se mi najít takové testy či recenze, abych měl jasno. Tři z těchto sekaček jsem si prohlédnul i v obchodě, ale to mi moc ve výběru nepomohlo. Zde bych tedy poprosil o radu. Blíže jsem prohlížel tyto typy:

Bosch Rotak 32 LI ergoflex high power - asi nejlepší, ale nejdražší i co se baterií a případného dalšího AKU nářadí týče.
Greenworks G40LM35 - líbí se mi, ale přijde mi trošku fórová, menší obchodní síť (kvůli reklamacím a servisu) ale podle všeho jako jediná má i možnost mulčování
riwall RALM 3740i - jeví se mi sympaticky, má asi nejlevnější baterie, (k dispozici i 6 AH, což ale nejspíš nevyužiju)
for_q FQ-ARM 4038 - podle mě jde o "přebal" riwall RALM 3740i pro Hornbach, ale trochu dražší, jako velkou výhodu vidím záruku 10 let (a stejně levné baterie jako riwall)
IAM 40-3725 - prodává to Mountfield. Jako nevýhodu vidím, že jsou k dispozici baterie pouze o kapacitě 2,5ah a taky si úplně nejsem jist kvalitou (ale servis je snad v pohodě)

Dalším kriteriem je, že na zahradě bude potřeba i další nářadí, tj. kvůli bateriím vše od jednoho výrobce. Minimálně bude potřeba vyžínač a pila na řezání nejen palivového dřeva (nejspíš tedy AKU řetězová pila, která má širší využití než cirkulárka). V budoucnu možná budeme uvažovat o křovinořezu a prořezávací pile (krásnou pilu na teleskopické tyči má jak riwall/for_q tak greenworks).

Pokud by někdo z vás měl zkušenosti s výše uvedenými sekačkami, na co si dát pozor nebo měl cokoliv co říct na dané téma, budu moc vděčný

děkuju
Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.140 (?), 9.8.2017 13:40

Vo vašom prípade ani neuvažujte o baterkovej kosačke.Plocha by aj vyhovovala, ale pre kosenie 1x za 2 -3 týždne je akumulátorovka uplne nevhodná.Pokiaľ niekto tvrdí iné tak netuší o čom krúti.

 Pokiaľ ju chcete aj tak kúpiť tak berte tú najlacnejšiu.Bude to najmenej peňazí vyhodených do luftu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 155.38 (?), 9.8.2017 14:47

Ve vašem případě bych šel jednoznačně do nějaké levné benzínové sekačky bez pojezdu. Vyjde vás to levněji a poseká to i vyšší trávu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
dorban - (6) - 246.242 (?), 9.8.2017 17:06
byť jste mě vůbec nepotěšili, děkuju za upřímné odpovědi. Předpokládám tedy, že AKU sekačky jsou pro sekání cca každý týden. takže teď se vrhám na přemýšlení nejen o benzinove sekačce, ale i o tom, jaký vyžínač... a další hračky :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.3 (?), 9.8.2017 21:18

kdo je bohaty nazalezi mu penezich   tak si koupi Aku normalni clovek si koupi elektrickou nabo benzinovou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.34 (?), 10.8.2017 11:56

Na penězích mi záleží a nenormální si taky nepřipadám. Přesto mám akumulátorovou sekačku. Mám ji proto, že a) nemá kabel (na rozdíl od elektrické), b) nesmrdí (na rozdíl od benzínové), c) dá se s ní dobře dlouho sekat ve svahu (na rozdíl od benzínové) a je lehká (na rozdíl od elektrické i benzínové). Má ale rozhodně nižší výkon. Sekáme s jí pozemek 650 m2, na kterém je ale trávník, který není letos úplně nejhustší (není zalévaný). Frekvence sekání je průměrně 14 dnů (začátkem sezóny častěji, teď už po delší době, protože je sucho). Máme dva akumulátory, protože naši výměru na jedno nabití těsně nezvládneme. Na chalupě máme celkem výkonnou benzínovou sekačku, ale kvůli svahu také stále držíme starou elektrickou s kabelem (sekaný pozemek 1800 m2), křoviňák a normální kosu. Mám tak s čím po letech srovnávat. Zuzana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.111 (?), 10.8.2017 8:06

Zkuste uvažovat, jestli nebudete elektřinu vyvádět ven z domu jako zásuvku u zahradního posezení, zásuvku u studny a zásuvku u branky.  Osobně sekám na jedné ze "svých" zahrad malou lehkou elektrikou a pro jejích 400 m2 mi stačí jedna zásuvka. Jenže když třeba dobíjím baterku v autě, je natažená prodlužka přes celý dvorek k brance a nikdo nemůže sekat. Když dám do studny "malou ponorku", tak nejde zalévat současně se sekáním. Tedy zásuvka Vám asi bude stačit jedna, ale při jedné předělávce elekřiny může bát na jeden proudový chránič napojeno více zásuvek.

Ekonomika accu sekaček je závislá na životnosti aacubaterie. Bohužel, při nízkém používání se může stát, že litiovky zatvrdnou, protože by měly být skladovány při stavu nabití 40-60% a nikoliv jako plně nabité. Pokud tedy by jste do accu technologie šel, tak by se mělo jednat o sestavu strojů sdílející stejný typ accupacku.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 10.8.2017 9:00

Problém je, že většina lidí, kteří se zde k tomuto tématu vyjadřují - a já bych se pod ty příspěvky taky podepsal - AKU sekačku nemá. Takže nejlepší by bylo najít někoho, kdo takovou sekačku má, požádat ho, ať řekne své zkušenosti a nejlíp ať Vám ji předvede. Jinak je to jen o dojmech. Aku technologie se dost rychle vyvíjejí, elektrokola by mohla vyprávět.
    Já jsem podobné dilema řešil při koupi řetězové pily na tyči, když už se mi nechtělo lozit po vysokých stromech. Váhal jsem mezi benzínovou, elektrickou a aku. Říkal jsem si - stromy nikam neutečou, kabel ve větvích nepřeříznu, pořídil jsem teda Dolmar na 220 V. Není špatný, používal jsem ho vcelku ku spokojenosti. Pak jsem dostal jako dárek pilu na tyči AKU Ryobi one+ (mám z té serie více strojů) a věřte nevěřte, od té doby stojí Dolmar v koutě.
   Tím nechci lobbovat za akusekačku, s žádnou jsem nikdy nepracoval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.111 (?), 10.8.2017 10:51

Ono to nebude jen tím accu, ale i tím, že movější pila je přesněji to co k práci potřebujete. Můj movitější kolega z práce měl accu skačku a stejně si pak pořídil robotickou. U těch robotických je accu nezbytné, ale taky si samy zajistí, aby se s nimi nesekala přerostlá tráva. Právě to sekání s malou frekvencí (ob dva týdny) a zpravidla přerostlé trávy je bez ohledu na rozvoj accu technologie prostě důvod, volit jiný typ "powersuply". A protože nehlídaná robotická sekačka na zahradě rekreačního objektu může být jen v Norsku a Švédsku, tak v ČR je lepší ta s ocáskem a menší šířkou záběru.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 10.8.2017 12:53

Ono to nebude jen tím accu, ale i tím, že movější pila je přesněji to co k práci potřebujete.

Jistě, ale ne tak docela. Je jasné, že Dolmarka ufikne větev rychleji a snáz. Ale než jít natahovat kabel, radši uchopím akupilku. Žádný akumulátor nevyvine sílu jako proud ze sítě (teď se nebavíme o automobilech Tesla), což platí pro púily i sekačky. A jde o to, zda větší komfort vyváží ten menší výkon. Dnes Dolmarku používám jen při vykopávání starého stromun - ořežu ho na torzo, které se vyvrátí při výkopu.
   Je to o té trávě. Nikdo z nás neviděl, jak ten trávník vypadá. Moje sestra u své chaty na vysočině má pažit, který stačí posekat 2x ročně vřetenovkou. Kolem jsou palouky a lesní mýtiny, které se nesečou vůbec a tráva sahá celoročně po kotníky. Pak máme zahrady, kde se pravidelně hnojí, záhony, trávník, ovocné stromy do děr ke kořenům, kde na trávu padá hnojivý roztok na list, atd. Tam naroste úplně jiná tráva. A pak jsme tam, co píšete: vědět, co přesněji k práci potřebujete..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika