Aku sekačka Makita dlm380



host - 240.30 (?) 
19.5.2017 17:32, zobrazeno: 5551x

Poučena tímto vláknem jsem se rozhodla místo původně zamýšlené b@d aku sekačky koupit silnější stroj. Ale nakonec jsem se zalekla hmotnosti velké Makity (18,5 kg, 5Ah, záběr 43 cm) a vybrala jsem si menší Makitu dlm380 (14 kg, 4 Ah, záběr 38 cm), za 8500 Kč.  A dobře jsem udělala!

První dojmy a poznatky: ve velmi členitém terénu (stromy, keře, všechno možné, terénní vlny)  ve svahu jsem sekala přerostlou jetelotrávu (naposled sekána před 12ti dny - počasí pak teplé a vlhké), sekačka vydržela pracovat rovných 60 minut, nasekala 8 napěchovaných košů s objemem 40 l. Posekala jsem téměř celou kýženou plochu cca 200 m2 kromě asi 15 m2. Z kopečka pohoda jazz, do kopce jsem se dost nadřela (sama vážím 52 kg :-)).  Možná bych měla místo po spádnicích sekat po vrstevnicích :-)

Stigou se šňůrou mně sekání téhož trvá minimálně 2 hodiny - tzn. měla jsem správný odhad, že manipulace se šňůrou mi zabere 50 % času a ještě si tu a tam něco v zahradě poničím. Nejvíce si vždy poničím nervy. S těžší Makitou se hůře zatáčí apod., ale možná je to jen o zvyk (Stiga má 8,5 kg, záběr taky 38 cm). 

V obchodě nedodali český návod, ale sestavení sekačky a nabíjení akumulátorů je tak prostinké, že to zvládne i ynteligent - podle obrázků :-) Překvapilo mě, že nůž je dost tupý - nová Stiga ho měla jak břitvu. Taky nijak tichá ta sekačka není, hluk je srovnatelný se Stigou.

Nabíjení akumulátorů trvá cca 40 minut. Absence šňůry je velká úleva. Jestli si ještě na něco vzpomenu, napíšu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 240.30 (?), 19.5.2017 17:42

P.S. ještě sbírání trávy - není úplně dokonalé, ale to jsem u tak přerostlé biomasy ani nečekala. Stiga sbírá mnohem hůř.

A teď jdu na ten zbytek plus zkusím ještě rovinku dole téměř bez překážek, co to dá :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.30 (?), 19.5.2017 18:40

Rovinka asi 350 m2 posekana za 30 minut, se Stigou trvá hodinu. Deklarovaná plocha sečení je přitom 250 m2... Tráva tam byla o něco nižší než nahoře protože posledne jsem ji sekala víc nakrátko. Celkem 7 košů.

Takže shrnuto - aku se stejným záběrem sečení = úspora času, ale víc námahy, což se však týká pouze svahu. Na rovince jsem jela jak Chiron :-)

Ještě bych potřebovala poradit, vzhledem ke stárnutí i nepouzivanych akumulátorů, jestli mám aku sekat celou zahradu nebo ji šetřit jen na ten vršek, na spodní rovince mě šňůra až tak nedrásá. Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 53.230 (?), 19.5.2017 20:49

Dobrý večer. S akumulátory Li-ion mám značné zkušenosti. Doporučuji nabíjet vždy po sečení bez ohledu, že je vybito málo. Největší počet nabíjecích cyklů dosáhnete tímto dobíjením. Jeden cyklus je plně vybitý a následně nabitý akumulátor. Pokud vybijete z poloviny a dobijete do plna, je to polovina cyklu. Další zásadou je pokud možno nevyužívat dlouho plný výkon, zatěžovat méně. V zimě je nutné pravidelně baterie dobíjet po měsíci a ideální je udělat vybití a nabití poloviny cyklu jednou za zimu. Skladovat v teple, mráz bateriím škodí a snižuje kapacitu. Každý akumulátor stárne, tomu se nevyhnete, můžete však značně prodloužit život baterie a dosáhnout i tisíce cyklů. Vadná baterie se dá opravit, repasovat i koupit nová. Makita má velmi kvalitní baterie, tak se nemusíte bát, přečtěte si návod k nabíjení a spokojenost bude dlouhou dobu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 243.172 (?), 20.5.2017 2:04

To mě docela zajímá.

Sám používák aku vyžínač a o akumulátor se starám tak, jak jsem se dočetl na internetu. Po každém použití nabíjím tak, aby napětí jednoho článku bylo cca 3,8V. Naplno dobíjím těsně před použitím.

Přes zimu skladuji akumulátor v chladu, ale ne v mrazu.

Doporučujete skladovat aku PLNĚ nabitý? O tom jsem slyšel, že to článkům škodí (Li-pol, Li-ion)...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 53.230 (?), 20.5.2017 7:40

Dobrý den, napětí plně nabitého akumulátoru mírně klesá. Nedobijím na stále téměř 100% po delší době je průměr 95% skladovaného akumulátoru. Na strojích jako je sekačka, kolech elektro je možné dalším packem zvýšit dobu provozu s nepatrným navýšením hmotnosti. Tím se méně zatěžuje hlavní akumulátor. Neznačkové baterie nemají udávanou kapacitu a počet cyklů je velmi nadsazený. Článek vyměnit za stejný se stejným napětím a kapacitou. Tak lze prodloužit život akumulátoru, jehož repase by byla velmi nákladná. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 199.75 (?), 22.5.2017 10:28

Som rád, že ste spokojná. (Na predošlom vlákne - 4 akumulátory Makita.) Hmotnosť a kvalita idú ruka v ruke, takže voľba pre 50 kg ženu je hmotnosť. Pre mňa je voľbou výkon. Takže záber cez 50 cm a hmotnosť k mojej váhe je asi ako vaša voľba. Váži cez 40 kg celkom určite. Do auta ju naložím, inak tlačím a mám pojazd. Len sa do nej leje benzín. Na kosenie toho mám podstatne viac.

Akumulátory od Makity sú relatívne kvalitné. Odporúčam dobiť hneď po práci a dobiť zvyšok ešte pred prácou. Akumulátory nešetriť, odídu časom aj samé, nezávisle na počte dobíjacích cyklov. Lion vydržia viac cyklov ako NiCd/NiH. Majú radi skladovanie v chlade, ale do chladničky ich dávať nemusíte (tam ich skladujú len modelári). Makita akumlátory majú veľmi nízke samovoľné vybíjanie - kľudne vydržia nabité celú zimu. Vydržia mrazy -20 °C bez straty desiatky. Kľudne sekajte aj rovinku batériami. Len to treba robiť s primeranou výškou trávy, nenechať ju prerásť...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 77.142 (?), 22.5.2017 11:23

Děkuji všem za reakce.

Co se týče včasného sekání trávy, předsevzetí by tu bylo :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika