Aku sekačka - ano nebo ne?



Stránky: 1,  2   
host - 162.142 (?) 
6.3.2010 20:39, zobrazeno: 39731x

Prosím o radu. Vlastním rovinatý pozemek s čerstvě založeným trávníkem výsevem o velikosti cca. 400 m. Pozemek je členěn na tři samostatné části, tvar pozemků je nepravidelný v důsledku vysazené zeleně doplněné o mulčovací kůru  (ovál, zvlněný okraj pozemku apod.). Předpokládám pravidelnou údržbu trávníku.

V důsledku shora uvedeného nepovažuji za vhodné pořizovat benzínovou sekačku, váhám mezi lehkou elektrickou a AKU sekačkou. Členitost pozemku mne vede k pořízení AKU sekačky, má někdo zkušenost s AKU sekačkou, výdrží a životností AKU baterie, popřípadě s mnou vyhlédnutou Bosch Rotak 37 LI 2 AKU?

Děkuji za každou radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 176.7 (?), 9.3.2010 7:33

Můj bratr vlastní výše uvedenou Rotak 37 se dvěma AKU od loňského roku.Seká ve vzdálenosti až 200 m od domu kde se kabel nevyplatí natahovat, motorovou sekačku nechtěl kupovat. Několikrát jsem s ní také sekal. Zvládne až 20 cm vysokou trávu, ale klesá posečená plocha. Při provozu -sekání i nabíjení se akumulátor trochu zahřeje.Nabíječka má vlastní chladící ventilátor.  Přílišné teplo však AKU škodí proto po sekání necháváme AKU schládnout, rovněž tak po nabíjení, prodlužuje se tím životnost. Vím o čem mluvím, mám starší elektromobil a problematiku AKU všech typů včetně Li-on stále sleduji. Rovněž nenechávat stát sekačku déle na přímém slunci. Jinak sekačka je poměrně lehká a sekání zvládne i žena.Někdy v  minulém roce jsem zaslechl v rádiu že časopis  "d-test"  prováděl test AKU  sekaček.Výsledek neznám,  již jsme ji měli koupenou. AKU sekačky vyráběla v loni i Gardena.

Pokud bude sekání v intervalu cca 14 dnů lze doporučit. Mnou odhadovaná životnost baterií cca 5 let, potom bude posečená plocha klesat ale lze dále sekat. Baterie neodejde naráz, jen klesá kapacita, možnost sekat dál cca 3 - 5 let - odhad. Nevím jaký typ článků je zde použit.

Bateriím škodí : nadměrné teplo, trvalé přebíjení nebo nechání ve vybitém stavu. Nevím kolik je zde u AKU uvedeno nabíjecích cyklů-nemám návod. Ale bývá to pro rozsah kapacit 100% nabito až 20 %-vybito. Těch 20 % by tam mělo zůstat vždy a udržuje to automatika když sekačku vypne.Pokud tam budete nechávat více třeba 30% tak se zvýší počet cyklů-nabito-vybito o cca 1/3 - t.j.prodloužení životnosti z např.600 cyklů na 800 cyklů a to pouze tím že se nečeká až sekačku vypne automat, ale tento okamžik lze odhadnout již dříve - sekačce mírně klesnou otáčky.

           Luboš Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.7 (?), 17.2.2016 7:09

Dobrý den,

po 6 letech provozu bratrovi AKU sekačky -viz výše sděluji následující :

v provozu v sezoně cca 2 až 3 x týdně cca 1 až 2 nabití obou akumulátoru týdně. Akumulátory nejsou však - dle potřeby vybíjeny zcela a nečeká se na vypnutí sekačkou. Kapacita obou akumulátorů již klesá a snížila se vloni asi o 1/4 , jak to bude letos uvidíme. Vlastní sekačka - několikrát přebroušen lehce nůž bez demontáže. Nastavení výšky sekání - část zajištění se vloni kousek ulomilo a výška je zajištěna dřevěným klínkem.Stáří je již vidět. Jinak sekačka splnila to co se od ní očekávalo.

          Luboš Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 226.212 (?), 1.9.2017 11:19

Souhlasím, o baterie je třeba se správně starat.

Používáme již druhou sezónu Bosch Rotak 43 LI.

Trávník máme cca900m2 a musíme sekat a nabíjet na 4krát v případě, že trávník necháme dva týdny růst. Sekačka má tendenci se vypínat v mechovém podloží. Když jsme to sekali starou benzínovou, tak ten samý trávník projela bez zaváhání. Jsem fanda aku nářadí, ale výrobci mě vytáčí jejich sliby a nikde nemáte možnost si to vyzkoušet. A ty ceny...!!!

Zajímalo by mě jak je na tom v porovnání Bosch 36V a Greenworks 40V a Greenworks 80V.

Ivo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 143.167 (?), 9.3.2010 11:21

Já osobně bych do aku nikdy nešel. Mám benzínovou 6koňovku a stačí mi tak, tak... Určitě to bude chtít nepřerostlou trávu a časté sekání a precizně ostrý nůž. Nedovedu si představit kvalitu sběru.

Taky počítejte s vysokými náklady na sečení. Akumulátory mají omezenou životnost a jsou hodně drahé. Tímpádem se rozlučte i s ekologickým přínosem, který je nejvyšší právě u "drátové" elektrické.

Naopak výhodou může být tichost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 9.3.2010 16:02

Akusekačku nemám a nikdy jsem ji na vlastní oči pracovat neviděl. Ale technologie jdou dopředu a dnes jsou v akuprovedení i stroje, které by dřív nepřipadaly v úvahu - např. bourací kladivo.
   Proto bych ji tak úplně nezavrhoval, ale chce to někoho, kdo ji má.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
habr.v - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 218.71 (?), 9.3.2010 17:09

Aku nebrat!!  Má více-  než +.   Švagr jí vlastní asi 4roky, první rok paráda, druhý už míň, protože začala ztrácet kapacitu.  První rok na jedno nabití posekala celý dvorek i před vraty. Druhý rok už nestačila posekat před vraty. Po reklamaci vyměněná baterka, která se chová podobně jako ta první.  P. Luboš má pravdu v údržbě a starostma o baterku, ale kdo z nás na to má?  Zatím vede kabel do 1000M2 a nad 1000 motor      Už se jaro blíží Míra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 233.123 (?), 9.3.2010 20:55

Já mám od Bosche tu největší - Rotak 43li a po roce - naprostá spokojenost. Co budou akumulátory dělat v dalších letech nevím. Ale když jsem před koupí u Boschů ve školícím centru zkoušel jejich ukázkový kus, který zdaleka nebyl nový a výkon mi připadal v pořádku.

Určitě se vyplatí se dvěma akumulátory. Mám 400-500 metrů a když to přeroste, jeden akumulátor nevydrží na celou zahradu. Síla při vysoké trávě a sběr do koše je naprosto bez problémů. Na podzim jí používám i pro sběr listí. A nabíječka nabíjí rychle, než vybiju jeden akumulátor, druhý v nabíječce je už nabitý.

A hlavně - je lehká i do mírého svahu a bez kabelu krásně pohodlná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 250.75 (?), 10.3.2010 12:49

Vlastním 2 aku sekačky Husquarna/ AkuMaster / 13let a 7let/  a jsem s nimi naprosto spokojen. Jedná se o bezkošový mulčovací stroj. Skelet je z pevného plastu, tichý chod, i nyní /bez jakékoliv údržby či mazání/ naprosto volný pohyb. Zdroje jsou původní -bezúdržbové Pb akumulátory / v každé2 x l2V/. I ta starší ještě seče, leč již asi jen 1/3 kapacity.  Po zakoupení prvních 5 let cca 1 hodinový provoz na nabití, poté zvolna ubývá kapacity.Nový akumulátor je běžně ke koupi cca za 600Kč. 

Kvalita sečení je velmi dobrá / za celou dobu pouze 1x přebroušeny pův. nože/, vhodnější na úpravené plochy, za sekačkou /při dodržení 1 týdenních intervalů, přerostlejší trávu je vhodnější sekat nadvakrát/ nezůstává žádná tráva.

Resumé: výborná koupě  /přestože stála v r.1996 11.500 Kč/

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 10.3.2010 15:22

asi cena baterie je dolezita.

 

Znamy ma gardenu... Je dost tazka,...alternativa na rucny pohon je dost namahava. Inak pracuje dobre. Zatial problem nema, iba raz si ju dal znovu nastelovat. Ma ju ani nie rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika