Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Kultivátor slouží k přípravě - mělkému zpracování půdy během vegetace, nebo těsně před setím, sázením plodin. Problém je v tom, že se stále více minimalizuje počet zásahů v přípravě a obdělání půdy. Zejména je to patrné u hluboké orby, která je náročná na spotřebu nafty. Je nahrazována kultivátory, které ale do hloubky utuženou půdu nenakypří. Tím ztrácí potřebnou půdní strukturu - zkráceně úrodnost. Dál s tím přímo souvisí skladba pěstovaných plodin. Nyní převažují kukuřice (nezadrží vodu, lokální záplavy, vyčerpává půdu, splavování eroze, bioplynové stanice), řepka (náročná na živiny, také mělký kořenový systém, biopaliva, olejnina), obiloviny(mělký kořenový systém, nízké stéblo, potravina, krmivo). Téměř vymizely na orné půdě okopaniny, zejména řepa, která má hluboký kořenový systém - 12m. Trvalé travní porosty, vojtěška, jetel souvisí s potřebou živočišné výroby, která se nevyplácí a nevyplácela, proto se razantně snížila. Bez krav, prasat, není hnůj, důležité hnojivo. Kvalitní maso z podhorských oblastí, kde se pase je navíc dražší, certifikované a u nás se málo prodává. Tak se vyváží a dováží se dotovaný... A jsme zpátky u půdy, není to nevyčerpatelný zdroj zisku, staří zemědělci znali křehkost její kvality, byli na ní životně závislí. Na zahrádce je kultivátor pomocník, přesto orbu nenahradí. Velkovýroba má jiné stroje, plochy atd.