Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Používáte drtič?
----------------------------
Nepoužívám!
*
Postupem časem jsem zjistil, že je to pro mě úplně zbytečný krám který jen zabírá místo a pak taky ta manipulace s ním:-((((
Na trhu tehdy nic podobného nebylo, tak jsem si ho vyrobil sám. A protože mám rád silné a výkonné stroje tak jsem to trochu přehnal. Použil jsem ho asi jen 3x, a pak se mi ho už nechtělo vytahovat nebo vozit větve k němu. Nakonec si ho vzal kolega, předělal na pohon z traktoru a používá ho v lese.
(Velikost štěpky se regulovala jen rychlostí tlačení větví do něj. Jeden nůž s velkým setrvačníkem zvládnul i průměry 15-2Ocm).
Bylo to v době kdy jsem měl velmi levný zdroj odkorů z pily,  dřeva ze sadu jsem si nevážil a nějaké patvary ze stromů se mi na cirkulárce nechtělo řezat. Taky jsem se i trochu bál.
Jenže pak odkory velmi zdražily a snížila se jejích kvalita - většinou jen mokrá kůra. Tak jsem zkusil stromovinu z lesa. Jenže kachlák a všechna má lokální topidla nejsou stavěna na velká polena. Nedělal jsem tehdy skoro nic jiného než jen štípal špalky, brousil sekery a měnil topůrka. Anebo štípal dřívka na podpalku. A navíc v mrazu.
A přitom, nebo předtím, se hromady dřeva ze sadu pálily venku na hranici jako zahradní odpad. A s problémy protože to bylo naježené, vlhké, nešlo to zapálit atd..
Takže díky vrozené lenosti a pohodlnosti jsem se nakonec dopracoval k následujícímu.
Na kraji sadu jsem si udělal stabilní ohniště, takovou spalovnu, ale na něj jdou jen ty úplně nejtenčí větvičky, ostružiní apod. a jednou ročně tam uděláme s dětmi obrovský táborák. (Těší se na to celý rok a taky se snaží tu hromadu zvětšovat).
Jinak hrubší použitelné větvičky hned stříhám na kousky do zeleninových bedniček na podpalku. A "hrubší" i hrubé větve po odstřihání těch jemných větviček se už na cirkulárce řežou líp. A pokud se i v kůlně trochu roztřídí, tak úplně odpadne nějaké zimní sekání a příprava dřeva. Vše se udělá v přijatelných podmínkách a tak nějak najednou.
(Na kompost a jako mulč taky něco zůstane. A důkladně rozmělněné.  Piliny zpod cirkulárky).
*
Na konec bych chtěl jen zdůraznil, že to jsou čistě jen mé zkušenosti z mých podmínek a že i někteří místní se mi kvůli tomu vysmívají. A taky, že nejsem žádný puntičkář který se nudí, ale jen člověk v podstatě velmi líný a pohodlný.

Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika