|
Keříkové zelené fazolky
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?), 17.1.2018 18:16
Nějak nechápu, proč byste je měla předpěstovávat, když je chcete pěstovat uprostřed léta. Předpěstovávání rostlin, např. plodových, děláme zpravidla proto, že na jaře v době výsevu a předpěstování ještě nejsou ve volné půdě přijatelné podmínky pro růst, dále také proto, že doba k vypěstování sazenice je poměrně dlouhá. To vše u luštěnin při výsevu v létě odpadá. Ale chcete-li si to zkusit, tak proč ne. Ale přesazujte opatrně, kořenový systém luštěnin je poměrně křehký.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.166 (?), 17.1.2018 19:26
Fazulky nepredpestovávam, raz som skúšala a naozaj sú háklivé na presádzanie. Dôvod tazateľky však chápem. Pán Walter zabudli ste ešte na jeden dôvod predpestovávania: nemám ešte voľnú pestovateľskú plochu, ale potrebný čas na pestovanie už beží. Bežne sa to robí s čakankami+endíviami, feniklami, šalátmi, karfiolmi a pod.
Pestujem na strednom slovensku medzi banská bystrica a zvolen, 380 mnm, pod horami (sever), ale z juhu už otvorené na zvolenskú kotlinu. Dobré miesto pre pestovanie, vzhľadom na vysokohorské podmienky okolo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 168.21 (?), 17.1.2018 20:15
máte pravdu a naprosto s vámi souhlasím. Také já předpěstovávám, co se dá: celer, salát, květák, zelí, kapustu, slunečnici, pekingské zelí, květiny, dokonce i krmnou a červenou řepu nebo kukuřici. Plodovou zeleninu jsem uvedl jen jako příklad tady nejčastěji předpěstované zeleniny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.166 (?), 18.1.2018 8:01
Prosimm, Ako predpestovavate repu a cerv. Repu? Mate na to nejaky grif, al. Len v sadbovacoch (co si jedine viem predstavit)?Volny rozsev, resp. Dosadzanie volnych miest a presadzanie hustej vysadby sa mi nedari. Rastliny maju taky sok, ze potom dlho zaostavaju v raste a su take "zhutnene" a horkaste. Takze ja ich pestujem len z priameho vysevu, ale niekedy by sa mi priesady hodili.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 18.1.2018 8:26
Rostlinky by měly mít neporušený kořínek. Klubíčka sejte dál od sebe a vybírejte s balem (chvíli po zalití), pokud není řepa jednoklíčková, raději rostlinky neoddělujte, po ujmutí nechte jen tu nejlepší. To z toho hustého výsevu by to bylo podobně - vždy s celým kůlovým kořínkem. Také to jde v hlubším kelímku v sypkém substrátu - rozklepnete ho a máte rostlinky s nepoškoznými kořínky. U řepy, mrkve, petržele, pastináku, ředkví (ček) se nezaštipuje jako u běžně dělané sadby. Kořínek musí při výsadbě být rovně, aby mohl růst do země, nemusel se do hloubky ohýbat. Známí tak rozsazovali z výsevu i karotku a ředkvičky do skleníku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.133 (?), 18.1.2018 7:56
Ještě na začátku 20. století se v knihách objevuje rychlení fazolek pro jarní prodej. Předpěstovávaly se v hrncích, sázely do sedlových pařenišť. Tehdy to nebylo ekonomicky ztrátové. Dnes, když je přiveze v zimě letadlo z opačné polokoule a stojí jen o něco víc, než když se prodávají naše, to není ve větším reálné. Fazole se musí z kelímků přesazovat opatrně, aby se nepoškodil bal, lepší jsou širší kelímky, v kelímku v hnízdě 3-5 rostlinek. Můžete je mít stejně jako rajčata v kýblících, nebo v truhlíku za okny, sklízet průběžně. A nejen keříkové.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
|
|
|