Bezudrzbova zelenina na produkci rostlinnych bilkovin



kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?) 
19.2.2013 10:39, zobrazeno: 14026x

Ahoj nemam moc zkusenosti s pestovanim lustenin. Valím hlavne hokaida, cerne redkve a topinanbury, a zejmena posledni 2 zminovane jsou perfektni pripady kdy z minima dostanu maximum(topinanbur se dokonce sam skladuje). Rostlinne bilkoviny z toho ale moc nebudou. Zajima mne zda v teto oblasti existuje nejaka rozumne vykonna nenarocna varianta-nemusi jit nutne o lusteninu, ale nenapada mne ktery jiny druh zeleniny je bohaty na bilkoviny.(a samozrejme v optimalnim pripade vhodna do polykultury s nekterou z drive jmenovanych zelenin)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.3 (?), 19.2.2013 13:21

    Ze zeleniny mimo okruh luštěnin a luskovin zelí, brokolice, květák. Asi bych hlasoval i pro tuřín, kedlubny, mrkev, pastinák.

    Docela dobře se extenzivně pěstují hrachy (hrášek na vylupování, cukrový i na semeno). Vedle hrachu se může pnout fazol tyčkový. Bob zahradní stojí sám bez opory, ke sklizni by byl dříve než tykve okolo něj (seje se už v březnu). I hrášek se seje brzy, malé sazenky vydrží lehký mrazík, starší i -6 °C. Fazol přichází na řadu až v květnu. Škoda, že topinambur pořádně narůstá až ve druhé polovině léta, byla by to slušná opora pro šplhavé luskoviny. Ale musela byste je vysévat až v červnu. Bál bych se, že by nízké rostliny topin by hrachy docela dusily. Luskoviny po sobě nechají v půdě i nějaký zpracovaný vzdušný dusík, což by jak Hokaido, tak topinambur uvítal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 19.2.2013 21:43

Kvetak mi ve srovnani s brokolici prijde hodne neuzitecny a pastinak na rozdil od sousedni mrkve vubec nevylezl. Kedlub by mohl mit smysl. Prubezna sklizen a delsi skladovani na zimu vsak u luskovin (krom zavarovani) asi neni mozne... Kazdopadne jina bilkovinna zelenina krom lustenin asi neni...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 20.2.2013 12:38

Pastinák má slušnou klíčivost jen jeden rok, květák je opravdu dost náročný jak na živiny, tak na vodu. Historicky byly před bramborami nosné plodiny tuřín, zelí a právě ten pastinák a mrkev spíše v jiných barvách. Žluté a oranžové jsou výnosnější než ty naše. Tolik bílkovin, jako mají luskoviny (na zavaření) a luštěniny (sušená semena) asi jiná zelenina nemá, ale když se podíváte, opravdu njvíc bílkovin z těch ostatních druhů má zelí, brokolice. když by Vám to nebylo proti srsti můžete i mrazit. Jestli jste vegetarián a permakulturista, pěstujte víc oříšků, mrkněte se po bílkovině i jinam v rostlinné říši, zkuste kopřivy, jako doplněk čistec hlíznatý, možná na vlhkých místech zelenošáchor (šáchor) hlíznatý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 26.2.2013 14:07

Pokud se daji nektere ty lusteniny pohodlne(bez susicky) susit? tak me to zajima:)

jake byly barvy ty nase mene vynosne mrkve?  zeli jsem tedy este pestovat nezkousel, nevim zda se vyplati vzhledem k potencialnim nechtenym konzumentum jako slimak. Brokolice prekvapuje, myslel jsem ze ma spis jen hodne vapniku. kdyz je tepla zima funguje na zahone i pres leden. V koprivach by mne nenapadlo bikoviny hledat, z tech kazdopadne jichuju a zjara konzumuju pampelisky, az mne zcela prestalo bavit pestovat salaty(jalova chut a narocnejsi opirani od hliny).

Jde spis jen o umirnenou konzumaci masa a z permakultury me zajiste inspiruje motto co nejvetsi zisk s co nejmensi namahou a bez chemie. Nastudovanou mam Vlasinovou a lunarni zahradu. Liskovych orisku mame hodne ale vubec neplodi asi ani nevytvareji plody. v roce 1995 mely obri urodu (ale ta byla spis vyjimecna ani predtim toho moc nemely) od te doby nic. Nekolik let pote zacaly byt serezavany na zivy plot, takze jim zanikl hlavni kminek a stromovita struktura, zda by toto mohla byt souvislost?  K otazce z vedlejsiho vlakna: ve sklepe je mrkev, redkev, v sussi kotelne hokaido(indianska kukurice ktera roste v polykulture s hokaidem se rodi minimalne), v zemi topinanbur, na zahone palmicky kaderabku. zeli na kvaseni se kupuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Saga - (12) - 210.199 (?), 27.2.2018 11:02
Doporučuji hlízolu nachovou. Je to bobovitá rostlina, říkalo se jí vytrvalá fazole. Zatím se mi ji nedařilo sehnat, ale letos už ji mám domluvenou. Podle toho co jsem slyšel, tak je ze začátku po vysazení hlízy první rok/dva méně dravá, pak ale po vytvoření zásob se stává tak vitální a bezůdržbová jako topinambur. Vyhání všemi směry kořeny na kterých se tvoří hlízy, a bohatě plodí lusky obsahující semena využitelná jako hrách i jako fazole. Prý jsou u nás ale dva typy. Jeden sterilní, množený jen hlízami, a druhý který semena tvoří.
Apios americana
Apios americana
Hlízola
Hlízola
Lusky hlízoly nachové
Lusky hlízoly nachové
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
kreketuse - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (464) - 156.17 (?), 13.3.2018 13:48

diky za info. pokud je tak obtizne sehnatelna, prosim o radu, kde se Vam ji podarilo sehnat?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika