Tak jsem po pěti letech od výsevu včera poprvé sklízel bílý chřest (semínka SEMO, odrůda nevím). Zelenina je v pohodě, daří se jí dobře, ale sklízet to je hotová věda. A já nepřišel na to jak. Ze všech moudrých zdrojů jsem vyčetl, že je na to potřeba speciální nůž - ten nemám a pro těch pár kousků asi ani pořizovat nechci - nebo že je třeba hrůbek rozhrnout a prýty uřezat ručně.
Předpokládal jsem že půjde o problém, proto jsou hrůbky vytvořené z velmi lehké zeminy ze starých truhlíků, prostě kupovaný substrát, takže půda rozhrnout jde snadno, i tak ale polovinu výhonků při rozhrnování ulomím. Vidím jeden vyčnívající do vzduchu, kolem něj ale vyrůstají klidně čtyři další a samozřejmě každý jinak vysoký a vidět jde až když už je pozdě.
Existuje na to nějaké know-how, nebo má někdo nějakou zkušenost s tím jak si amatérsky poradit a nezničit polovinu úrody, nebo to opravdu "nejde"?