stratifikace semen



Stránky: 1,  2   
gerla@email.cz - (13) 
21.7.2006 20:54, zobrazeno: 71397x
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenosti se stratifikací semen listnatých a jehličnatých rostlin (doba stratifikace, uložení, sběr semen).
Děkuji za každou radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 1.251 (?), 30.8.2006 10:54
Obecně proces stratifikace slouží k tomu, aby semena neklíčila na zemi během  teplého podzimu a pak byla zničena mrazem, ale až na jaře. Většinou u našich běžných dřevin stačí napodobit přírodní proces, přechovávat přes zimu v prosáté nehnojené půdě smíchané s pískem v pórovitém keramickém květináči nebo v sáčku z tkaniny z polyetylenu v zemi tak 10 - 20 cm hluboko, aby nechytly nejhorší holomrazy..  Ihned po rozmrznutí země vybrat a vysadit. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.142 (?), 6.11.2007 12:28
Ja ta semena Ginka vrazil do tepelne sterilizovaneho pisku do um.hmotneho kelimku a dal dolu do lednicky.
Neuskodim tim tem semenum?? To by me strasne mrzelo!
Diky za odpoved na ok2xag zavinac seznam.cz
Ruda.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 6.11.2007 14:16
Stratifikovat v ledničce jsem semena nezkoušel. Je pravda, že Vám je tam nesežerou myši. V ledničce ale neprší a v otevřené nádobě může být sucho, což semenům nemusí prospět.
   Všechna semena stratifikuji jen v písku v květináči zahrabaném po okraj v záhonu. Tam, kde mám strach z hlodavců je přikryji natěsno jemným pletivem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 1.3 (?), 7.11.2007 7:45

a - Vlhké uskladnění (stratifikace) - Některá semena v suchu brzy zcela ztrácí schopnost klíčení z důvodu zaschnutí a odumření embrya, proto je uchováváme v chladnu a vlhku (vlhčí sklep), zakryté vlhkou rašelinou (kaštany, žaludy...). Jiným brání ve vyklíčení dřevnatějící buňky obalů, blanitá vrstva osemení nebo inhibiční regulátory růstu. Tvrdnutí obalů umocňuje vysychání i vysoké letní teploty. Doba do vyklíčení se tak prodlužuje až na několik roků (přeléhání výsevů). Odbourávání zábran klíčení napomáhá tzv. stratifikace. Suchá semena předem na 24 hodin namočíme, čerstvá semena ihned po posklizňové úpravě promícháme s vlhkou rašelinou, pískem a vyzrálým kompostem (cca 1:2:1) a vložíme do nádob zakrytých hustým pletivem (ptáci a hlodavci). Nádoby zahrabeme venku do písku nebo záhonu k severní stěně budovy, kde jsou vystaveny srážkám, kolísání teplot, působení huminových kyselin a mikroorganizmů. Dobře klíčící druhy můžeme uložit ke stratifikaci i do vlhkého a chladného sklepa, kde se lépe kontrolují. Když při kontrole zjistíme pukání semen, přikročíme k výsevu. Za teplých zim může nastat klíčení již v lednu - pak vyséváme ihned ve skleníku nebo v bytě. Jestliže ještě v druhé polovině března slupky pevně drží, přeneseme nádoby do teplejšího prostředí (max 10°C). Nepukají-li semena ani do května, zapustíme nádoby znovu do země v zastíněném místě a výsev odložíme na podzim nebo až další jaro.

b - Suché uskladnění - Semena některých dřevin (motýlokvěté, jehličnany a mnohá drobnozrnná semena jako např. topolů) po přesušení uchováváme v sáčcích z řídké tkaniny, zavěšených v suchém a chladnějším prostředí - pozor na hlodavce, zapaření a plísně. (Dlouhodobé - víceleté skladování v uzavřených skleněných nádobách vyžaduje poměrně přesnou úpravu vlhkosti osiva.) Před výsevem v suchu skladovaných semen je většinou třeba provést ještě některé předseťové úpravy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 46.152 (?), 7.11.2007 8:14
Loni jsem měl semena jinanu také přes zimu v ledničce v mikrotenovém sáčku, trochu navlhčená. Jen bylo potřeba je jednou za čas vytáhnout a očistit od plísní. Na jaře semena dobře vzcházela.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 80.84 (?), 11.11.2007 13:38
...semena jinanu (Ginkgo biloba) a nejenom ty jsem v lednicce uz nekolikrat uspesne prechovaval a timto stratifikoval a sice v oddeleni pro zeleninu v plastove krabicce, za obcasne kontroly kvuli plisni. Jenom jedno male upozorneni... semena jinanu obvykle hned v prvnim roce nevyklici (pouze velmi male %), tzn. ze prelehaji. Klicivost ve druhem roce se pak pohybuje prumerne mezi 50-70 %. Proto doporucuji si na vysev pockat do dalsiho roku. Dalsi podminkou je, ze nejsou semena hlucha (ta plavou na hladine) a jsou fakticky kliciva (nemusi tomu tak byt u kazdeho plodneho stromu).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 118.142 (?), 12.2.2008 22:00

semena ginka netreba ponechavat klicit na dalsi rok. Zbieram semiacka ginka v zime, osupem ich, ponecham ich niekolko dni v kybli s vodou, kde ich premyvam cistou vodou, kym nie su bez duziny. Potom ich davam do vlhkych papierovych vreckoviek, do chladnicky. Kazdy tyzden ich premyjem pod studenou tecucou vodou, v rukaviciach ich pod vodou zaroven navzajom sucham aby sa zbavili necistot. Zabrani sa plesniam. Takto to robim do jari, v marci kladivom semiacka jemne natuknem, aby som urychlil klicenie. Drzim ich vo vlhkej vreckovke (papierovej) pri izbovej teplote, musia byt trochu zakryte, lebo sucho bytu ci domu vreckovku rychlo presusi a semiacka schnu. Ked semiacky vyzenu 5 cm korena a stonky, sadim ich do kochlikov. Minuly rok som mal 94% klicivost - az som nemal kam ginka davat. (zalezi od zdroja semiacok)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 194.101 (?), 21.2.2008 13:31

Rada by som mala vo svojej zahrade ginko.Poradíte, kde mozno kúpiť zdravý 2-3 ročný stromček?  Ba a okolie.  vierka@post.sk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
ilča - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 238.108 (?), 21.2.2008 13:39

Nevím, kde konkrétně u vás, ale ve větším zahradnictví ho mívají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika