stříhám je vždy, když začnou moc přerůstat, čili na jaře po rašení (to vystřelí větvičky 60 cm), pak nekdy v červenci, to znovu doroste to co se ostříhalo na jaře, a nakonec někdy v srpnu. Vždy je vezmu až na staré dřevo, prostě ostříhám vše co nově narostlo.
My jsme měli na chatě i živý plot z břízy, s nůžkama si hraju od malička. Svého času jsem stříhala všechno, co na zahradě rostlo. Jen u jehličnanů mám respekt, z malého plazivého zakrslého jalovce jsem chtěla udělat placaté srdíčko, ucvakla jsem o větev víc, a trvalo to 5 let než to dorostlo :=)
trávník nám vyséval zahradník, směs si míchal sám, z čeho nám neřekl a je pěkně hustý, měkkoučký, a neroste rychle. Volba směsi udělá skutečně hodně.
cestou domů jsem vám nafotila ty javory, co jsou kousek od nás. Je vidět větve, co za rok narostly - hlavně u javorů na pravé straně, vždy na jaře ty javory oříznou (vlevo jsou menší babyky, uprostřed je nějaký druh acer saccharinum, ten taky bývá obrovský). Ty javory můžou být tak 6-10 let staré. Kolik to v tomhle režimu vydrží nevím, ale první diskutující chtěl nějak využít stromky, co mu tam nalétávají, čili toto může být cesta.