oleander - vadnutie kvetov



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 117.222 (?) 
23.6.2007 14:01, zobrazeno: 90114x
Rada by som sa vas spytala cim moze byt zapricinene, ze mi oleander vadne, resp. listy su ok (len obcas nejaky uvadne) ale kvety vadnu a hnednu, dokonca mnohe este v puku pred rozkvitnutim :( Cele stonky s kvetmi su uvadnute :(  lupienky kvetov hnednu a vadnu...
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
misaw - (2), 23.6.2007 14:07
skusam pripojit foto (misa)
vadnutie kvetov
vadnutie kvetov
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 23.6.2007 15:26
Tiež mám jeden starší ružový oleander (od Starkla), ale u mňa skôr odchádzajú sem tam listy. Kvitne celé leto ako divý.
Pritom mu neposkytujem žiadnu extra starostlivosť. Pár krát ho prihnojím nejakým komplexnejším hnojivom (Wuxal, Vegaflor), a mám pocit, že "má rád" hlavne tie zapichovacie tyčinky "pre muškáty".
Pomerne dlho som hľadal optimálne miesto, nakoniec sa mu najlepšie darí u steny domu obrátenej na severovýchod. Od obeda už priame slnko nemá.
Raz za tri roky ho presadím. K tomu iba toľko, že nikdy sa nemá presadzovať do vačšej nádoby, vždy do tej istej. Treba jednoducho vyklopiť celú rastlinu, veľkým kuchynským nožom brutálne odrezať vonkajšiu tretinu koreňového systému, po obvode aj zo spodu, a to je asi tak všetko.
Tiež som vypozoroval, že mu vyhovuje viac vody (na rozdiel od príručiek) a aspoň 2-4cm keramzitu. Zalievam ho "záplavovo", teda nalejem tam konvu vody, prebytok odtečie. Cca 2x týždenne.
Náš oleander je dosť otužilý. Ide von veľmi skoro, hneď ako v noci prestáva  mrznúť a denné teploty sa držia ako-tak nad nulou (viac menej sa riadim SET hodnotami pre strupovitosť jabloní - keď nastane čas prvého postreku jabloní podľa SET, vtedy ide von oleander - tento rok to bolo v polovici marca). Iba ak hrozí menej ako -5stC, tak "prespí" vo vnútri. Na jeseň zostáva vonku až do mrazov. Semená nechávame tak ako sú. Ostrihám ich až keď ide znovu von - na jar.

Skúste ten váš premiestniť na iné miesto. Dajte mu muškátové hnojivo. Doprajte mu veľký kvetináč.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
misaw - (2), 2.7.2007 22:24

dakujem za rady, kvety doslova zhnili, vsetky som ostrihala :(

Na niektorych vetvickach nahodil nove puky, uz teraz mam strach co z toho bude-nebude?!?!

Je otrasne pocasie, kazdu chvilu fuka ako sialeneee, burky, krupy, asi to mu skodi. Bohuzial nemam slnecnu a krytu polohu na terase, takze s nim vietor robi co chce prave :(

Kvetinac ma dost velky... aspon myslim

Prosim este o jednu radu, ak sem este nakuknete, na pripojenej fotke vidno aj moj druhy !stromcekovy" oleander, ktory treba vytvarovat, neviem kedy a kolko mozek odstrihnut z tych konarov co sa tahaju hore, chcela by som skor taky korunkovity vzhlad.

Dakujem za kazdu radu

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 3.7.2007 8:20
Oleander sa štandardne reže v septembri (najkrajnejší dátum je začiatok októbra). A je jedno, či ešte má alebo už nemá vtedy kvety.
Reže sa maximálne asi 1/3 - v jednom roku. Myslím, že bez problémov prežije aj odrezanie 2/3 - ak je to z nejakého dôvodu nevyhnutné.
Reže sa zásadne tesne "nad listovým uzlom" - miestom odkiaľ vyrastajú (tri) listy. Na vetve sa nechávajú aspoň (1 až) 3 uzly. A viac - podľa požadovaného tvaru. Oleander znáša rez dobre. Z lisového uzlu vyrastú nové tri vetvičky, ktoré v nasledujúcom roku kvitnú.
Je možné v istých situáciách rezať aj na jar. Ale tento rez je doplnkový. Používa sa pred dosiahnutím požadovanej veľkosti oleanderu - ak ho chceme vytiahnút do tvaru, a pod. Ale ochudodňujeme sa o kvety. Podĺa možnosti jarný rez nepoužívajte.
Tvarovať sa dá ľubovolne, ale najvýhodnejší je "malý hustý ker". Aj z hľadiska zazimovania. Ak si urobíte iný tvar, bude ťažšia manipulácia pri zazimovaní.

Vietor až tak nevadí. Slnko - čím viac, tým intenzívnejšie kvitne. V polotieni kvitne menej intenzívne, ale dlhšie. V období kvetu - prihnojovať! V podstate je jedno čím (nejaké komplexné NPK, mne sa osvedčili zapichovacie tyčinky na muškáty, občas vegaflor). Oleander vydrží sucho, ale len voľne v prírode! Nie v kvetináči! Vyžaduje cca 30-50mm vody týždenne (a to je dosť!). Viac mu vyhovuje "záplavové preliatie" vodou tak, aby prebytočná vody odtiekla (podmiska žiadna alebo len nízka). K tomu treba prisposobiť typ hnojiva. V zime vodu výrazne obmedziť.
Nemulčujte, použite keramzit.
schema rezu
schema rezu
vhodne tvary
vhodne tvary
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 74.63 (?), 3.7.2007 12:03
Zdravím. Mám velmi ráda oleandy, se zájmem jsem si přečetla sdělené rady. Letos mi krásně kvetou. Myslím, že to hnědnutí kvůtů je dáno počasím, nesvědčí jim déšť. Též jsem je měla v jednom roce hnědé. Mně ale trápí problém puklic, které se stále na roslinách objevují. Odstraňuji je pouze mechanicky (ručně). Jinak na ně nic nezabírá. I tak se nenechám odradit a těším se z krásných květů. M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311), 3.7.2007 13:46
Velmi pěkné obrázky i srozumitelné rady, díky Mr. Hyde !
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 101.174 (?), 12.7.2007 12:06
Ahoj, ja by som sa chcela spýtať. Mám oleandre krásne veľké s bielymi kvietkami. Prihnojujem, polievam (často!) mám ich na slnku v záhrade a teraz mi začali ožltnúť listy. Vie mi niekto poradiť čo mám urobiť alebo čo to spôsobuje? Oleandre mám veľmi rada, je krásna rastlina. Od svokry som teraz dostala k narodeninám s červenými kvetmi. Škoda, že kým mi darovala do vtedy odkvitla a ja som ešte nevidela akú červenú farbu má :-) ale nevadí, však to rozkvitne znovu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 173.194 (?), 31.10.2007 8:47

Zdravím všetkých.

Prosím aj ja o radu:  Doteraz som neostrihala oleander. Keby som ho ostrihala dnes, je to už neskoro? Mám ho druhý rok a prvý rok kvitol. Má asi 80 cm a nahodených mu zostalo "od leta" veľa pukov. Neviem, čo je lepšie, čo ho nechať tak a strihať až na rok - to si už dám pozor, aby som strihala v septembri, alebo ho zostrihať a báť sa, či zakvitne.

Ešte: Tie puky čo zostali odpadnú? Je to normálne?

Vďaka za rady skúsenejších.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.3 (?), 31.10.2007 8:55
Víte co, oleandr za každou cenu stříhat nemusíte, jen když vadí jeho velikost, nebo některé větve jsou již odspodu odlistěné (opadané listy), tak se může zastřihnout, pokud je Váš vysoký 80 cm, tak si myslím, že ho vůbec nemusíte stříhat, "tie puky" - to asi myslíte poupátka květů, ty v žádném případě neodstraňujte, ty vykvetou, oleandr chce zimovat v chladnu a světle při minimální zálivce, jen aby nevyschnul, pokud budete zimovat v normálně vytápěném pokoji, tak zalévat více.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika