Mišpule



Stránky: 1,  2   
host 
23.8.2004 9:26, zobrazeno: 26019x
Ráda bych zjistila, jak se pěstuje mišpule. Z ciziny jsem si přivezla semeno a nyní uz je stromek vysoký skoro 30 cm.
Kdybyste někdo měl více informací, jak pěstovat tuto rostlinu, byla bych velice ráda.
Děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host, 5.6.2005 23:32
Mispule nevyzaduje vcelku zadne zvlastni zachazeni, ale rozrusta se do velke sirky. V kazdem pripade se velmi obavam, ze bude znacne choulostiva na nase zimy. Mispule vetsinou uvidite i volne rostouci kere az stromy v jiznich zemich, ale tady u nas se obavam omrzani. Jestli prezije, pak se bojim, ze asi nepokvete a nebude plodit ovoce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 70.82 (?), 16.8.2007 8:44
Mišpuli máme na zahradě třetí rok, zimy přečkává zatím dobře - a to jsme bývalý ledovcový kotel, kde v zimě - 25 C není nic neobvyklého. Plodí a kvete jedna tadost. Jenom nemá ráda přímý sluneční úpal, chce být trochu zastíněná. fyá
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 148.118 (?), 19.8.2007 20:46

No, já mám několik mišpulí v sadu. Stromky jsou pět let na místě a plodí docela slušně. S mrazem problémy nemám. Jen bych chtěl vědět, jestli někde není receptář na co všechno se dají použít. Stejně tak mám kdoule a rakytníky a i jiné zajímavosti. Odrůdy nepopisuji, mohl by to někdo brát jako reklamu. paveltomala@volny.cz . Mějte se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 204.208 (?), 19.8.2007 21:08

Zpracovávají se na kompoty, ale hlavně (pro značné množství pektinů snadno rosolovatí) na rosoly, povidla, marmelády a různé pasty. Užívá se jich i k výrobě různých likérů, dají se údajně i sušit podobně jako hrušky, někdy se konzervují společně s jinými plody - do směsí jsou dobré např. borůvky, jeřabiny, dřínky, šípky, jablka a hrušky. Ze zralých plodů se vyrábí rosoly s přidáním jablečné šťávy v poměru 1:1 a také sirup, který se podává pro svůj stahující účinek (obsahují třísloviny) malým dětem při průjmech. Používají se i ke kořenění nápojů. Než přejdou prvními mrazy nebo dojdou uložené ve sklepě (kolem Vánoc), mají natrpklou navinulou chuť a v tomto stavu se přidávají k ovocným moštům a vínům, kterým takto svým značným obsahem tříslovin zvyšují trvanlivost. Přemrznuté změklé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, okolo 10% cukrů, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny (železo, vitamín C..), organické kyseliny, z nich pak nejvíce kyselinu jablečnou.         Stačí ?  Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 215.8 (?), 19.8.2007 21:22
Danielo, prosím je to vaše vlastní  zkušenost, nebo jste to jen opsala? Totiž - na ty kompoty, rosoly, povidla, marmelády... se používají mišpule nedozrálé, nebo už v konzumní zralosti - zhniličelé? Neumím si představit konzervaci spolu s borůvkami - když jsou zralé borůvky, mišpule jsou ještě maličké, sotva odkvetlé. Jak to přesně je?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 204.208 (?), 19.8.2007 21:50

Mišpule nepěstuji, nemáme bohužel tak velkou zahradu. Mám je od kamarádky. Dělám z nich výbornou marmeládu. Na mermelády se sklízí až po prvních mrazících - tedy  v konzumní zralosti. Když potřebuji smíchat  do marmelády dva druhy ovoce, které nedozrávají ve stejnou dobu, tak  si v létě zamrazím jahody a v zimě je pak přidávám do marmelády s mišpulema. Dávám kilo vymačkané, odpeckované dužiny z mišpulí, kilo jahod a šťávu z jednoho citronu. Ostatní postup je jako u marmelády, nebo džemu. Někdy tam přidávám i trochu rumu, ale ten dávám až po uvaření. Je to pikantní a moc dobré!   Zdravím Vás - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 215.8 (?), 19.8.2007 22:13
Díky, tohle letos zkusím
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 204.208 (?), 19.8.2007 22:27
Zkoušela jsem i kombinaci s meruňkami, ale bylo to mdlé. Také jsem je zkoušela jíst lžičkou - jako kiwi, ale to mi moc nechutnalo.. D.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.52 (?), 20.8.2007 7:55
Tedy nevím jak velkou zahradu máte na mysli. Jako pan Werich v oné pohádce lívanec (cca. půl hektaru)? Já mám stromky mišpulí ve sponu 4,5x4,5 m a nestěžují si ani mišpule a ani já. Sice to asi je nějaká anomálie, ale podle pravidla čím hloupější sedlák, tím větší brambory to zatím klape. Hnojím tomu kompostem a sem tam (když zbude odjinud) granulovaným hnojem, ale to musí zbýt, jinak mi to připadá jako vyhazování peněz. Jen je třeba zalévata nešetřit na vodě. Mám je na jižním svahu, ale za to zase v mrazové kotlině. Tak si to přeberte jak chcete.  Dokonce ani ten vzrůst mi nepřipadá jako příliš velký. Musím ale přiznat, že to jsou opravdu šlechtěné odrůdy a nejde o žádné moje pokusy. Výška stromku cca dva metry a koruna tak dva metry v průměru u toho největšího stromku. Spíš tak metr dvacet. Stříhám to, zalévám, hnojím a plodí. Joa kolem mám mulč z trávy co jsem posekal na zahradě. Pavel
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika